Απαράδεκτη η διακοπή της λειτουργίας του δημοτικού σχολείου στη Γαύδο και η μη ίδρυση γυμνασίου στο νησί. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Σεπτεμβρίου 2022

Απαράδεκτη η διακοπή της λειτουργίας του δημοτικού σχολείου στη Γαύδο και η μη ίδρυση γυμνασίου στο νησί.

 Όπως πληροφορηθήκαμε από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ομογενών «International Hellenic Association» (ΙΗΑ), απευθυνόμενος στον αρμόδιο για την Παιδεία Αντιπεριφερειάρχη της Κρήτης αλλά και σε εσάς (θεσμικά) δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του ενώπιόν σας, πληροφορούμενος από δημοσίευση στο διαδίκτυο (βλ. https://www.neakriti.gr/article/kriti/1675280/epistoli-kalogeri- se-kerameos-gia-gaudo-zita-oikonomiko-voithima-gia-mathites-akritikon-nision/) ότι, εντός του περασμένου Αυγούστου, σας προτάθηκε από παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης η θεσμοθέτηση μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος 500 ευρώ ανά παιδί προς τις οικογένειες που έχουν μαθητές στα ακριτικά νησιά της Περιφέρειας, στα οποία δεν λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια, με την προϋπόθεση, τα εν λόγω παιδιά να εγκαταλείψουν τα νησιά τους για την συνέχιση των σπουδών τους στην β’βάθμια εκπαίδευση στην ηπειρωτική χώρα. 



Το προηγούμενο προτάθηκε, όπως ανέφερε, την ώρα που ο ΙΗΑ χρηματοδότησε την περίοδο 2021 – 2022 με 14.000 ευρώ τις οικογένειες των τριών μοναδικών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της Γαύδου, ώστε να παραμείνουν στο νησί, παρακολουθώντας το σχολείο τους.

Προχωρώντας, περαιτέρω, πληροφορηθήκαμε ότι, ο παραπάνω Πρόεδρος δήλωσε, πως με έκτακτη απόφαση του ΔΣ του, ο ΙΗΑ σταματά, πάραυτα, κάθε επιδότηση που στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας των νέων στα ακριτικά μας νησιά με νέους, μέχρι να αποφασίσει το ελληνικό κράτος, αν θέλει να παραμείνουν οι ακρίτες μαθητές στον τόπο τους, παρακολουθώντας το τοπικό τους σχολείο, καθώς, το να επιδοτούνται για να εγκαταλείψουν το νησί τους, κρίνεται από τους Ομογενείς ως αντεθνική και ανθελληνική πρακτική. 


Ο παραπάνω σύλλογος των Ομογενών απηύθηνε έκκληση να μην επιδοτηθούν οι μαθητές για να εγκαταλείψουν την Γαύδο, τώρα, που θα αλλάξουν εκπαιδευτική βαθμίδα σχολείου, αλλά να λειτουργήσει Γυμνάσιο στο νησί, έστω, δια της τηλεκπαίδευσης, δεσμεύοντας για τον σκοπό αυτό δύο καθηγητές βασικών μαθημάτων (μαθηματικό και φιλόλογο), προκειμένου να μην αποψιλωθεί η Γαύδος από τη νέα γενιά. 


Η σχετική αγωνία των Ομογενών είναι έκδηλη, ενώ μας προκαλεί θλίψη και προβληματισμό το ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πεισθείτε, προκειμένου να μην παράσχετε αντικίνητρα για την παραμονή της νέας γενιάς των Ελλήνων στο πιο ακριτικό σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να παράσχετε στους οικογενειάρχες της Γαύδου τα κατάλληλα κίνητρα, προκειμένου τα παιδιά τους να παραμείνουν στο νησί και να εξασφαλίσετε ότι θα αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση στο θεμελιώδες δικαίωμα της εκπαίδευσης, ως πολίτες της Ελλάδας και της ΕΕ;

2. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, άμεσα, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι Έλληνες στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά η πληθυσμιακή αφαίμαξη αυτών των περιοχών;

Ο ερωτών βουλευτής ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............