Εθισμός - Οι πιο συχνές εξαρτήσεις - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Σεπτεμβρίου 2022

Εθισμός - Οι πιο συχνές εξαρτήσεις

 Εθισμό ονομάζουμε την καταναγκαστική επανάληψη μιας συμπεριφοράς ακόμα και όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με έντονες αρνητικές συνέπειες στη ζωή του π.χ. προβλήματα υγείας, εργασίας, σχολικής απόδοσης, σχέσεων κτλ. 



Η παρέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας, ψυχολόγου ή ψυχιάτρου κρίνεται απαραίτητη όταν η συμπεριφορά έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητα του ατόμου ακόμα και σε επίπεδο σκέψης, π.χ. το άτομο μπορεί να σκέφτεται συνέχεια τη χρήση, να σχεδιάζει τρόπους για να επιτευχθεί.

Οποιαδήποτε ουσία ή συμπεριφορά προκαλεί άμεση ανταμοιβή ή και ευχαρίστηση στο άτομο μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε εξάρτηση. Ο εγκέφαλός μας είτε πρόκειται για ναρκωτική ουσία είτε πρόκειται για video game ανταποκρίνεται στην ευχαρίστηση με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την παραγωγή και απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Αυτό που προκαλεί την εξάρτηση είναι ότι η ευχαρίστηση που νιώθουμε είναι έντονη και άμεση.

Όσο πιο έντονη και άμεση η ευχαρίστηση τόσο πιο εξαρτητική η συμπεριφορά. Οι πιο συχνές είναι ο εθισμός στα ναρκωτικά, ο εθισμός στο αλκοόλ, ο εθισμός στο τζόγο, ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα video games.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............