Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη τη Δευτέρα στο Τέχνη Καθ΄Οδόν - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Σεπτεμβρίου 2022

Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη τη Δευτέρα στο Τέχνη Καθ΄Οδόν

 Ενώ οι εκδηλώσεις για το φετινό Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» ξεκίνησε από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις εκτός των Τειχών (δείτε εδώ: https://www.heraklion.gr/municipality/municipality-press-releases/texni-kathodos-ektos-ton-teixon-150922.html) το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης εκκινεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με μια συναυλία – αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

19:00 – 20:00 Η «Χρυσαλίδα» σας προσκαλεί για Θεραπευτική γυμναστική εμπνευσμένη από το σύστημα ΧΑΘΑ Γιόγκα, με αναπνευστικές ασκήσεις πραναγιάμα, βαθιά χαλάρωση, και οραματισμό. Με την Μαννιάνα Μιγάδη και την Χρυσαλίδα κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας και χαλάρωσης.

20:00 Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος» υπό την καθοδήγηση της χοράρχη Εύας Κουτσογιαννάκη - Πιτσικάκη και τους 27 χορωδούς της θα έχει την μεγάλη χαρά να δώσει το έναυσμα για το φετινό φεστιβάλ Τέχνη Καθ’ Οδόν του Δήμου Ηρακλείου.

Η ομάδα της χορωδίας θα εκκινήσει πεζή πορεία από την Πλατεία Αγίας Αικατερίνης προς την Πλατεία Ελευθερίας περνώντας από τις οδούς: Μονής Οδηγήτριας, 1821, Μεϊντάνι, Δικαιοσύνης. Στην πορεία αυτή η χορωδία θα τραγουδήσει Μικρασιατικά παραδοσιακά τραγούδια!

ΑΙΘΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια)

20:30 Με χαρούμενες μελωδίες η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου υπό τη Διεύθυνση των αρχιμουσικών Λεωνίδα Τζωρτζάκη και Δέσποινας Σκανδαλάκη πραγματοποιεί παρέλαση στους δρόμους της πόλης μας και προσκαλεί τους δημότες και τους επισκέπτες να καταλήξουν στην πλατεία Ελευθερίας για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ΄ Οδόν» 2022!

Αρχιμουσικοί: Τζωρτζάκης Λεωνίδας, Σκανδαλάκη Δέσποινα

Μουσικοί: Φλάουτο: Αλεξάκη Μαρία (κορυφαία), Άννινου Αναστασία (κορυφαία), Κουαρτίνο: Γιακουμάκης Χαράλαμπος, Κλαρινέτο: Στρατάκης Γεώργιος (κορυφαίος), Κουτσουμπάρη Μαρία, Μανιαδάκη Γεωργία, Μαραυγάκης Ιωάννης, Σιγανού Αργυρώ , Σαξόφωνο Άλτο: Βετουλάκη Μαρία (κορυφαία), Λασηθιωτάκη Ευαγγελία

(κορυφαία), Μελισσείδης Εμμανουήλ, Σαξόφωνο Τενόρο: Παπαδάκης Κωνσταντίνος, Τρομπέτα: Ταμπακάκης Ιωάννης (κορυφαίος), Βασιλοκωνσταντάκης Εμμανουήλ, Καρύδας Γεώργιος, Νικολαΐδης Αντώνιος, Τζίκας Γεώργιος – Ιωάννης, Χανιωτάκης Εμμανουήλ, Κόρνο σε Μι ύφεση: Χαμαλάκης Μιχαήλ, Τρομπόνι: Βερτούδος Αντώνιος (κορυφαίος), Κισσαμιτάκης Μιχαήλ, Ευφώνιο: Σφακιανάκης Εμμανουήλ (κορυφαίος), Παστός Χαράλαμπος, Τούμπα: Παλιός Χαράλαμπος (κορυφαίος), Παπαδάκης Εμμανουήλ, Κρουστά: Τζωρτζακάκη Αικατερίνη (κορυφαία), Τσαγκαράκης Ευάγγελος (κορυφαίος), Γρύλλης Ευάγγελος, Μαγκαφουράκης Νικόλαος, Παγωμένος Νικόλαος.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και μέλη της σχολής της φιλαρμονικής.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

20:30 Η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος» φτάνουν στην Πλατεία Ελευθερίας σκορπίζοντας γύρω τους νότες χαράς και ενθουσιασμού!

Το «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2022 κηρύσσει επίσημα την έναρξη του!

21:30 Χαιρετισμός Δημάρχου

21:45 Συναυλία με τίτλο «Εδώ είναι του Ρασούλη» με τους Πέτρο Βαγιόπουλο, Λιζέτα Καλημέρη, Θάνο Ματζίλη, Κωνσταντίνο Στεφανή και Ναταλία Ρασούλη.

Μια μοναδική συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό Μανώλη Ρασούλη, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Εδώ είναι του Ρασούλη» και τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών και μουσικών!

Τραγουδοποιός, ερμηνευτής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, με δεκάδες αγαπημένα τραγούδια, εκατοντάδες άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεοπτικές συνεντεύξεις και αφιερώματα, έχει χαρακτηριστεί ένας από τους καλύτερους στιχουργούς των τελευταίων ετών. Εμβληματικά τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί από σημαντικούς καλλιτέχνες και πολλά από αυτά διαμόρφωσαν μουσικά την εποχή τους. Ο δίσκος του με τον Νίκο Ξυδάκη και τον Νίκο Παπάζογλου Η εκδίκηση της γυφτιάς άλλαξε για πάντα το τοπίο του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα.

Στο αφιέρωμα που θα γίνει στο Ηράκλειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Καθ’ Οδόν», συμμετέχουν φίλοι, συνοδοιπόροι, συνεργάτες, καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από το έργο και την προσωπικότητα και βρέθηκαν πολύ κοντά στο πνεύμα του Μανώλη Ρασούλη, αλλά και η νεότερη γενιά που παίρνει τη σκυτάλη και δίνει το δικό της στίγμα σε αγαπημένα κομμάτια, ερμηνεύοντας σημαντικά και πασίγνωστα τραγούδια του.

Σε αυτή την παράσταση, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Θάνος Ματζίλης, ο Κωνσταντίνος Στεφανής και η Ναταλία Ρασούλη θα ερμηνεύσουν τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριό του, μαζί με μια εξαίρετη ομάδα μουσικών και με τη συνοδεία ενός μοναδικού οπτικού υλικού, θα μας φέρουν τον πολυγραφότατο και πολυαγαπημένο δημιουργό αναπάντεχα κοντά μας... Σαν σε γιορτή!!

Παίζουν οι μουσικοί: Τάκης Φραγκούς (επιμέλεια ορχήστρας, κοντραμπάσο), Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα), Αλέξανδρος Ιακώβου (βιολί), Σωκράτης Γανιάρης (κρουστά, τύμπανα), Δημήτρης Λιόλιος (μπουζούκι)

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ναταλία Ρασούλη

Οπτικό υλικό: Δημήτρης Ιωαννίδης

Οργάνωση Παραγωγής: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – Artway Cultural Productions

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Παράλληλα, ξεκινούν και οι εκθέσεις και τα εργαστήρια που θα τρέχουν παράλληλα με το Φεστιβάλ:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Η Έκθεση Χειροτεχνών σας περιμένει καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ!

Διάρκεια Έκθεσης: από Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Συμμετέχουν οι χειροτέχνες: Βασιλάκη Κατερίνα, Βεληβασάκη Γαλάτεια, Γκούφα Αργυρώ, Δαγκάλακης Κωνσταντίνος, Διαλεκτάκης Μανώλης, Ευμορφούτσικου Ευαγγελία, Ζερβάκη Ευαγγελία, Ζερβού Ειρήνη, Ζώτου Ιωάννα, Καζαμιάκη Στυλιανή, Καζαμιάκη - Φασουλάκη Κάτια, Κακουδάκη - Σταυρακάκη Αμαλία, Καλογεράκη Χρυσή, Κανάκη Ζαφειρία, Καραντεμοίρη Ειρήνη, Καραντινάκη Ελένη, Κατσαμποξάκη Αικατερίνη, Κορασάνη Μαρία, Κορνηλάκη Μάρω, Κουφάλη Μαγδαληνή, Λεμπιδάκη Πηνελόπη, Λυδάκης Τάσος, Λυδία Λίθος, Μανιουδάκης Νικόλαος, Μαρινάκη Μαρίνα, Μπαλτήρα Χαρίκλεια, Μπελενιώτη Ευαγγελία, Ξημεράκη Μαρία, Οικοτεχνών ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, Πάγκαλου Γεωργία, Παπαδάκη Ζωή, Παπαδάκη Θεονύμφη, Παπαδάκη Νικολέτα, Παπαδάκης Νικόλαος, Πετράκη Γεωργία, Σκαλίδα Αικατερίνη, Σκαλίδα Χρυσή, Σκουτέλη Ειρήνη, Σπανάκη Δήμητρα, Τριγωνάκη Αιμιλία, Φασουλάκη Καλλιόπη, Φιλίππα Ιωάννα, Φωτάκη Στέλλα, Χρονάκη Μαρία, Hazel Natural Skincare, Joseph Gereige, Palici Andrea Melania

ΠΑΤΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (Λιοντάρια)

Έκθεση Φωτογραφίας: «Μάτια που νιώθουν, χέρια που μιλούν»

Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Ώρες Επισκέψεως: Ώρες Καταστημάτων

Μια φωτογραφική μελέτη συναισθημάτων!

Ο George Dryjohn αιχμαλωτίζει με τον φακό του την αιωνιότητα της στιγμής και μας ξεναγεί σε συναισθήματα που αναβλύζουν από σιωπηλά μάτια, από χέρια που μιλούν χωρίς να φθέγγονται.

Με τις φωτογραφίες του ανοίγει χαραμάδες στη μοναχικότητα της καθημερινής ψυχής μας, να μπει σαν ηλιαχτίδα η κατανόηση του Άλλου.

Καταθέτει στην τράπεζα της ευαισθησίας μας συναισθήματα, και μας καθιστά κοινωνούς ενός άυλου πλούτου, που χωρίς αυτόν καλή ζωή κανείς δεν κάνει.

Ο George Dryjohn σπούδασε φως στο Athens Art studio & μαθήματα φωτογραφίας στο Όραμα, ενώ παρακολούθησε μαθήματα εξειδίκευσης σε καταξιωμένους φωτογράφους στο είδος τους, όπως οι: Μάριος Θεολόγης, Στυλιανός Παπαρδέλας, Andrew Billington, Λουκάς Βασιλικός, Μάρω Κουρή κ.α.

Είναι ο επίσημος πρεσβευτής φωτογράφος της εταιρίας Ricoh Imaging (Pentax), σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε επτά ομαδικές. Φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Είναι εισηγητής σε εργαστηριακά σεμινάρια (Workshops) φωτογραφίας και ομιλητής σε δράσεις σχετικές με τη φωτογραφία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στόχος του η αποτύπωση της στιγμής με βάση το συναίσθημα!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ε.Φ.Ε.Η.) (Δουκός Μποφώρ 20, Ηράκλειο)

Έκθεση Φωτογραφίας: FACES από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.)

Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Ώρες Επισκέψεως: 18:30 - 21:30

Τα «πρόσωπα» δεν είναι ένα μωσαϊκό ανθρώπων. Τα πρόσωπα είναι οι άνθρωποι. Είναι φορείς ιστοριών. Είναι μνήμη και αισθήματα. Άνθρωποι με διαφορετικές στάσεις κι εκφράσεις, αλλά με την συνάφεια που τους δίνει το βάρος ενός παρελθόντος και η ενατένιση ενός μέλλοντος. Στις φωτογραφίες αποτυπώνονται πρόσωπα της καθημερινότητας, χωρίς την αναγνωρισιμότητα μιας επώνυμης παρουσίας στους κύκλους της εξουσίας και πνεύματος, άλλοτε ρεαλιστικά κι άλλοτε καλυμμένα με το πέπλο της φαντασίας του δημιουργού και καρτερούν την στιγμή που θα τους αφιερώσει ο θεατής για να ανακαλύψει, ανενόχλητος, τα συναισθήματα τους, ίσως και τις αφανέρωτες σκέψεις τους, τις άηχες φωνές τους.

Φωτογράφοι που συμμετέχουν: Αυγουστινάκη Παυλίνα, Μπόγρης Θανάσης, Δαλαβέρος Κώστας, Δανδάλη Ελένη, Δεσύπρης Γιώργος, Ερωτοκριτάκης Κώστας, Φακιδαράκη Κατερίνα, Γκερέιρο Αμπάρο, Νάκος Χάρης, Γκίνης Ιωάννης, Καλυκάκης Σοφοκλής, Κατσούνας Αντώνης, Κανατέλια Ρένα, Κουτάντου Βαλεντίνα, Ματθαιάκη Λίτσα, Μεταξάκη Μαρίνα, Μεταξάκη Νάνα, Νικηφοράκης Πολυχρόνης, Ορφανουδάκη Βούλα, Στεφανάκης Γιώργος, Στιβακτάκη Ειρήνη, Τρικάλη Μίνα, Βερυγάκης Γιώργος, Βογιατζάκη Μαρία, Πολλάκη Καίτη, Γούρναρης Αχιλλέας

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ (στην εξωτερική πλευρά του Πάρκου)

Έκθεση Φωτογραφίας: «Φωτογραφία Δρόμου» από την Φωτογραφική ομάδα Αϊ-Γιάννη

Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Ώρες Επισκέψεως: Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας

Η Φωτογραφική ομάδα Αϊ-Γιάννη συμμετέχει για 4η χρονιά στο Φεστιβάλ «Καθ’ Οδόν» με έκθεση φωτογραφίας των μελών της. H ομάδα μας δραστηριοποιείται στο χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας με μαθήματα για αρχάριους αλλά και μέλη που ασχολούνται αρκετά χρόνια με τη Φωτογραφία.

Για το 2022 συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Αδαμάκης Μπάμπης, Βερερουδάκης Γιώργος, Ηλιάδου Μαριάννα, Καριωτάκη Τζένη, Κουτεντάκη Ελευθερία, Μαυράκης Γιάννης, Σανιδά Ευγενία, Σκουλάς Μίνως, Τζιγκουνάκης Σώτος, Χατζηνικολάκη Άννα

ΠΑΡΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαπολιτισμική έκθεση / εργαστήριο «Καμπάνες του Κόσμου» από το Περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών!

Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Ώρες Επισκέψεως: 18:00 – 22:00

Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του οργανισμού Sovint με έδρα τη Βαλένθια και πραγματοποιεί τις πολιτιστικές δράσεις του σε σχολεία, φεστιβάλ και άλλους χώρους, στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Το Περιπλανώμενο Μουσείο είναι ένα μουσείο διαφόρων εκθέσεων διαπολιτισμικής θεματολογίας, που παρουσιάζονται στον χώρο του φορέα με τον οποίο συνεργαζόμαστε, με σκοπό την επαφή των παιδιών ή των ενηλίκων με διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσω της άμεσης πρόσβασης στα εκθέματα με παράλληλη αφήγηση ιστοριών και δημιουργικών εργαστηρίων.

Η έκθεση / εργαστήριο «Καμπάνες του Κόσμου» είναι μία από τις συλλογές - τμήμα της μεγάλης συλλογής «Ήχοι του Κόσμου» του Περιπλανώμενου Μουσείου με καμπανόσχημα μουσικά αντικείμενα, από κουδουνάκια κατσίκας ως ιερά καμπανάκια της Ασίας, από μεγάλα Κένονγκ της Ινδονησίας και μαγικά καμπανάκια της βροχής από την Αφρική.

Το κοινό μας μπορεί να αγγίξει και να παίξει με τα εκθέματα, και να ακούσει ιστορίες...

Τι είναι η μουσική Γκαμελάν; Γιατί ο σίδηρος είχε μαγικές ιδιότητες για τους πρώτους πολιτισμούς και γιατί οι πρώτες καμπάνες ήταν από σίδηρο;

Γιατί το Αγογό έχει το ίδιο όνομα στην Αφρική και στην Βραζιλία και πώς έφτασε εκεί;

ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ (δυτικά και βόρεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης).

Υπαίθρια Έκθεση Χειροποίητων Καραβιών

Κάντε μια βόλτα στην δυτική και βόρεια πλευρά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για να δείτε καράβια κατασκευασμένα από θαλασσόξυλα, ξύλα από το καρνάγιο, άρκευθο (είδος κέδρου) ηλικίας 150 ετών και άλλα είδη ξύλου από τον Ψαρουδάκη Εμμανουήλ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ανοικτά Εικαστικά Εργαστήρια από το Εργαστήριο Άλφα 3

Διάρκεια Εργαστηρίων: Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Ώρες Λειτουργίας: 18:00 – 22:00

Ένα δημιουργικό εικαστικό τετραήμερο εργαστήριο, οργανώνεται στο Πολύκεντρο νεολαίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωγραφική και σχέδιο σε καβαλέτο με τη χρήση διαφόρων υλικών ζωγραφικής. Ένα εργαστήριο - γνωριμία με τη χρήση διαφόρων εικαστικών μέσων με τη καθοδήγηση και διδασκαλία εικαστικών καλλιτεχνών, από το εργαστήριο Άλφα 3 του Μανόλη Αποστολάκη.

Στο εργαστήριο θα παρέχονται όλα τα απαραίτητα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες.

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

MOSAIC Kid’s Art Lab - Εισαγωγή στην τέχνη του Ψηφιδωτού για μικρά και μεγάλα παιδιά!

Διάρκεια Εργαστηρίων: Τρίτη 20, Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Ώρες Λειτουργίας: 17:00 – 21:00

Σημείωση: την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Αγίου Τίτου (16:00 – 19:00).

Την δράση πραγματοποιεί το εργαστήριο Ψηφιδωτού «Ψηφίδων Τέχνη Εύ Ποιώ» με τον επιμορφωτή ψηφιδογράφο κύριο Νικόλαο Μανιουδάκη. Τα παιδιά σε αυτό το εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν με χρωματισμένους ξηρούς καρπούς και όσπρια δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης. Πρόκειται για μία εύκολη και εντυπωσιακή εισαγωγή στην τέχνη του ψηφιδωτού.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............