Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα εν οίκω …εν δήμω» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου – O Δήμος Ηρακλείου αποκαθιστά και διασώζει τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Ιουλίου 2022

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα εν οίκω …εν δήμω» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου – O Δήμος Ηρακλείου αποκαθιστά και διασώζει τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης

 Με επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουλίου 2022 τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης Συλλογής Έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου «Τα εν οίκω …εν δήμω».


Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ο Δήμος Ηρακλείου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό 59 έργα ζωγραφικής από τα 1000 περίπου της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης. Για να φτάσουν να εκτεθούν τα συγκεκριμένα έργα , που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και το τέλος της δεκαετίας του 1980, προηγήθηκε συστηματική δουλειά ετών για την διάσωση, την καταγραφή και την ψηφιοποίησή τους. 

Αυτή ακριβώς η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αξιοποίηση του πλούσιου υλικού το οποίο διαθέτει η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου και μέχρι πρότινος ήταν είτε χαμένο, είτε σε κακή κατάσταση, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, λίγο πριν τα εγκαίνια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρθηκε σε όσα έχει κάνει η παρούσα δημοτική αρχή στον κρίσιμο τομέα του Πολιτισμού και στην δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε το Μέγαρο Κοθρή να στεγάσει μελλοντικά τη Δημοτική Πινακοθήκη. Παράλληλα ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης αλλά και συνολικά όσους εργάζονται για την αξιοποίηση των έργων τέχνης που έχει στην κυριότητά του ο Δήμος Ηρακλείου. 

Ευχαρίστησε επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας για την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει με το τμήμα πολιτισμού και έχει οδηγήσει στην ψηφιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης. «Μαζί με τις αναπλάσεις, τις συντηρήσεις οδών και κτηρίων, παράλληλα με την κοινωνική πολιτική και με τις τόσες άλλες δράσεις που κάνουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου, εξακολουθεί να αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη από την πλευρά της, περιέγραψε αναλυτικά σε τι κατάσταση παρέλαβε τα περισσότερα από τα έργα της δημοτικής συλλογής η δημοτική αρχή και πόσος κόπος χρειάστηκε για να φτάσουμε στην έκθεση που παρουσιάζεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου: « Καθώς δεν υπήρχε καταγραφή και τεκμηρίωση, απαιτήθηκε σε μεγάλο βαθμό έρευνα στα γραφεία και τις υπηρεσίες. Αφού τα συγκεντρώσαμε, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, τα φωτογραφήσαμε και τα ψηφιοποιήσαμε. Παράλληλα, ερευνώντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημαρχιακών Επιτροπών από το 1946 έως σήμερα, βρήκαμε τους τίτλους κτήσης και τεκμηριώσαμε τον τρόπο με τον οποίο τα απέκτησε ο Δήμος. Και με την βοήθεια της ιστορικού τέχνης κ. Ντενίζ Χλόης Αλεβίζου, συμπληρώθηκαν οι πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα έργα. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών της εγκατάλειψης τους, υπέστησαν φθορές, ελπίζομε όχι ανήκεστες, σοβαρές πάντως, σε σημείο μάλιστα να καθίσταται πλέον επιτακτική η συντήρηση τους. Και με την αγωνία αυτή ξεκινήσαμε να δουλεύομε, με βήματα απλά, αλλά με αυστηρό πρόγραμμα εργασίας.

Από το 2018, δημιουργήσαμε τη διαδικτυακή πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση heraklionartgallery.gr. Απομένει πλέον η εξεύρεση χώρου, όπου θα εγκατασταθεί το εργαστήριο συντήρησης, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε θεματικές περιοδικές εκθέσεις και, κυρίως να είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία πινακοθήκης στον Δήμο. Όταν τελειώσει η ανακαίνιση του Μεγάρου Κοθρή-Λιοπυράκη, που παραχωρήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου, η έκθεση τους στο κοινό, θα πάψει να είναι όνειρο. Θα έχει γίνει πραγματικότητα».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, ο οποίος με τη σειρά του εξήρε την καλή συνεργασία του Ιδρύματος με τον Δήμο Ηρακλείο και ευχήθηκε να συνεχιστεί και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους τομείς.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη παρουσίασε τα τρία λευκώματα με τον τίτλο «Τα εν οίκω εν δήμω» που έχει εκδώσει ο Δήμος Ηρακλείου και στα οποία περιλαμβάνονται έργα της δημοτικής συλλογής. Τα λευκώματα δίδονται δωρεάν στο κοινό, στον χώρο της έκθεσης.

Τέλος ο Μιχάλης Σηφάκης εκ μέρους του ΙΤΕ παρουσίασε τους αναβαθμισμένους επίσημους ιστότοπους της πινακοθήκης (www.heraklionartgallery.gr www.heraklionartgallery.eu ) καθώς και των κοινωνικών δικτύων της.

Στην εκδήλωση αλλά και στα εγκαίνια παρευρεύθησαν επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, Μαρία Καναβάκη, Δέσποινα Συγγελάκη, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας παράταξης Σπύρος Δοκιανάκης και Μαρία Καλουδιώτη, ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ καθηγητής Κώστας Στεφανίδης, εικαστικοί καλλιτέχνες κ.ά.

Στοιχεία έκθεσης

«Τα εν οίκω... εν δήμω»

Ιστορίες ζωγραφικής

Εικαστική Έκθεση Συλλογής Έργων Τέχνης

Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου

Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης

Διάρκεια έκθεσης: 06 – 31 Ιουλίου 2022

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 ώρα 20:30

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00

Σάββατο 09:00 - 14:00

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Οργάνωση: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Δήμαρχος Ηρακλείου: Βασίλης Λαμπρινός

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: Αριστέα Τ. Πλεύρη

Επιμέλεια έκθεσης και λευκωμάτων: Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Tέχνης, υπεύθυνη μουσειακής συλλογής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Γενικός Συντονισμός Έργου: Μαριάννα Γιαλύτη, Υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κωνσταντίνα Χατζάκη – Ψηφιακή Πολιτιστική Διαχείριση Δήμου Ηρακλείου

Μελέτη, Σχεδιασμός και διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου: Μαρία Γεωργιάδου, Αρχιτέκτων

Σχεδιασμός ταυτότητας έκθεσης: Μίχου Επίφανη

Υπεύθυνος κατασκευής & Επίβλεψη: Νικόλαος Μίχος, Αρχιτέκτων - Νίκος Σαββίδης

Κατασκευή και μεταφορά έργων: architectonofilia

Μεταφράσεις κειμένων: Δημήτρης Βυτινιώτης

Χορηγοί: Karavias Art Insurance, Minoan Lines, Legacy Gastro Suites, Papi Osteria Caffeteria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............