«Η νίκη του αυτονόητου»: Οι σκύλοι-οδηγοί των τυφλών έχουν πρόσβαση παντού -Με απόφαση δικαστηρίου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Ιουλίου 2022

«Η νίκη του αυτονόητου»: Οι σκύλοι-οδηγοί των τυφλών έχουν πρόσβαση παντού -Με απόφαση δικαστηρίου

 Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος επαγγελματία ταξί, ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου οδηγού που χειριζόταν.


Ο σύλλογος Σκύλοι Οδηγών Ελλάδος και η πρόεδρός του, Ζωή Γερουλάνου, εξέδωσαν ανακοίνωση, εξηγώντας ότι ο λόγος της εν λόγω μήνυσης, που δημιούργησε και το δεδικασμένο υπέρ των ατόμων με προβλήματα όρασης, έγινε «για να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον κόσμο – ο σκοπός τους είναι να εξυπηρετούν».


ADVERTISING



«Από το 2014, με βάση σχετικούς νόμους, οι σκύλοι οδηγοί έχουν πρόσβαση παντού - κι είναι σημαντικό να τηρείται αυτό διότι ο εγκέφαλός τους, από κουτάβια, διαμορφώνεται για να μπορούν να λειτουργήσουν ως σκύλοι-οδηγοί σε όλους τους χώρους», επισημαίνει η Ζωή Γερουλάνου στο iefimerida.gr.

«Η εν λόγω απόφαση του δικαστήριου είναι πολύ σημαντική διότι για πρώτη φορά θεώρησε ότι ο σκύλος οδηγός είναι προέκταση του ανθρώπου – είναι τα μάτια του ανθρώπου», επισημαίνει, και «δεν είναι απλά ζώα συντροφιάς».

Στη σχετική ανακοίνωση, γίνεται λόγος για μια «νίκη» που επιβάλλει πια το «αυτονόητο».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Υστερα από τέσσερα χρόνια ήρθε η Δικαίωση. Το περιστατικό με την Χειρίστρια κα Τζουλιάννα Μπούση και τον Σκύλο Οδηγό της UNI,  που έλαβε χώρα στις 25.4.2018 και που ο Οδηγός Ταξί όχι μόνο δεν δέχτηκε την επιβίβασή τους  αλλά άσκησε βία σπρώχνοντας και πετώντας τον Σκύλο Οδηγό έξω από την θέση του συνοδηγού, ήταν για πρώτη φορά  τόσο εξοργιστικό,  που αποφασίστηκε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη μόχι προσβλέποντας μόνο στην τιμωρία του οδηγού ταξί αλλά κατά κύριο λόγο στην πρόληψη παρόμοιων συμπεριφορών που δεν περιορίζονται μόνον στα ταξί και στα ΜΜΜ αλλά και σε άλλους χώρους, π.χ. ξενοδοχεία, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλα.


Το Στ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών  με την από 23.6.2022 απόφασή του έκρινε Ενοχο τον Οδηγό Ταξί, καταδικάζοντάς τον με τις νόμιμες προβλεπόμενες ποινές, ενεργοποιώντας τον Αντιρατσιστικό Νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 11 του Νόμου 4443/2016, που απαγορεύει την άρνηση υπηρεσιών για λόγους, μεταξύ άλλων, φυλής, χρώματος, καταγωγής και αναπηρίας.


Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Σκύλος Οδηγός δεν αποτελεί Κατοικίδιο αλλά προέκταση του σώματος του επιβάτη. Η νίκη αυτή είναι μία αρχή προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι απέναντι στην Ομάδα Χειριστής/Χειρίστρια  και Σκύλος Οδηγός ο κόσμος πρέπει να δείχνει Σεβασμό και να μην καταστρατηγούνται οι ισχύοντες Νόμοι.


Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος  μαζί με το  Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), την  Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (E.O.T.), τον

Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.), τον  Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), την Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α) και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ) από το 2010 προσπαθεί με τις συνεργασίες και τις διεκδικήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, να κάνει πραγματικότητα την Συμπερίληψη, την Ισότητα και να απαιτεί τον Σεβασμό απέναντι στους Χειριστές και τις Χειρίστριες Σκύλων Οδηγών που λειτουργούν στην χώρα. Οι Φορείς, Εταίροι και Ιδρυτικά Μέλη του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ πάντα θα υποστηρίζουν τα Δικαιώματά των Χειριστών/Χειριστριών και των Σκύλων Οδηγών τους.


Είναι μία σημαντική κατάκτηση για τα Ατομα με Οπτική Αναπηρία και για την Πρόσβαση των Σκύλων Οδηγών τους.

Ευχαριστούμε το Δικηγορικό γραφείο του κου Ευάγγελου Αυγουλά και  τον

ίδιο προσωπικά για την πολύτιμη συνεργασία του και την εξαιρετική του υπεράσπιση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τον Δικηγόρο κον Θέμη Σοφό για την πολύτιμη Συνεργασία του και την υποστήριξή του.


Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος θα συνεχίσει τον αγώνα του σχετικά με την πρόσβαση των Σκύλων Οδηγών στη χώρα. Αλλωστε με το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑΓΑΠΑΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ» από το Υπουργείο Παιδείας ,  που υλοποιείται στα Σχολεία, στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εδώ και 10 χρόνια, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους μελλοντικούς πολίτες αυτού του τόπου.


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν χρειάζονται Δικαστικές Αποφάσεις που να επιβάλουν το Αυτονόητο αλλά οι ίδιοι οι Πολίτες, οι Επαγγελματίες και οι Εργαζόμενοι, να διαλύουν Στερεότυπα και να αντιμετωπίζουν τον κάθε Πολίτη Ισότιμα.

Η Διοίκηση και οι Εταίροι του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ   ΚΕΝΤΡΟΥ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   ΚΑΙ   

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   ΣΚΥΛΩΝ   ΟΔΗΓΩΝ   ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΑΜΕΑ - «ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............