Ανοιχτό στο κοινό το σπίτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

05 Ιουλίου 2022

Ανοιχτό στο κοινό το σπίτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

 Ο χώρος παρέμενε κλειστός για δεκαετίες και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προκειμένου να φτάσει σήμερα να αποτελεί αξιόλογο επισκέψιμο σημείο τουριστικού προορισμού


Στο μέσον της τουριστικής περιόδου, κι ενώ μέχρι εχθές παρέμεναν κλειστά , λόγω έργων συντήρησης, όλα  τα σημεία αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιεράπετρας  που άφησαν πίσω τους οι Μινωίτες  οι Ιεραπύτνιοι πρόγονοι μας  και οι Ενετοί κατακτητές , τα παράπονα για την αδυναμία επίσκεψης των αρχαιοτήτων της Ιεράπετρας είναι σχεδόν καθημερινά.

Και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αλλά και ο Δήμος Ιεράπετρας έχει δεχτεί αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης του κτιρίου όπου φιλοξενείται η αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας  αλλά και το Βενετσιάνικο φρούριο Καλές, που επισκέπτονταν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι κάθε καλοκαίρι.

IMG_4660

Αυτό που ωστόσο παραδόθηκε  πριν μερικές μέρες και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό είναι τουλάχιστον το σπίτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο περίπου της παλιάς πόλης , στη γειτονιά των ψαράδων.

Στο επισκέψιμο πλέον «σπίτι του  Μ. Ναπολέοντα» βρέθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης  Καλαντζάκης με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων  κ. Γιώργο Ασπραδάκη, τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου κ. Μάνο Λουτσέτη, τους αρχιτέκτονες κ. Νίκη Σαμπροβαλάκη και κ. Κώστα  Περβολαράκη, το συνεργάτη του δημάρχου κ. Γιώργο Κοϊνά, τον καθηγητή αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γιάννη Παπαδάτο και την προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης αρχαιοτήτων, κ. Κλειώ Ζερβάκη.

Ο χώρος παρέμενε κλειστός για δεκαετίες και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προκειμένου να φτάσει σήμερα να αποτελεί αξιόλογο  επισκέψιμο σημείο τουριστικού προορισμού.

Το έργο περιλάμβανε τη συντήρηση και επισκευή της οικίας «Ναπολέοντα» και την προμήθεια και εγκατάσταση εποπτικού υλικού στο χώρο (banner εξωτερικού χώρου, εσωτερικά πάνελς, πινακίδες σήμανσης, ενημερωτικά έντυπα και Φυλλάδια Braille σε διάφορες γλώσσες κ.α.)

«Εμπλουτίζουμε την ιστορική ταυτότητα της Ιεράπετρας με ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος, ένα σημείο που εντάχθηκε με την πόλη της Ιεράπετρας στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων της «Ναπολεόντειας Διαδρομής» και αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και  ξένους επισκέπτες.

Ως Δημοτική Αρχή δε μπορούσαμε να δεχτούμε ότι υπάρχει ένας τέτοιος χώρος με τόση αξία και προοπτικές ο οποίος παρέμενε κλειστός. Γι’ αυτό εντάξαμε το έργο αυτό στο πρόγραμμά μας παρότι αφορά ένα κτίριο που δεν ανήκει στον Δήμο Ιεράπετρας.

Για πρώτη φορά λοιπόν το σπίτι που φιλοξένησε το Ναπολέοντα Βοναπάρτη  θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε ημερήσια βάση,  έπειτα από το πέρας ενός συνόλου απαιτητικών παρεμβάσεων που έγιναν καθ΄ υπόδειξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας , προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη ανάδειξη του χώρου με πλήρη σεβασμό στην αρχαιολογική του αξία.

Το σημερινό αποτέλεσμα επισφραγίζει για ακόμα μία φορά την άριστη συνεργασία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και την προϊσταμένη κ. Χρύσα  Σοφιανού.

Αναμένεται από την αρχαιολογική υπηρεσία να τοποθετηθεί και επιπλέον εποπτικό υλικό στην οικία για την όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κόσμου καθώς προσβλέπουμε από κοινού ο κάθε επισκέπτης να αποκομίζει τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία κατά την επίσκεψή του.

Είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε εκ του αποτελέσματος, γι’ αυτό το δύσκολο έργο καθώς υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό το σημείο αναφοράς της πόλης μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

IMG_4661

Μια επίσκεψη που θεωρείται πλεον θρυλική είναι αυτή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Κρήτη, με το σπίτι όπου έμεινε να μαρτυρά αυτή την... παρουσία.
A1

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν Ιούλιος του 1798, όταν ο στόλος του Ναπολέοντα κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, για την εκστρατεία κατά των Μαμελούκων, αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και ο Βοναπάρτης φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια στην πόλη. Το παλιό κρητικό σπίτι στην «Κάτω Μερά» διατηρεί ακόμα την ανάμνηση της ιστορικής επίσκεψης!
Είναι θρύλος ή πραγματικότητα το ότι ο Ναπολέων, στάθμευσε στην Κρήτη και πέρασε μια νύχτα στη Γεράπετρα, χωρίς να δηλώσει την ταυτότητά του, παρά την άλλη μέρα το πρωί με λακωνικό σημείωμα στο μαξιλάρι του, όταν είχε ήδη αποπλεύσει; Το σημείωμα στα γαλλικά έγραφε επί λέξει: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».
A2
Το σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Ναπολέων δείχνεται σήμερα με καμάρι από τους Γεραπετρίτες σε κάθε περαστικό ξένο, που έχει ή δεν έχει ακουστά την παραπάνω ιστορία. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έχει αναστηλωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία. Είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ιεράπετρας, που το αγόρασε από τον τελευταίο κληρονόμο Χαρίδημο Τζωρτζακάκη, απόγονο της κόρης του Περουλιού, Ευγενίας.

Μακριά από τις ιστορικές έριδες και τις επιστημονικές συζητήσεις, όποια κι αν θα είναι η τελεσίδικη επιστημονική αλήθεια, ο Γεραπετρίτης ποτέ δε θα πάψει να καμαρώνει για το μεγάλο φιλοξενούμενό τού συντοπίτη του και να δείχνει το σπίτι του Περουλιού, που δεν το βρίσκεις αλλιώς σήμερα παρά σαν «το σπίτι του Ναπολέοντα».
A

%CE%A3%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%99+%CE%A4%CE%9F%CE%A5+%CE%9D%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%91+%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D+%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A4%CE%A1%CE%91

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............