Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη στο taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σε συνέχεια και των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα σε οικονομικό forum.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των αναγκαίων πεδίων στο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων, εντός του χρονοδιαγράμματος, ώστε η πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, να καταβληθεί τον Ιούλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.
Βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, η προθεσμία που θα δοθεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα είναι η 30η Ιουνίου 2022. Η ΑΑΔΕ θα «σπάσει» το ποσό του φόρου της φορολογικής δήλωσης σε οκτώ ισόποσες δόσεις.
Μία από τις αλλαγές στις φετινές δηλώσεις είναι ότι οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται στην υφιστάμενη νομοθεσία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αυξάνονται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2023. Επίσης, αναμένεται να διατηρηθεί η έκπτωση του 3% για τους υπόχρεους που θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.
Επίσης, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις καταργήθηκαν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο έτος για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.
Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος, καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.
Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό φορολογείται με 22%.
Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2020 είχαν απαλλαγεί πλήρως από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Ωστόσο, από το μέτρο των e-αποδείξεων απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
- Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι 6 μηνών).
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
- Οι φυλακισμένοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου