Άνοιξε τις πόρτες του και για φέτος το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Απριλίου 2022

Άνοιξε τις πόρτες του και για φέτος το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας

Kυματίζουν και πάλι οι σημαίες στην κορυφή του λοφίσκου πριν τις Ποταμιές, ένδειξη πως από σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας επαναλειτουργεί.


Ένας εκπληκτικός χώρος πνιγμένος στο πράσινο και στα αρώματα που σκορπούν στην ατμόσφαιρα τα φασκόμηλα, η ρίγανη και τα άλλα αυτοφυή αρωματικά φυτά.
Ένα μνημείο με μακραίωνη ιστορία που αποκτά και πάλι ζωή με πρωτοβουλία μιας Ομάδας εθελοντών που ίδρυσαν τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών "Η Γκουβερνιώτισσα» για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Εκτός από τον ανακαινισμένο ναό της παναγίας Γκουβερνιώτισσας που είναι κατάγραφος από εξαιρετικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει :
- Την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, όπου εκτίθενται τα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, ιερά ευαγγέλια, ο Κώδικας της Μονής, χειροποίητα ιερατικά άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, σταυροί) ενώ σε διπλανή αίθουσα φιλοξενούνται αντίγραφα των φορητών εικόνων της μονής που είναι έργα του 16ου αιώνα.


- Τις ειδικές προθήκες μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται ένα τμήμα της ιστορίας της Μονής. Ο ρόλος της στην Κρητική Επανάσταση (εκτίθεται και οπλισμός της εποχής εκείνης) , στην δημιουργία σχολείων και εκτίθενται έγγραφα που επιβεβαιώνουν την οικονομική ενίσχυση που έστελνε στη δημογεροντία του Ηρακλείου.
- Τη Λαογραφική γωνιά που παρουσιάζει ένα σημαντικό δείγμα του ανεκτίμητου θησαυρού της παράδοσης μας. Τα παλιά εκθέματα σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και στο τρόπο ζωής στο κρητικό σπίτι μέχρι στην τέχνη της υφαντικής με τον παραδοσιακό αργαλειό.
- Το χώρο όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις
- Τον Βοτανικό κήπο
- Την υπεραιωνόβια ελιά που είναι μνημείο της φύσης καθώς η ηλικία της εκτιμάται άνω των 500 χρόνων.
- Την εκπληκτική θέα προς την Λαγκάδα.


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Από 09:30 έως 15:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............