Αδικαιολόγητη διακοπή της δράσης «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Φεβρουαρίου 2022

Αδικαιολόγητη διακοπή της δράσης «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας»

 Την αδικαιολόγητη διακοπή της δράσης Εργαλειοθήκης Ανταγωνιστικότητας αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 34 ακόμη Βουλευτών.


«Μια από τις πιο καθοριστικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, ήταν η δράση Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η κυβερνητική απόφαση να μην αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης και να απορριφθούν 806 αιτήσεις για ώριμα επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Καλούμε τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και να προχωρήσει στην ένταξη των ώριμων επενδυτικών σχεδίων μέσα από αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και παράλληλα, να προχωρήσει στην έκδοση νέων δράσεων μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, τον Ιανουάριο του 2021, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενημέρωνε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ότι εξαιτίας της εξάντλησης του προϋπολογισμού, εμπρόθεσμες αιτήσεις που υπερέβαιναν το αρχικώς προσυπολογιζόμενο πόσο δεν θα αξιολογούνταν σε πρώτη φάση. Σε ερώτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις 21/5/2021 σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, το Υπουργείο απολογούμενο για τη μη αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης απάντησε ότι κάτι τέτοιο προϋπέθετε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτήσεων, προ και μέχρι της κάλυψης του ποσού που είχε προϋπολογισθεί. Ωστόσο, με την απάντηση του ο Υπουργός άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και οι εμπρόθεσμες αιτήσεις που υπερέβαιναν τα διαθέσιμα κονδύλια με επιπλέον πόρους. Δυστυχώς, όμως, και παρά την παραπάνω απάντηση, με την από 10/01/2022 απόφαση του το Υπουργείο προχώρησε στην απόρριψη όλων των εκκρεμών εμπρόθεσμων προτάσεων για την δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», ήτοι 806 αιτήσεων ώριμων επενδυτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση η ενέργεια αυτή είναι απολύτως ανορθολογική και, αν δεν είναι το αποτέλεσμα διοικητικού λάθους, τότε αποδεικνύει την απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μια εποχή που βρίσκονται αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση και υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της οικονομικής ζωής. Έρχεται, δε, σε συνέχεια της αδυναμίας δημιουργίας οποιουδήποτε καινούργιου χρηματοδοτικού εργαλείου για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά την τελευταία 2ετία, αποδεικνύοντας ότι, στην πραγματικότητα, ο οικονομικός στραγγαλισμός της μικρής επιχειρηματικότητας αποτελεί συνειδητή επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» που υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα πρόγραμμα που αποσκοπούσε στη βελτίωση της θέσης των μικρών επιχειρήσεων, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού τους εξοπλισμού και την πιστοποίηση νέων προϊόντων. Ο αρχικός της προϋπολογισμός ανερχόταν στα 400 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας και η επιδότηση έφτανε από 50% έως 65% του κόστους επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............