Το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνου απο το 1917 - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Φεβρουαρίου 2022

Το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνου απο το 1917

6
Το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 1917 και στις 5 Μαρτίου του 2007 συμπλήρωσε 90 χρόνια συνεχούς προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Στα 90 χρόνια αδιάλειπτης πορείας και δράσης το Λύκειο έχει γνωρίσει τις παρακάτω προέδρους:

1

1917-1940 
Ιουλία Κ.Πετυχάκη

2

1940-1955 
Φερενίκη Μ. Βαλαρή

3

1955-1963 
Ιωάννα Γ.Τσουδερού

4

1963-1965 
Μαρία Μ.Τσιριμονάκη

5
1965 μέχρι σήμερα
Ιωάννα Θ.Βαλαρή


Μετά την ίδρυση του κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων των Αθηνών το 1911 από την Ρεθύμνια στην καταγωγή Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν, ιδρύθηκαν τα πρώτα παραρτήματά του στα Χανιά καί στην Σύρο το 1915 καί στο Ρέθυμνο το 1917. 

Εμπνεύστρια της ίδρυσης του ΛΕΡεθύμνου ήταν η δραστήρια Ρεθύμνια Ιουλία Κ.Πετυχάκη που βοηθουμένη από τον σύζυγό της δικηγόρο Κωνσταντίνο Πετυχάκη καί 
εξουσιοδοτημένη πριν από ένα χρόνο από την Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν,πέτυχε το ακατόρθωτο γιά την εποχή της.
Μία εκλεκτή συντροφιά από άξιες καί μορφωμένες κυρίες του Ρεθύμνου (οι περισσότερες απόφοιτες του Αρσακείου καί τις Σχολής Χιλλ),την πλαισίωσαν ,την στήριξαν καί ίδρυσαν το ΛΕΡ. Oλες μαζί αγωνίστηκαν με πάθος καί αφοσίωση κι είδαν το έργο τους να καρποφορεί γρήγορα καί να αναγνωρίζεται απ`όλους.
To πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι εξής κυρίες:
Ιουλία Κ.Πετυχάκη, πρόεδρος. Φερενίκη Μ. Βαλαρή, Α`αντιπρόεδρος . Λάουρα Σωτήρχου,Β` αντιπρόεδρος.
Ευαγγελία Σαουνάτσου, γεν.γραμματέας. Αναστασία Δρανδάκη, ειδ.γραμματέας. Ευαγγελία Μαραγκουδάκη, ταμίας. Μαρία Ζαχαράκη, μέλος. Μαρία Πετρομανουσάκη, μέλος. Μαρία Ε.Μοάτσου, μέλος. Μαρία Παπαμιχελάκη, μέλος. Θηρεσία Κωστογιάννη, μέλος. Αγάθη Βερνίκου, μέλος. Μαρία Ι.Μοάτσου, μέλος. Μαρία Μαρουλιανού, μέλος. Ελλη Καλομενοπούλου, μέλος. Μαρία Πατσουράκη, μέλος. Βαρβάρα Μαμαλάκη, μέλος..

6

Η ίδρυση του παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνου υπήρξε σταθμός γιά την ζωή των γυναικών της πόλεως αλλά καί την κοινωνική καί πνευματική ζωή του Ρεθύμνου γιατί ο σκοπός του, ευθύς εξ αρχής, ήταν φιλανθρωπικός, κοινωνικός καί πολιτιστικός. 

7

8


  • Επεδίωξε την διατήρηση των Ελληνικών εθίμων καί παραδόσεων.

  • Φρόντισε γιά την προστασία της μητέρας καί του παιδιού καί γενικά γιά την ενίσχυση 
    της οικογένειας παρέχοντας βοηθήματα σε άπορες οικογένειες ιδίως κατά τις μεγάλες εορτές καί κάθε υποστήριξη σε άπορους μαθητές.
  • Στις 3 Φεβρουαρίου 1917 όταν το 8ο Σύνταγμα Κρητών αναχωρούσε από το Ρέθυμνο, το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης παρέδωσε στον υποδιοικητή του ταγματάρχη Ιωσήφ Βλαστό την σημαία του Συντάγματος κεντημένη από κοπέλες του Λυκείου. 
  • Οργάνωσε συσσίτια γιά τις άπορες οικογένειες των εφέδρων του Νομού Ρεθύμνης καί αργότερα φρόντισε γιά την περίθαλψη των προσφύγων της καταστροφής του 1922 καί βοήθησε ενεργά στην οργάνωση συσσιτίων γι’ αυτούς. 
  • Λειτούργησε το Κυριακό Σχολειό γιά γυναίκες καί άνδρες στο οποίον κάθε Κυριακή γιά 2-3 ώρες κυρίες του Λυκείου δίδασκαν ανάγνωση, γραφή καί αριθμητική.
  • Οργάνωσε στους χώρους του μαθήματα υφαντικής, κοπτικής, ραπτικής, κεντητικής καί πλεκτικής στα οποία εκπαιδεύονταν άπορες κοπέλλες γιά να αποκτήσουν έναν πόρο ζωής. Εκεί δίδαξε η αείμνηστη συνεργάτις του Λυκείου Χρυσή Αγγελιδάκη η οποία καί δημιούργησε την περίφημη Ρεθεμνιώτικη βελονιά μεταφέροντας σε ύφασμα (εταμίν) σχέδια από παλιά υφαντά.
    Σ’αυτά τα εργαστήρια επίσης, υφαίνονταν καί ράβονταν οι ποδιές που δύο φορές τον χρόνο, προσφέρονταν στα παιδιά του Ορφανοτροφείου της πόλης μας μαζί με δώρα καί λίγη ώρα χαράς.
  • Ενδιαφέρθηκε γιά την Μουσική Παιδεία καί κάλεσε από την Αθήνα μουσικούς διδασκάλους οι οποίοι δίδασκαν όλα τα έγχορδα καί πιάνο καί οι οποίοι οργάνωσαν την πρώτη χορωδία καί μαντολινάτα στην πόλη καθώς καί πολλές συναυλίες. Παράλληλα έκανε τις πρώτες σοβαρές ενέργειες μέσω του Ωδείου Χανίων καί πέτυχε την ίδρυση του Συλλόγου προς Διάδωσιν των Καλών Τεχνών, το σημερινό Ωδείο μας.
  • Αφησαν εποχή οι χορευτικές του συγκεντρώσεις (χορός των Απάχηδων, Μεγάλος χορός την τελευταία Κυριακή της Αποκρηάς κ.λ.π.) σε θαυμάσια διακοσμημένες αίθουσες ,τα φιλολογικά απογευματινά τσάγια του,οι εκδρομές του, οι Κρητικές Αποσπερίδες καί τα πρώτα Ανθεστήρια που οργάνωσε καί παρουσίασε στην πόλη μας.
  • 9

    Παράλληλα με όλες αυτές τις δραστηριότητες το Δ.Σ. του ΛΕΡ αγωνίστηκε σκληρά γιά την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης πράγμα που κατόρθωσε με τις δικές του εισπράξεις από τις γιορτές καί εκδηλώσεις του, ένα σχετικό τραπεζικό δάνειο καί την βοήθεια του Ελευθερίου καί Ελενας Βενιζέλου μέσω του κληροδοτήματος Α.Κουταβά. Ανιδιοτελώς δε πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους γιά το κτήσιμο του κτιρίου ο Νεοκλής Παπαδάκης ,αρχιτέκτων καί οι Γεώργιος Βαλαρής καί Κωνσταντίνος Λαμπάκης, μηχανικοί.

    Τα εγκαίνια του πανέμορφου καί αρχοντικού μεγάρου του ΛΕΡ έγιναν στις 12 Μαίου 1935.

    10

     
    Κατά την Γερμανική Κατοχή η αίθουσα αυτή επιτάχθηκε από τον στρατό κατοχής καί μετά την απελευθέρωση κατελήφθη από ιδιώτη (κινηματογράφος Ρεξ). Μετά από 10 χρόνια καί πολλούς δικαστικούς αγώνες ,της τότε προέδρου του ΛΕΡ Ιωάννας Τσουδερού καί του συζύγου της Γεωργίου Τσουδερού επανήλθε ,ερείπιο σχεδόν, στα χέρια του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης
    Ακολούθησε ριζική ανακαίνισις του κτιρίου καί η αίθουσα μπόρεσε να στεγάσει εκ νέου τις δραστηριότητες του ΛΕΡ.
    Σ’ αυτόν τον χώρο πολύ σύντομα δημιουργείται το πρώτο συγκρότημα παραδοσιακών Κρητικών χορών στο Ρέθυμνο, με εξαίρετους πρωτοχορευτές τον Παρασκευά Μενιουδάκη καί τον Κυριάκο Σπυθουράκη κ.α.
    Ακόμα, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει βελτιωτικές εργασίες στην αίθουσα αυτή τρείς φορές 
    Τώρα 90 χρόνια μετά την ίδρυσή του το ΛΕΡ καταξιωμένο στην συνείδηση του Ρεθεμνιώτικου λαού ως φάρος πολιτισμού καί κοινωνικής προσφοράς, μένοντας πιστό στις παραδοσιακές αξίες της πολιτισμικής μας ταυτότητας, διευρύνει τις δραστηριότητές του ανάλογα με τις ανάγκες καί τα προβλήματα των καιρών.

    http://www.lykeioellinidonrethymno.com/

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Post Top Ad

    .............