Ακόμα δέκα ημέρες για να ψηφίσουμε την απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρά στην ΕΕ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Ιανουαρίου 2022

Ακόμα δέκα ημέρες για να ψηφίσουμε την απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρά στην ΕΕ

 Μόνο στη Μεσόγειο ζουν περίπου 47 είδη καρχαριών, πολλά από τα οποία συναντώνται πολύ σπάνια, καθώς προτιμούν τα απομακρυσμένα βάθη της θάλασσας από τις πολυσύχναστες ακτές. Κάθε χρόνο σκοτώνονται παγκοσμίως από 63 έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες (7-30 χιλιάδες καρχαρίες κάθε ώρα!), ενώ πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. 


Οι καρχαρίες θηρεύονται για το κρέας τους και το λάδι από το συκώτι τους. Η μεγαλύτερη απειλή τους όμως είναι η αφαίρεση των πτερυγίων τους, η οποία γίνεται με ανήθικες και αποκρουστικές πρακτικές, αφού το πτερύγιο ακρωτηριάζεται και το ζώο ρίχνεται πίσω στον ωκεανό, πολύ συχνά ζωντανό, όπου πεθαίνει από ασφυξία καθώς δεν μπορεί να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος.

Η Ευρώπη είναι ένας από τους κυριότερους «παίκτες» στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία παγκοσμίως, τόσο με την ενεργή συμμετοχή της σε αυτές τις πρακτικές όσο και σαν εμπορικός κόμβος των πτερυγίων, εξάγοντας 3,500 τόνους πτερυγίων κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ασία.

Οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για έναν υγιή ωκεανό

Η απότομη εξαφάνιση πληθυσμών καρχαριών παγκοσμίως έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πολλοί καρχαρίες είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και παίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Η ταχύτατη μείωση των καρχαριών παγκοσμίως προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους μας.

Ευκαιρία για αλλαγή

Η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών «Stop Finning- Stop the Trade» έχουμε σκοπό να συλλέξουμε έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ένα εκατομμύριο ψήφους. Εάν το πετύχουμε θα συζητηθεί στα όργανα της ΕΕ πώς θα μπει ένα τέλος στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ακόμα δέκα ημέρες για να ψηφίσουμε, στο https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

O Συντονιστής της Πρωτοβουλίας Πολιτών στην Ελλάδα: Sea Shepherd

Οι «Ποιμένες της Θάλασσας» (Sea Shepherd Conservation Society - SSCS) είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός, θαλάσσιος οργανισμός συντήρησης της άγριας φύσης, με αποστολή τη διατήρηση και προστασία των ωκεανών από τη περιβαλλοντική καταστροφή και την παράνομη εκμετάλλευση.

Ο στόλος των Sea Shepherd, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 12 σκάφη και αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος στον κόσμο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των αποστολών της οργάνωσης παγκοσμίως, από την Ανταρκτική ως την Αφρική. Το 2019 εδραιώθηκε επίσημα και αναγνωρίστηκε η κοινωνία «Ποιμένες της Θάλασσας Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............