ΠΕΤΡΑΣ, ΣΗΤΕΙΑ: Το Ασύλητο Ελίτ Νεκροταφείο Της Ανακτορικής Μινωικής Θέσης. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Ιανουαρίου 2022

ΠΕΤΡΑΣ, ΣΗΤΕΙΑ: Το Ασύλητο Ελίτ Νεκροταφείο Της Ανακτορικής Μινωικής Θέσης.

  Εισηγήτρια: Μεταξία Τσιποπούλου - Δρ,Φ, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ


Ο Πετράς ερευνάται ανασκαφικά και με επιφανειακές έρευνες υπό τη διεύθυνσή της Μεταξίας Τσιποπούλου από το 1985. Η κατοίκηση στην περιοχή διήρκησε από το 3400 π.Χ. αδιάκοπα μέχρι το 1200 π.Χ. Αποτελεί τη μοναδική θέση της Κρήτης όπου έχει ανασκαφεί και το μινωικό ανάκτορο και το νεκροταφείο των ελίτ οικογενειών που σχετίζονταν με την ανακτορική διοίκηση.
Ήδη από την 4η χιλιετία ο Πετράς υπήρξε η πύλη εισόδου αντικειμένων εξαιρετικής τέχνης, πρώτων υλών, αλλά και ιδεών. 

.com/img/a/


Το ασύλητο νεκροταφείο, με μνημειώδη αρχιτεκτονική και εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πολύτιμων κτερισμάτων, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από εισηγμένες πρώτες ύλες, ενώ άλλα προέρχονται από την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Μεσοποταμία, ακόμα και το Αφγανιστάν, ανασκάπτεται από το 2004. Καλύπτει έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο γνωστό της Προανακτορικής και Παλαιοανακτορικής περιόδου (2800- 1800/1750 π.Χ.) στην Κρήτη.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν με σαφήνεια, όχι μόνον τη μοναδική ευμάρεια των οικογενειών οι οποίες το χρησιμοποίησαν, αλλά και τους έντονους μεταξύ τους κοινωνικούς ανταγωνισμούς, προσφέροντας πλούτο δεδομένων, πολλά από τα οποία ανατρέπουν τις παλαιότερες απόψεις για τον Μινωικό πολιτισμό.
Οι μελέτες προχωρούν, με εξαιρετικά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην παρούσα διάλεξη.

Δείτε εδώ το βιογραφικό της κ Τσιποπούλου: https://www.petras-excavations.gr/.../%CE%BC%CE%B5%CF%84...
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση
-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή
-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/82630739295

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............