Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας με Νομίσματα, Μετρήσεις και μία Γοργόνα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιανουαρίου 2021

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας με Νομίσματα, Μετρήσεις και μία Γοργόνα

 Διανύουμε την πέμπτη ψηφιακή εβδομάδα που Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* με νέες αναρτήσεις για τη νομισματική ιστορία της Κρήτης, τη διαδικτυακή ημερίδα Τι Μετράνε τα Μουσεία και την εκπαιδευτική «επίσκεψη» των μικρών μας φίλων στην Εθνογραφική Συλλογή της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.



Νέες προβολές

 

Ομιλία του αρχαιολόγου-νομισματολόγου Κλεάνθη Σιδηρόπουλου με τίτλο Κρητική Νομισματική Ιστορία / Μεσαίωνας και εντεύθεν που είχε πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης την 1η Μαρτίου 2017.

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού, την Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ολοκλήρωσε τη δεύτερη πράξη της παρουσίασης για την Κρητική Νομισματική Ιστορία, με ομιλία στο Αμφιθέατρο και ξενάγηση στη Νομισματική Συλλογή του Μουσείου από τον αρχαιολόγο-νομισματολόγο και επιμελητή της μόνιμης Νομισματικής Έκθεσης του ΙΜΚ Κλεάνθη Σιδηρόπουλο. Η ομιλία, που εμπλουτίστηκε με επιλεγμένο οπτικό υλικό του εισηγητή και αποσπάσματα που ανέγνωσε η φιλόλογος Ελευθερία Χριστινίδου, κάλυψε μια μεγάλη διαδρομή της τοπικής νομισματικής ιστορίας, από το Βυζάντιο και τη Βενετοκρατία έως την Οθωμανική περίοδο και τον κατοπινό ελεύθερο βίο της Κρήτης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η οικονομολόγος Αργυρή Γαλενιανού, ταμίας του ΔΣ της ΕΚΙΜ και η ιστορικός Μάρα Παναγιωτάκη από την Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.


Τις παρουσιάσεις της πρόσφατης διαδικτυακής ημερίδας ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; Αέριοι ρύποι και αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί στα μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου (27.11.2020) έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε αυτήν την ψηφιακή ενότητα.

Η τρίτη παρουσίαση έγινε εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του έργου ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ Θόδωρο Γλυτσό με θέμα Aνασκόπηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων της πράξης ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ.

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο) και στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Λευκωσία) μετράμε εδώ και τρία χρόνια αέριους ρύπους, μύκητες και βακτήρια με τη βοήθεια των εταίρων μας στο έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ [Interreg | Ελλάδα-Κύπρος], του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός). Το έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα με τα αποτελέσματά του να είναι πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα.

Αγαπημένα και ξεχωριστά εκθέματα των Συλλογών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται μέσα από ολιγόλεπτες προβολές, κατάλληλες για μικρές ηλικίες, στη νέα ψηφιακή δράση που σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με τίτλο Πού θα πάμε σήμερα ΓκοντολίνοΜε τρόπο κατανοητό και παιχνιδιάρικο, ο αρκούδος Γκοντολίνο απαντά στις ερωτήσεις της μικρής Μυρσίνης, προσφέροντας στα παιδιά μια πρώτη γνωριμία με την τοπική ιστορία και λαογραφία.

Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο; Εθνογραφική Συλλογή | Φωτογραφοθήκη με γοργόνα και θαλασσινό τοπίο. 20ός αι., Κουστογέρακο Σελίνου.

Μόλις δείτε προσεκτικά το βίντεο μην παραλείψετε να βοηθήσετε τον Γκοντολίνο να λύσει το σταυρόλεξο.

Προβολή: επιμέλεια - αφήγηση: Φανή Καμπάνη και μικρή Μυρσίνη. Πρωτότυπη μουσική: Antonio Russo. Σταυρόλεξο: Άννα Αγογλωσσάκη.


*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............