Το Οροπέδιο Λασιθίου Των Ενετών Campo Ή Campagna Di Lassiti - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Ιουλίου 2020

Το Οροπέδιο Λασιθίου Των Ενετών Campo Ή Campagna Di Lassiti

Στους βενετσιάνικους χάρτες με το όνομα Campo ή Campagna di Lassiti λέγεται μόνο το πεδινό μέρος. Στην συνέχεια από εκεί πήρε το ίδιο όνομα καταρχήν η επαρχία και κατόπιν και ο νομός. Όταν οι βενετοί κατέλαβαν την Κρήτη, σύμφωνα με την παράδοση, έδωσαν εντολή να ερημωθεί το Οροπέδιο Λασιθίου, επειδή γινόταν εστία επαναστατών. 

Οι Ενετοί επέτρεψαν να κατοικηθεί το Λασίθι και χάραξαν οριζόντιες και κάθετες γραμμές κάτι που σώζεται ακόμη, για να αποξήραναν το κάμπο. Στην συνέχεια τα τετράγωνα που σχηματίσθηκαν τα κληροδότησαν σε Ενετούς και ντόπιους, απ’ όπου βγήκε, προφανώς, και το όνομα του ( βενετσιάνικα Lassiti σημαίνει κληροδοτήματα, από το Lascio - Lassio, lasciare…). 

oropedi


Το οροπέδιο Λασιθίου άδοξα έπεσε στα χέρια των τούρκων. Η προέλαση προς το Οροπέδιο Λασιθίου γινόταν μόνο μέσα από τρεις διαβάσεις , και η προέλαση του τουρκικού στρατού θα μπορούσε να είχε ανακοπεί. Δεν έγινε όμως γιατί ο Ενετός στρατιωτικός διοικητής που είχε έδρα στο Τζερμιάδο εγκατέλειψε τη θέση του και μαζί με τη φρουρά του έφυγε για το Ηράκλειο. Το Οροπέδιο Λασιθίου υπέστη βανδαλισμούς και βαρβαρότητες με αποτέλεσμα η περιοχή σχεδόν να ερημωθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............