Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγορεύει τον Richard N. Zare, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Stanford, ΗΠΑ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 13:00, στο Αμφιθέατρο «Νίκος Πετρίδης» του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών , στο Ηράκλειο.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Τιμώμενου:
Ο Καθηγητής Richard N. Zare σπούδασε φυσική και αναλυτική χημεία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (B.A. 1961, Ph.D. 1964). Στην διδακτορική του διατριβή, υπό την επίβλεψή του καθηγητή Dudley Herschbach, διερεύνησε την χημική δυναμική της φωτοδιάσπασης. Αφού διατέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Χημείας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στα Τμήματα Χημείας, Φυσικής και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και στο Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εντάχθηκε στο τμήμα χημείας του Στάνφορντ το 1977.
Έκτοτε διδάσκει ένα εισαγωγικό μάθημα της γενικής χημείας κάθε χρόνο. Ως καθηγητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes από το 2006, ο καθηγητής Zare έχει επίσης αναπτύξει ένα μάθημα που εισάγει τους προπτυχιακούς φοιτητές στην πρακτική διεπιστημονική έρευνα, συνδυάζοντας τη φυσική και τη βιολογία για να διερευνήσει πώς τα ζωντανά συστήματα χρησιμοποιούν μοριακές αλληλεπιδράσεις με το φως για όραση, φωτοσύνθεση και άλλα. Ο καθηγητής Zare υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τμήματος Χημείας από το 2005 έως το 2011 και βοήθησε στην καθοδήγηση της επιστημονικής πολιτικής ως πρόεδρος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών.
Η αφοσίωσή του στην έρευνα και τη διδασκαλία έχει αναγνωριστεί σε πολλά βραβεία, όπως το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης, το Βραβείο Wolf στη Χημεία και το Προεδρικό Βραβείο Αριστείας στην Επιστήμη, τα Μαθηματικά και την Καθοδήγηση Μηχανικής. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, ο καθηγητής Zare είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της Βασιλικής Εταιρείας (Ηνωμένο Βασίλειο), της Ινδικής Ακαδημίας Επιστημών, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών (TWAS). Έχει επίσης λάβει 11 τίτλους επίτιμου διδάκτορα και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 1100 εργασίες σε περιοδικά με κριτές.
Συνεισφορές στην Επιστήμη: Μεγάλο μέρος της καριέρας του ήταν η ανάπτυξη
μεθόδων, πειραματικών διατάξεων και σχετικής οργανολογίας, που επιτρέπουν σε άλλους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την φυσική της χημείας. Είναι πιθανώς περισσότερο γνωστός για την πρώτη εισαγωγή του laser-induced fluorescence (φθορισμού που προκαλείται από λέιζερ, LIF), ο οποίος έχει αποδειχθεί τόσο ισχυρός στη βιοχημική έρευνα από την ταξινόμηση κυττάρων έως την ανίχνευση ενός μορίου έως τη μικροσκοπία εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης έως τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Μια περιγραφή της ανάπτυξης του LIF μπορείτε να βρείτε στο κεφάλαιο: R. N. Zare, "My Life with LIF: A Personal Account of Developing Laser-Induced Fluorescence", Annu. Rev. Anal. Chem. 5, 1–14 (2012). Πιο πρόσφατα, έστρεψε την προσοχή του στα μικροσταγονίδια νερού, δείχνοντας ότι οι χημικές αντιδράσεις μέσα σε αυτά μπορούν να επιταχυνθούν πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε νέα προϊόντα που δεν βρίσκονται σε κάποιον όγκο νερού υπό τις ίδιες συνθήκες αντίδρασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου