Γ. Πλακιωτάκης στη Βουλή – Ποια τμήματα του Λιμένα Ηρακλείου εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Πλακιωτάκης στη Βουλή – Ποια τμήματα του Λιμένα Ηρακλείου εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης

Tην εξαίρεση των τμημάτων του θεατρικού σταθμού, του παλαιού ΚΤΕΛ και του Λιμενικού Περιπτέρου, από τη σύμβαση παραχώρησης του Λιμένος Ηρακλείου, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπού Μαμουλάκη.

«Προχωράμε στην αξιοποίηση του Λιμένος Ηρακλείου, ενός λιμανιού σημαντικού στον παγκόσμιο εμπορευματικό χάρτη. Είναι ένα λιμάνι που συνδυάζει πολλές και σημαντικές δραστηριότητες ακτοπλοΐας, εμπορευματικού κέντρου, θαλάσσιου τουρισμού, κρουαζιέρας, ένα λιμάνι που μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, αφού η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του μπορεί να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις απασχόλησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε:

«Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, θα εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα τμήματα του θεατρικού σταθμού, του παλαιού ΚΤΕΛ και του Λιμενικού Περιπτέρου από τη σύμβαση παραχώρησης». Πρόσθεσε ότι,  σε μια αντίστοιχη ερώτηση συναδέλφου σας από το Ηράκλειο, πέρυσι τον Ιούνιο, είχε ξεκαθαρίσει επίσης «ότι από τη σύμβαση παραχώρησης θα εξαιρεθεί προφανώς το ενετικό λιμάνι, ένας ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ο λιμένας στα Λινοπεράματα, καθώς επίσης και τα αλιευτικά καταφύγια στην Άρβη, στα Λουτρά και στον Κερατόκαμπο. Τέλος, δεν θα εξαιρεθεί η δεξαμενή του ΟΛΗ, προφανώς γιατί εξυπηρετεί ανάγκες ύδρευσης του λιμανιού».

Τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα τμήματα θα ενταχθούν στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργηθούν θετικές επιδράσεις από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας του λιμένος του Ηρακλείου, που θα επηρεάσει, όπως καταλαβαίνετε, την ευρύτερη περιοχή».
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισήμανε ότι «στόχος, είναι το Λιμάνι του Ηρακλείου να αναβαθμιστεί και γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, να ανοίξει νέους δρόμους και για την πόλη, αλλά και για την κοινωνία του Ηρακλείου και βέβαια να δημιουργήσει νέο επενδυτικό περιβάλλον συνολικά για την ανάπτυξη της Κρήτης».

Ο κ. Πλακιωτάκης, σχετικά με τη διαδικασία αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη τέσσερις διεθνείς διαγωνισμοί με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, από εγχώριους και εξωχώριους επενδυτικούς ομίλους».
«Συγκεκριμένα», είπε, «την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ήδη έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για το Λιμάνι της Καβάλας, ενώ την περασμένη επίσης εβδομάδα ανοίχτηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι οι προσφορές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει βελτιωμένες προσφορές από τους συμμετέχοντες».

Τέλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «η κυριότητα και του συγκεκριμένου λιμένα (Ηρακλείου) παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο. Εδώ έχουμε μια διαδικασία αξιοποίησης. Ουσιαστικά, έχουμε μια μακροχρόνια μίσθωση έναντι συγκεκριμένων επενδύσεων και έναντι συγκεκριμένων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Και βεβαίως, θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες του Λιμένος Ηρακλείου και θα δημιουργηθούν πολλαπλές θέσεις απασχόλησης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............