Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικής Διατροφής & Κουλτούρας για ενήλικες και παιδιά 6-12 ετών: «Το φτιάχνουμε όπως παλιά» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

23 Αυγούστου 2022

Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικής Διατροφής & Κουλτούρας για ενήλικες και παιδιά 6-12 ετών: «Το φτιάχνουμε όπως παλιά»

 H Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου (Κ.Ε.Δ.Χ.) στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων «Καλοκαιρινά Ραντεβού στο Δήμο Χερσονήσου 2022» συνδιοργανώνει με Συλλόγους και Φορείς του Δήμου Χερσονήσου, πέντε (5) Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικής Διατροφής και Κουλτούρας για ενήλικες και παιδιά 6-12 ετών: «ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ». 

Τα εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου, επιμελείται και παρουσιάζει η Πολιτισμολόγος - Διατροφολόγος, κ. Δέσποινα Μαθιουδάκη.


Τα εργαστήρια έχουν σκοπό να διδάξουν με βιωματικό τρόπο στους συμμετέχοντες διατροφικές γνώσεις και τεχνικές για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες εντάσσοντας αυτή τη γνώση στο πλαίσιο της κρητικής κουλτούρας. Επιπλέον, μέσα από αυτή την εμπειρία μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κεντρικό ρόλο της τροφής στα ήθη και στα έθιμα των Κρητικών, αλλά και τη σύνδεσή της με τον κύκλο του χρόνου και των εποχών.

Η επαφή τους με την υγιεινή, αλλά και γευστική κρητική κουλτούρα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συσχετίσουν το χθες και το σήμερα, να επανεκτιμήσουν τα αγαθά που τους παρέχει ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός, αλλά και την καταναλωτική συμπεριφορά, την εποχικότητα της τροφής, τη συσχέτιση μιας εορτής με συγκεκριμένο φαγητό, τις σχέσεις των ανθρώπων.

Πρόγραμμα Βιωματικών Εργαστηρίων:


Τετάρτη 24 Αυγούστου, Κόξαρη: προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου

“Από το λάδι στο σαπούνι” (απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)

Επανεκτιμάται η γνώση των γιαγιάδων και τα παιδιά φτιάχνουν αρωματικό σαπούνι από ελαιόλαδο και βότανα, ενισχύοντας τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης, της υγιεινής και της οικονομίας. Μαθαίνουν την ιστορία του σαπουνιού και την εφαρμογή που βρήκε στη βιομηχανία της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Πέμπτη 25 Αυγούστου, Ανάληψη: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος

“Χαρούπι - η Σοκολάτα της Κρήτης” (απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)

Το χαρούπι είναι ''ο χαμένος θησαυρός'' της Κρήτης. Περπατώντας σε μονοπάτια της, τα παιδιά γνωρίζουν το δέντρο της χαρουπιάς, τους καρπούς της, τα χαρούπια και τα προϊόντα που μπορούν να προκύψουν από αυτά.

Επαναπροσδιορίζεται η μεγάλη διατροφική αξία του χαρουπιού και μεταδίδεται στα παιδιά ως εναλλακτική λύση της σοκολάτας. Όλοι μαζί φτιάχνουμε και τρώμε χαρουπομερέντα.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, Σταλίδα: αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Γυναικών «Φιλαρέτη»

“Το εορταστικό ψωμί του γάμου στην Κρήτη” (απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά 6-12 ετών)

Όταν μια κοπέλα γνώριζε ένα νέο και τον ερωτευόταν ''κένταγε'' πάνω στο ψωμί ένα πουλί, συνήθως περιστέρι ή χελιδόνι. Αν φούσκωνε καλά το ψωμί, τότε ο έρωτας αυτός είχε ελπίδες να καταλήξει σε γάμο.

Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, εξηγείται η θέση του ψωμιού στην τελετουργία του γάμου στην Κρήτη και αναλύεται ο συμβολισμός της διακόσμησής του. Όλοι μαζί φτιάχνουν και ερμηνεύουν τα ''ξόμπλια'', τραγουδώντας τραγούδια του γάμου.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, Σγουροκεφάλι: κτήριο Κοινότητας

“Από το λάδι στο σαπούνι” (απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)

Επανεκτιμάται η γνώση των γιαγιάδων και τα παιδιά φτιάχνουν αρωματικό σαπούνι από ελαιόλαδο και βότανα, ενισχύοντας τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης, της υγιεινής και της οικονομίας. Μαθαίνουν την ιστορία του σαπουνιού και την εφαρμογή που βρήκε στη βιομηχανία της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Τα εργαστήρια ξεκινούν τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

Ώρα έναρξης: 17:30, με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............