Διαβήτης: Ρίξτε το σάκχαρο σε 2′ – Η SOS κίνηση μετά το γεύμα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

23 Αυγούστου 2022

Διαβήτης: Ρίξτε το σάκχαρο σε 2′ – Η SOS κίνηση μετά το γεύμα

 Μια μικρή βόλτα μετά το γεύμα αρκεί για να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σε αυτό κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία που εκπόνησε ανασκόπηση μελετών, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Sports Medicine.


Η ερευνητική προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των επιπτώσεων του καθισιού, της ορθοστασίας και του βαδίσματος μετά το φαγητό στην καρδιά, την παραγωγή ινσουλίνης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσα από επτά μελέτες που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να στέκονται όρθιοι είτε να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 με 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Σε πέντε από αυτές, κανένας συμμετέχων δεν είχε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.

Οι μελέτες κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι λίγα λεπτά περπάτημα ελαφριάς έντασης μετά το γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιωθούν τα επίπεδα σακχάρου συγκριτικά με την παραμονή σε καθιστική θέση. Ειδικότερα, με το βάδισμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξάνονταν και μειώνονταν σταδιακά αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις στις τιμές σακχάρου στο αίμα. 

Οι τελευταίες αποτελούν πρόβλημα για τα άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη και προωθούν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Ακόμη και η ορθοστασία όμως συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αν και όχι όσο το ζωηρό περπάτημα, το οποίο απαιτεί πιο ενεργή συμμετοχή των μυών που με τη σειρά τους αξιοποιούν περισσότερα από τα σάκχαρα που κυκλοφορούν στο αίμα.

Το κατάλληλο timing για τη βόλτα

Ένας 15λεπτος περίπατος 60 με 90 λεπτά από την ολοκλήρωση του γεύματος -οπότε οι τιμές σακχάρου στο αίμα κορυφώνονται και οι μυς μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια από την τροφή- αποτελεί τον ιδανικό στόχο. 


Ωστόσο ακόμη και 2 ή 5 λεπτά βάδισης μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια οφέλη, ιδίως τις ημέρες που οι άνθρωποι εργάζονται και «δεν πρόκειται να σηκωθούν να τρέξουν στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή γύρω από το γραφείο» πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής Aidan Buffey.

«Το να κινείσαι έστω και λίγο αξίζει τον κόπο και μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτες αλλαγές» σχολίασε ο Δρ Euan Ashley, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ που δεν συμμετείχε στην έρευνα, και επεσήμανε ότι ακόμη και όσοι δεν βρίσκουν χρόνο για λίγο περπάτημα, μπορούν να ωφεληθούν από την ορθοστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............