Διαδικτυακή παρουσίαση του Τελικού Σχεδιασμού ΣΒΑΚ Δήμου Σητείας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

23 Ιουνίου 2022

Διαδικτυακή παρουσίαση του Τελικού Σχεδιασμού ΣΒΑΚ Δήμου Σητείας

 Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00, διαδικτυακά, η παρουσίαση του τελικού σχεδιασμού για το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) του Δήμου Σητείας, με εκπροσώπους φορέων οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, μετά το πέρας των ομιλιών.



Το ΣΒΑΚ Σητείας προωθεί τα ήπια μέσα μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περιορίζει την εξάρτηση από το αυτοκίνητο και το μηχανοκίνητο δίκυκλο, ενώ παράλληλα εστιάζει σε δράσεις για την αλλαγή φιλοσοφίας των μετακινήσεων στην πόλη και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής του σχεδίου που θα δώσει μια νέα πνοή στις μετακινήσεις στην πόλη με τη χρήση ήπιων μέσων κυκλοφορίας, αλλά και με τις σημαντικές τεχνικές παρεμβάσεις που προβλέπονται, ενώ επεσήμανε ότι η εκπόνηση του ΣΒΑΚ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αναζήτηση περαιτέρω χρηματοδοτήσεων για την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται.

Το Τελικό Σχέδιο Δράσης ΣΒΑΚ Δήμου Σητείας παρουσίασε η κ. Μαρία Σίτη, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, MSC Πολεοδόμος– Συγκοινωνιολόγος.

Περιεγράφηκαν τα δέκα οριστικά ολοκληρωμένα πακέτα μέτρων τα οποία έχουν προκύψει από το σχεδιασμό και τις συμμετοχικές διαδικασίες για το ΣΒΑΚ Σητείας και αναλύθηκε το ΠΩΣ θα προωθηθούν τα επιμέρους μέτρα (διαδικασία, απαιτούμενες μελέτες), ΠΟΤΕ (ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα), ΠΟΙΟΙ είναι οι εμπλεκόμενοι για υλοποίηση και έγκριση, ΜΕ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ για κάθε παρέμβαση (ενδεικτικός προϋπολογισμός).

Οι δράσεις και τα έργα του Δήμου Σητείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: παρεμβάσεις αξιοποίησης φυσικού περιβάλλοντος και ενίσχυσης δημόσιων συγκοινωνιών, ηλεκτροκίνηση, δημιουργία δικτύων ροών για πεζούς και ποδηλάτες, πεζοδρομήσεις οδών, αναβαθμίσεις διασταυρώσεων, δράσεις οδικής ασφάλειας και οργάνωσης της κυκλοφορίας, νέες θέσεις στάθμευσης, αναπλάσεις οδών, εξωραϊσμός κ.α.  Ορίζονται συγκεκριμένοι δείκτες παρακολούθησης για τον περιοδικό έλεγχο της επίτευξης των στόχων.

Καθοριστικός παράγοντας για την εφαρμογή του ΣΒΑΚ στο σύνολό του είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας/νοοτροπίας των χρηστών της πόλης σχετικά με τις μετακινήσεις και η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος κυκλοφοριακού σχεδιασμού που μέχρι χθες ήταν η βέλτιστη εξυπηρέτηση της μετακίνησης με το αυτοκίνητο, ενώ το ΣΒΑΚ προάγει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του περπατήματος, του ποδήλατου και της δημόσιας συγκοινωνίας, καθώς και του συνδυασμού των διαφόρων μέσων.

Το Σχέδιο έχει τη δυνατότητα τροποποίησης και επικαιροποίησης κάθε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............