«Mαντώ: la bella Greca» από την Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2022

«Mαντώ: la bella Greca» από την Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

 Η παράσταση «Mαντώ: la bella Greca» παρουσιάζεται την Κυριακή 27 Μαρτίου στην πειραματική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου στις 7 το απόγευμα. Η παράσταση δίνεται με την υποστήριξη τηςΠεριφέρειας Κρήτης και φιλοδοξεί να λειτουργήσει «αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί».


“Λαχταρώ για μια ημέρα μάχης όπως εσείς στενάζετε ύστερα από ένα χορό. Δεν υπάρχει άλλο κοινό γνώρισμα μεταξύ μας παρά οι φυσικές χάρες που μ’ αυτές μάς επροίκισε ο ουρανός. Εσείς κάνετε χρήση αυτών ενάντια στον προορισμό τους και δεν αντιπροσωπεύετε παρά όντα παθητικά. Πιο ευτυχής εγώ, έδωσα στις φυσικές μου χάρες ένα χρήσιμο και νόμιμο προορισμό για τη δόξα. Με τον δικό σας τρόπο δεν βλέπετε στους άνδρες παρά θαυμαστές της καλλονής σας, ενώ εγώ βλέπω σ’ αυτούς τα στηρίγματα της χώρας μου…»

Στην παράσταση «Mαντώ: la bella Greca» τρεις σύγχρονοι ερμηνευτές-δυο  γυναίκες και ένας άντρας- «ζωντανεύουν» μια ολόκληρη εποχή με τη βοήθειαθεατρικών ρούχων και αντικειμένων, ζωντανήςμουσικής και ιστορικών ντοκουμέντων, μια ολόκληρηεποχή. Η Μαντώ Μαυρογένους, ο πρίγκιπας  Υψηλάντης, οι γονείς της -το ζεύγος Μαυρογένη, ο παπά-Μαύρος, η αδερφή της, ο Άγγλος αξιωματικός Μπλακιέρ, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, είναι μερικά από τα πρόσωπα  του έργου που ενσαρκώνουν αυτό το ζωντανό μνημείο συλλογικής επανάστασης και προσωπικής εξομολόγησης.

Ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα χρόνια της Επανάστασης αλλά και από την προσωπική τους σχέση με τη Μαντώ, όπως τη γνώρισε καθένας τους. Μια ηρωίδατης Ελλάδας, αλλά πάνω από όλα μια γυναίκα του κόσμου, μας ξανασυστήνεται και μας καταθέτει τη διαχρονική δύναμη της τόλμης, έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα του φύλου, της τάξης και της εποχής. Μια προσωπικότητα που αδικήθηκε και προδόθηκε από την Ιστορία και τους σύγχρονους της, φανερώνεται ως ένα από τα πιο προοδευτικά και φωτεινά «σημεία αναφοράς» που μπορεί να έχει ο σημερινός θεατής και ο σημερινός πολίτης του κόσμου.

 

Είσοδος δωρεάν, με την απαραίτητη τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών για την πανδημία covid 19.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρή

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν: Μαρκέλλα Γιαννάτου, ΓιωργήςΤσαμπουράκης, Ιωάννα Πιατά

Εκτέλεση Παραγωγής: Πράξης Τέχνης Ίμερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............