Μεν. Μποκέας: «Τόπος φορτωμένος με ιστορία και στην Επανάσταση του 1821 το Μαλεβίζι. Έρανε με αίμα το μεγάλο Αγώνα.» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2022

Μεν. Μποκέας: «Τόπος φορτωμένος με ιστορία και στην Επανάσταση του 1821 το Μαλεβίζι. Έρανε με αίμα το μεγάλο Αγώνα.»

 Με τη μαθητική παρέλαση στο Γάζι κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μαλεβιζίου για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου


Πλήθος κόσμου, με σύμμαχο τον καλό καιρό, χειροκρότησε θερμά τους μαθητές και τα μέλη των συλλόγων και σωματείων που συμμετείχαν στην παρέλαση στο Γάζι, τιμώντας τους ήρωες του 1821.

Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ανέφερε:

«Στα χρώματα της γαλανόλευκης σήμερα το Μαλεβίζι. Τιμά πατρίδα και προγόνους. Τόπος φορτωμένος με ιστορία και στην Επανάσταση του 1821. Έρανε με αίμα το μεγάλο Αγώνα.

Γράφει ο Ηρακλής Πυργιανάκης στον επετειακό μας τόμο για το Μαλεβίζι στο 1821: «Το Μαλεβίζι, η επαρχία που έδωσε το παρόν σε όλες τις επαναστάσεις πρωτοστάτησε και στην επανάσταση του 1821 και φυσικά πλήρωσε μεγάλο τίμημα με τον θάνατο ανδρών, γυναικών και παιδιών. Πολλοί κατέφυγαν στα βουνά ή εκπατρίστηκαν φεύγοντας από τα κοντινά λιμάνια του Φόδελε και της Αγίας Πελαγίας προς ελεύθερες περιοχές όπως στα Επτάνησα ή ακόμα και στην Κορσική. 

Χωριά ολόκληρα καταστρέφονται εκκλησίες ξεθεμελιώνονται… από τους κώδικες θυσιών προκύπτει ότι εκτός των άλλων μεγάλος αριθμός γυναικών σχεδόν ίσος με των ανδρών υπέστη τα ίδια δεινά, διώξεις φόνους και εξορίες…». Τιμή και δόξα στα ματωμένα χώματα του περήφανου τόπου μας… Χρόνια πολλά Μαλεβίζι!».

Νωρίτερα σήμερα, προηγήθηκε η δοξολογία στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Γάζι, καθώς και ανάλογες τελετές και καταθέσεις στεφάνων Τύλισο και Κρουσώνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου για να τιμήσει την Εθνική Επέτειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............