COVID-19 ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαρτίου 2022

COVID-19 ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

 Η χρήση μηχανημάτων συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) από ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια, μειώνει τους κινδύνους και μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση με COVID-19.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα στο Loma Linda University Health. Ο επικεφαλής της έρευνας Ramiz Fargo, MD, ειδικός στην ιατρική του ύπνου, αναφέρει πως

« Όσο πιο κουρασμένο είναι το σώμα μας, τόσο πιο ανοσοκατεσταλμένο είναι. Αυτό μας αφήνει ευάλωτους σε πολλές ασθένειες και λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 » και συμπληρώνει..

« Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα οι πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια είναι απαραίτητο κατά την διάρκεια του ύπνου να κάνουν χρήση μηχανημάτων συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για να έχουν ένα ξεκούραστο ύπνο ».

Σύμφωνα με επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία κυρίως η  υπνική άπνοια πλήττει πολύ συχνά ηλικιωμένα ή παχύσαρκα άτομα. « Ένα από τα δύο αυτά στοιχεία αρκεί να καταστήσει ένα άτομο πολύ ευαίσθητο σε αρνητικά αποτελέσματα COVID-19 » διευκρινίζει ο Ramiz Fargo.

« Είναι αναγκαίο και απαραίτητο όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια να χρησιμοποιούν στον ύπνο τους μια συσκευή CPAP ή όσοι έχουν ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο να απευθυνθούν σε Ω.Ρ.Λ. » τονίζει από την πλευρά του ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» κι αυτό γιατί όπως εξηγεί « μια εξιδεικευμένη εξέταση μπορεί να διαπιστώσει το πρόβλημα και να μειώσει τις πιθανότητες έναντι των κοινών ιατρικών παραγόντων κινδύνου ».

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό μελέτης ύπνου για την ανίχνευση της έλλειψης ροής αέρα μέσα ή έξω από τη μύτη ή το στόμα. Το μηχάνημα CPAP που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του OSA περιλαμβάνει μια μάσκα που εφαρμόζει στο στόμα και τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η πίεση από το μηχάνημα διοχετεύει τον αέρα μέσω της μύτης και του λαιμού, ανοίγοντας τον κλειστό αεραγωγό, επιτρέποντας τη φυσική αναπνοή. Οι Ω.Ρ.Λ. συνιστούν τη χρήση μηχανής CPAP τουλάχιστον τέσσερις ώρες τη νύχτα όταν διαγνωστεί κάποιος με υπνική άπνοια.

Όσοι συμμορφώνονται με τη σωστή χρήση των οικιακών μηχανών CPAP τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν COVID-19 ή να χρειαστεί να νοσηλευτούν σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την American Thoracic Society.

Σύμφωνα με την μελέτη του Loma Linda University Health ένα ποσοστό ασθενών που νόσησαν απο COVID-19, μετά την ανάρρωσή τους αναπτύσσουν αϋπνία και κακές συνήθειες ύπνου.

« Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια αντίδραση στρες, στις κρίσεις βήχα, στην απομόνωση και στον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί όταν κοιμόμαστε », λέει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Fargo και καταλήγει « μια καλή βραδινή ξεκούραση είναι κάτι περισσότερο από το να νιώθεις ξεκούραστος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό για όλους μας να αναγνωρίσουμε τις συνήθειες που δεν ενθαρρύνουν τον υγιή ύπνο ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............