Νήσος Χρυσή | Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από ημερόπλοια - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαρτίου 2022

Νήσος Χρυσή | Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από ημερόπλοια

 Αλλάζουν όλα στη Χρυσή. Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ορίζεται ότι κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου 2022 έως την 31η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου απαγορεύεται η αποβίβαση και παραμονή στο νησί επισκεπτών.


Η απόφαση για απαγόρευση της επισκεψιμότητας στη Χρυσή έγινε αποδεκτή μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης.

Αυτό που επιτρέπεται φέτος στα ημερόπλοια είναι να κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις κοντά στις γνωστές παραλίες, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.Στις εισηγήσεις της επιτροπής, που έγιναν αποδεκτές από τα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων προτάθηκαν:

1) Να μην επιτραπεί, τουλάχιστον για ένα έτος, η συνέχιση της «μαζικής» και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.2) Στα τουριστικά ημερόπλοια επιτρέπεται να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού, καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς, που ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, εφόσον από το νέο έτος επιτευχθεί η φύλαξη του νησιού θα επιτραπεί ξανά η επίσκεψη πάνω στο νησί τουριστών αυτή τη φορά με κανόνες και συγκεκριμένος αριθμός, ενώ θα προβλέπεται και ορισμένος χρόνος διαμονής. Διαφωνεί με την απαγόρευση της αποβίβασης τουριστών στη Χρυσή η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, ωστόσο την ίδια άποψη δεν έχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, ενώ υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν Περιφέρεια Κρήτης και περιβαλλοντικές οργανώσεις.


 Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η αποψίλωση των παραπηγμάτων που διάφοροι είχαν κατασκευάσει εντός του νησιού και χρησιμοποιούσαν ως καταλύματα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: ertnews.gr
Ιάσων Ταβλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............