Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της Όμικρον 2 - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαρτίου 2022

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της Όμικρον 2

 Η μετάλλαξη Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο που διαρκεί για λίγες μέρες, ενώ στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί και πόνος στο στομάχι. Τα συμπτώματα, ιδίως για τους εμβολιασμένους, είναι πολύ πιο ήπια. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής τρία: ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση. 


Συνολικά, όμως τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι εμβολιασμένοι είναι:


βήχας

καταρροή

κόπωση

πονόλαιμος

πονοκέφαλος

μυϊκοί πόνοι

πυρετός

φτάρνισμα

Ίλιγγος και κόπωση μπορούν να κινήσουν την υποψία για μόλυνση σε αρχικό στάδιο

Στη λίστα των συμπτωμάτων το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και η ναυτία, επίσης για τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον. Παράλληλα, έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει την υποψία ότι κάποιος έχει μολυνθεί από την Όμικρον ΒΑ.2, ακόμα και πριν δείξει θετικό το διαγνωστικό τεστ, είναι ο ίλιγγος και ένα αίσθημα ναυτίας που συχνά έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δεύτερο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο πολύ αρχικό στάδιο της μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι η υπερβολική εξάντληση-κόπωση.


Επιτακτική η ανάγκη για τήρηση των μέτρων

Η έξαρση της Όμικρον στη χώρα μας συντηρεί τα κρούσματα σε πολύ υψηλό επίπεδο σημειώνει από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, καλώντας τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα προστασίας κατά της Covid-19, όπως χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους ή ανοιχτούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, καλό πλύσιμο των χεριών, τήρηση των αποστάσεων και περιορισμός των επαφών σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. 

Αναθεώρηση πρωτοκόλλων σε οίκους ευγηρίας και ευαίσθητες υγειονομικά δομές 

«Την περνάμε όλοι ήπια, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να ενισχύσουμε τον ρόλο της μάσκας, είναι πολύ σημαντική η μάσκα αυτή τη στιγμή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έξαρση της Ομικρον ΒΑ.2 σε οίκους ευγηρίας, και σε άλλες υγειονομικές δομές, όπως π.χ. αιματολογικές κλινικές. Ο ιός διεισδύει και προκαλεί προβλήματα και ίσως θα έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σ’ αυτές τις δομές», σχολιάζει.


Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζανάκη, η μετάλλαξη Όμικρον «ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσον αφορά στη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση και 8 στους 10 δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, λίγοι ανεμβολίαστοι ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορεί να έχουν βαριά νόσηση», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............