Κοινή ανακοίνωση των βουλευτών Κρήτης της Ν.Δ. με αντικείμενο τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαρτίου 2022

Κοινή ανακοίνωση των βουλευτών Κρήτης της Ν.Δ. με αντικείμενο τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης.

 

Οι βουλευτές Κρήτης της Ν.Δ. είχαμε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τον Υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, με αντικείμενο τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης.Μεταφέραμε στον Υπουργό την αγωνία των κτηνοτρόφων της Κρήτης, οι οποίοι εν μέσω της διεθνούς κρίσης αντιμετωπίζουν συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές των συναδέλφων τους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλότερες ενώ οι τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων υψηλότερες.  Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την κτηνοτροφία στην Κρήτη μη βιώσιμη.

Μεταφέραμε ακόμη στον Υπουργό τη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις συνέπειες που είχε για αυτούς η γνωστή ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, με την οποία ανετράπησαν με αναδρομικό τρόπο τα μέχρι τότε δεδομένα της κατανομής ορισμένων κοινοτικών ενισχύσεων.  

Ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι κατανοεί και το μέγεθος και τη φύση των προβλημάτων. Μας ενημέρωσε δε για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει, οι οποίες πρόκειται να εξειδικευθούν και να ανακοινωθούν επίσημα σύντομα.
Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι επεξεργάζεται λύση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους περισσότερους από τους πληγέντες από την πρώτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των νεοεισερχομένων κτηνοτρόφων με νέα ζώα.  

Περαιτέρω, για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι θα υλοποιηθούν τα εξής:  
 
-      Επιτάχυνση της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την αιγοπροβατοτροφία (με στόχο την πληρωμή πριν το Πάσχα)
-       Για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών των ζωοτροφών,  πρόκειται να δοθεί αυξημένη ενίσχυση η οποία θα υπολογισθεί στο σύνολο του τζίρου του 2021, και όχι         στις περιόδους που είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα. 
-       Καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου για τις ζωοτροφές, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.   

Για όλα τα ανωτέρω θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Οι συμμετασχόντες διαπιστώσαμε ότι πλέον τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης γίνονται κατανοητά στο ΥΠΑΑΤ. Η συνεργασία μας με τον Υπουργό θα συνεχισθεί ως την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων.
 
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαμε οι βουλευτές:
 
Ηρακλείου:
Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Αθλητισμού
Μάξιμος Σενετάκης
 
Λασιθίου:
Γιάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
 
Ρεθύμνης:
Γιάννης Κεφαλογιάννης
 
Χανίων:
Ντόρα Μπακογιάννη
Μανούσος Βολουδάκης
Βασίλης Διγαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............