Εμμ. Σκουλάς-Πυρπολητής Ιεράς Μονής Αρκαδίου”- Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Μαρτίου 2022

Εμμ. Σκουλάς-Πυρπολητής Ιεράς Μονής Αρκαδίου”- Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα

 Του Δρ Γεώργιου Πατεράκη, Εκπαιδευτικού 

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί στις μέρες μας με τον πιο πάνω περιεκτικό τίτλο. Υπότιτλος θα μπορούσε να προστεθεί: «Η οδύσσεια του τίτλου ο Πυρπολητής του Αρκαδίου» αφού το πόνημα πραγματεύεται το χρονικό της πορείας του θέματος.


Το βιβλίο αποτελεί μια φροντισμένη, καλαίσθητη και καλοτυπωμένη έκδοση του συγγραφέα έκτασης 378 σελίδων. Περιβάλλεται από έγχρωμο μαλακό εξώφυλλο 4/χρωμίας με πτερύγια. Εμπρός προβάλλει το πορτραίτο της μορφής του πυρπολητή με φόντο την αχνή σκιαγραφία της Μονής Αρκα-δίου και στο οπισθόφυλλο σχετικός ζωγραφικός πίνακας με τίτλο : «Κρήτες Αρχηγοί και οι εν Αρκαδίω πεσόντες». Με την πρώτη ματιά το βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη.

Μετά τη σελίδα τίτλου καταχωρούνται διευκρινήσεις για το περιεχόμενο του βιβλίου, που στηρίζεται σε ομιλία του συγγραφέα σε επετειακό μνημόσυνο για τον Εμμ. Σκουλά, στο Δήμο Ανωγείων 8 Νοεμβρίου 2017 που απέσπασε και τα συγ-χαρητήρια και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος έψαλε το τρισάγιο και άκουσε τις σχετικές αναφορές  « … σε πρόσωπα και γεγονότα της Ιστορίας και το Αρκάδι μας», όπως αναφέρει γραπτά σε έγγραφό του.

Ακολουθούν ευχαριστήρια, η δήλωση με την αφιέρωση του συγγραφέα. Του κυρίου σώματος των κειμένων προτάσσεται πίνακας περιεχομένων για να ακολουθήσουν Πρόλογος και Εισαγωγή, που συμπληρώνεται από επιπλέον εισαγωγικό κεφάλαιο με τον τίτλο «Ο γέρων αρματολός της Ίδης». 

Το υλικό του κύριου σώματος του βιβλίου είναι ταξινομημένο σε έξι διακριτά, αριθμημένα και επιγραφόμενα κεφάλαια (από Α΄- Στ΄) για να ακολουθήσει άτυπο Παράρτημα εγγράφων και πίνακας Βιβλιογραφίας – Πηγών. Πλήθος διάσπαρτου εικονιστικού υλικού και ζωγραφικοί πίνακες πλαισιώ-νουν τα κείμενα, ενώ το βιβλίο κλείνει με ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα.

Στο έργο διακρίνεται ο ένθεος ζήλος του δημιουργού για την «… των πραγμάτων αλήθειαν». Ευαίσθητη ψυχή – άνθρωπος με αρχές, ενδιαφέροντα και ερευνητική διάθεση, για την σε βάθος μελέτη των πηγών. Παρά την εμφανή απουσία ιστορικού εγγραμματισμού, όπως δηλώνεται ευθαρσώς, επι-τυγχάνει στην προσπάθειά του. Παρέχει με ευχέρεια και προσφέρει πλήρη και πλούσια τεκμηρίωση, που ισχυροποιεί τις θέσεις του έργου, ενώ ανατρέπει και απορρίπτει παράλληλα το μύθο της υποκει-μενικότητας λόγω συγγένειας προς τον βιογραφούμενο.

Στρωτός, απλός και κατανοητός ο λόγος του, χωρίς την υπεροψία του ξυπασμένου και υπερόπτη «παντογνώστη», συ-νοδεύεται από παράθεση πρωτογενών πηγών και παραπομπές. Παραθέτει με συγκινητικό ζήλο στοιχεία, έγγραφα, δημοσιεύ-ματα, αρθρογραφία, αποσπάσματα κλπ. τεκμήρια. Ο αντικει-μενικός σχολιασμός συνοδεύεται με κάποια δόση λεπτής ει-ρωνείας. Διεξέρχεται σύντομα το ανάγλυφο της ιστορικής πο-ρείας της Κρήτης από το 1821 ως την επανάσταση του 1866 (Τουρκοκρατία, ελεύθερο Ελληνικό κράτος, Αιγυπτιοκρατία στην Κρήτη, Ύστερη τουρκοκρατία, Αυτονομία, Κρητική Πολι-τεία, περίοδο Ελευθερίας). Φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές του αγώνα της Κρήτης. Μιλεί με σεβασμό και ευλάβεια για την Τοπική μας Ιστορία.

Εστιάζει στην επανάσταση του 1866, αναψηλαφώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής και κυρίως το περί-φημο «Μοναστηριακό Ζήτημα Κρήτης», την Καθολική προ-παγάνδα προσηλυτισμού των Κρητικών, την Προξενική δρά-ση, επισημαίνοντας τα πρόσωπα και τους ρόλους καθενός.

Ανατρέπει με τεκμήρια και ντοκουμέντα την αυθεντία και τις αυθαιρεσίες του ογκώδους έργου του μητροπολίτη Τιμοθέου Βενέρη «Το Αρκάδι δια των αιώ-νων» γύρω από την αρκαδική θυσία, τους αγωνιστές και τους πρωταγωνιστές της.

Η παράθεση εκτενούς βιβλιογραφίας και πηγών στο τέλος του βιβλίου, του προσθέτουν επι-πλέον προτερήματα και ποιοτικά στοιχεία. Και θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε άνετα ως «Χρυ-σή βίβλο της οικογένειας Σκουλά των Ανωγείων», αφού παραθέτει δομικά στοιχεία και τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ των μελών της, από την περίοδο της Βενετοκρατίας ως σήμερα.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε την κριτική μας στο ότι το βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικά, τεκμηριωμένο έργο – βοήθημα, από το οποίο προκύπτει αβίαστα η ιστορική αλήθεια. Βασιζόμενο πάνω στις επίσημες θέσεις της Πολιτείας, της Ακαδημίας Αθηνών, στα πορίσματα Κρητο-λογικών Συνεδρίων, στις θέσεις καταξιωμένων Κρητολόγων και Πανεπιστημιακών καθηγητών, κα-θώς και σε αρχειακό υλικό, επιτυγχάνει άνετα τους στόχους του και πιστοποιεί τον τίτλο του, δηλαδή: τον Εμμανουήλ Αναγνώστου Βασιλείου Σκουλά ως πυρπολητή της ιεράς μονής Αρκαδίου.

Αποτελεί υλικό πρόσφορο για τη διδασκαλία της Τοπικής μας Ιστορίας (Ιστορίας της Κρήτης). Προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο καλοπροαίρετο και μη, σε κάθε φιλίστορα αναγνώστη, αλλά και σε κάθε ιστορικό ερευνητή, συγκεντρωμένο επιλεκτικά με μεράκι και μεγάλη επιμέλεια, έτοιμο αρχει-ακό υλικό από προσφερόμενες αλλά και από δυσπρόσιτες ή «σταγγαλισμένες» ιστορικές πηγές.

Επίτομο, άρτιο εκδοτικά, φροντισμένο και τεκμηριωμένο ιστορικό βοήθημα, το έργο του κ. Γεωργίου Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα, Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλάς : Πυρπολητής της ιεράς Μο-νής Αρκαδίου, αποτελεί πολύτιμο βοήθημα, εργαλείο, κατάλληλο για κάθε εραστή της αλήθειας για την Ιστορία της Κρήτης. Δεν θα πρέπει δε να λείψει από κάθε σχολική και δημοτική βιβλιοθήκη της, ενώ θα πρέπει να γίνει απόκτημα κάθε μαθητή μας, που αφού το μελετήσουν μαζί με τους γονείς του, θα έχουν πολλά να ωφεληθούν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............