Παρουσίαση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη (18 Μαρτίου 2022) - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Μαρτίου 2022

Παρουσίαση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη (18 Μαρτίου 2022)

 Α. Περίληψη

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρουσίασε τις βασικές του δράσεις σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 στις 12:00 μ.μ. από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής:

· τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα,

· τον Αντιπρόεδρο Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή Ευστάθιο Ευσταθόπουλο,

· τον Αντιπρόεδρο Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητή Κωνσταντίνο Καραμάνη,

· τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Αθανάσιο Μιχιώτη,

· τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη,

· τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητή Εμμανουήλ Κουτούζη,


Τα μέλη της Διοίκησης του ΕΑΠ παρουσίασαν τις ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές δράσεις του Ιδρύματος. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών των τεσσάρων Σχολών του, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν:

· η πολύ ψηλή θέση που έχει το ΕΑΠ στις διεθνείς κατατάξεις μεταξύ των Ανοικτών Πανεπιστημίων, στην πρώτη 5άδα σε παγκόσμιο επίπεδο,

· η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου των Ανοικτών Πανεπιστημίων που φέτος έχει αναλάβει το ΕΑΠ στην Αθήνα τον Οκτώβριο (2022) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση των Ανοικτών Πανεπιστημίων (EADTU), γεγονός που δείχνει την αναγνώριση που έχει το ΕΑΠ σε διεθνές επίπεδο.

· ο εξορθολογισμός των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΕΑΠ, όπου το ετήσιο έλλειμμα από 5 εκ. ευρώ περίπου το 2019, περιορίστηκε σε 1,5 εκ. το 2020 και σε 100 χιλιάδες ευρώ το 2021, δημιουργώντας την προοπτική να επανέλθει το Ίδρυμα σε θετικές οικονομικά χρήσεις από το 2022,

· το στρατηγικό σχέδιο του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου του ΕΑΠ με επτά Ινστιτούτα μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Έρευνας για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εξ Αποστάσεως Εργασία

· ο σχεδιασμός του Ιδρύματος για ίδρυση νέων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών

· η επιτυχής πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Ποιότητας του Πανεπιστημίου αλλά και των πέντε από τα οκτώ Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (τα υπόλοιπα τρία είναι και αυτά σε διαδικασία πιστοποίησης) από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με πολύ ψηλές βαθμολογίες,

· η αναδιοργάνωση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας

· στην επαναδημιουργία μετά από πολλά χρόνια του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου και του Δικτύου Αποφοίτων, με στόχο να φέρει σε άμεση επαφή τους φοιτητές και τους απόφοιτους του Ιδρύματος με την αγορά εργασίας,

· στη δημιουργία και λειτουργία για πρώτη φορά στο ΕΑΠ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ)

Β. Αναλυτικά

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρουσίασε τις βασικές του δράσεις σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 στις 12:00 μ.μ. από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής:

· τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα,

· τον Αντιπρόεδρο Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή Ευστάθιο Ευσταθόπουλο,

· τον Αντιπρόεδρο Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητή Κωνσταντίνο Καραμάνη,

· τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Αθανάσιο Μιχιώτη,

· τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη,

· τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητή Εμμανουήλ Κουτούζη,

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας,

αναφέρθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Ανοικτών Πανεπιστημίων που φέτος έχει αναλάβει να διοργανώσει το ΕΑΠ στην Αθήνα τον Οκτώβριο (2022) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση των Ανοικτών Πανεπιστημίων (EADTU), γεγονός που δείχνει την αναγνώριση που έχει το ΕΑΠ σε διεθνές επίπεδο.

Επεσήμανε τη μεγάλη ευελιξία που έχει το Ίδρυμα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και υλοποίησης δράσεων κάτι που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ίδρυση (όταν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας) της Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του Πανεπιστημίου.

Ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου του ΕΑΠ με επτά Ινστιτούτα μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Έρευνας για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εξ Αποστάσεως Εργασία.

Αναφέρθηκε στο εργασιακό πρόβλημα της πλειοψηφίας του προσωπικού του ΕΑΠ που εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις για περισσότερα από 10 χρόνια οι περισσότεροι από αυτούς. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ τη διοίκηση η οποία προσπαθεί να το λύσει.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ίδρυση νέων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών με αφετηρία το Πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας.

Σημαντική δράση είναι η δημιουργία του Συνεδριακού Κέντρου που δημιουργείται στην Πελοπόννησο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση το Μαυράκειο Ίδρυμα που είναι περιουσία του Ιδρύματος. Παράλληλα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες απόκτησης από το ΕΑΠ δύο ιδιόκτητων κτιρίων στο Κέντρο της Αθήνας και της Πάτρας συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ περίπου με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συμπερασματικά εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση το ΕΑΠ βρίσκεται σε πολύ ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεγαλύτερους απ’ οποιοδήποτε άλλο ΑΕΙ στη χώρα.

Τέλος, ενημέρωσε για μια εμβληματική εκδήλωση του ΕΑΠ, την ανακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε επίτιμο καθηγητή του Ιδρύματος για το περιβάλλον, στις 17 Ιουνίου στην Αθήνα. Η εκδήλωση αναγόρευσης θα διενεργηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο και προσκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια δόθηκε το βήμα στους Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ οι οποίοι ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες και τις καινοτομίες των Σχολών του ΕΑΠ και παρουσίασαν τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Σχολών τους. Αναφέρθηκαν στις δυνατότητες και της ειδίκευση του Ιδρύματος στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από την Ίδρυση του πριν 25 χρόνια, αλλά και στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του με την αξιοποίηση 2.500 περίπου καθηγητών απ΄ όλη τη χώρα (οι περισσότεροι από αυτούς καθηγητές άλλων ΑΕΙ) οι οποίοι διδάσκουν στα προγράμματα του Ιδρύματος.

Ειδικότερα, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Αθανάσιος Μιχιώτης, ανέλυσε ιδιαίτερα τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στο ερευνητικό πεδίο για τη Σχολή με την εσωτερική χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών ΔΕΠ της Σχολής. Επιπλέον, παρουσίασε τα νέα καινοτόμα προγράμματα της Σχολής που έχουν εγκριθεί και προγραμματίζεται η έναρξη τους, τα οποία είναι:

Νέο Αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διοίκηση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητα» (MSc in Innovation Management and Entrepreneurship) (προσφορά από τον Οκτώβριο του 2022)

Το εν λόγω Πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα επιτυχημένων αντίστοιχων προγραμμάτων των εξωτερικού και εστιάζει σε σύγχρονα αντικείμενα για την

αγορά εργασίας (Innovation Management, New Venture Creation, Digital Transformation, Design Thinking, κ.α.). Απευθύνεται σε νέους αποφοίτους, επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων οι οποίοι έχουν τη φιλοδοξία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές και καινοτομικές προκλήσεις στο περιβάλλον εργασίας τους ενώ παράλληλα ενισχύουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης ή/και σταδιοδρομίας τους στο αντικείμενο της Διοίκησης Καινοτομίας.

Διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης είναι το ενάμισι (1 ½ ) ακαδημαϊκό έτος και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι 90 ECTS. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Αγγλική.

Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Δημόσια Διοίκηση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» (προσφορά από τον Μάρτιο του 2023)

Το Πρόγραμμα διαπραγματεύεται τα εθνικά και τα υπερεθνικά συστήματα διακυβέρνησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων στα επίπεδα διοίκησης στο εσωτερικό τους (τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση), τις επιδράσεις των ασκούμενων πολιτικών στους πολίτες, τη διαμόρφωση της εκλογικής πολιτικής και στρατηγικής των συλλογικών υποκειμένων στο εσωτερικό των θεσμών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ηλεκτρονική (και πλέον ψηφιακή) διακυβέρνηση η οποία έχει διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση.

Διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης είναι δύο (2) ακαδημαϊκά έτη και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι 120 ECTS. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Ελληνική.

Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα «Σπουδές φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές» (προσφορά από τον Μάρτιο του 2023)

Σκοπός του Προγράμματος είναι να δώσει εφόδια σε φοιτήτριες και φοιτητές προκειμένου να κατανοήσουν τις έννοιες, τις θεωρίες και τις ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τις σχέσεις του φύλου, συνδέοντας τις παράλληλα με σύγχρονες κοινωνικές πρακτικές και όψεις της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το Πρόγραμμα θα καλύψει ένα μεγάλο εύρος κοινωνικών ζητημάτων και συζητήσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως, λόγω της ανόδου των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ ζητημάτων και κινημάτων και θα αναδείξει τις διαθεματικές διαστάσεις των έμφυλων ανισοτήτων διερευνώντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών και τους τρόπους με τους οποίους το φύλο διαπλέκεται με τις κοινωνικές κατηγορίες της φυλής, του έθνους, της κοινωνικής τάξης, και της σεξουαλικότητας.

Διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης είναι δύο (2) ακαδημαϊκά έτη και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι 120 ECTS. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Ελληνική.

Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές για το Μέλλον και τη Στρατηγική Προοπτική Διερεύνηση: Εφαρμογές στην Εκπαίδευση και τη Διοίκηση» (προσφορά από τον Οκτώβριο του 2023)

Σκοπός του Προγράμματος είναι να εξοπλιστούν οι φοιτήτριες και φοιτητές με κατάλληλα εργαλεία, λειτουργικές τεχνικές, ικανότητες και γνώση έτσι ώστε να σκέφτονται δημιουργικά και στρατηγικά για το μέλλον, με έμφαση στις διαδικασίες αναγνώρισης ασθενών ή αναδυόμενων σημάτων, καθώς και δυνάμεων διαταραχής ή παραγόντων κοινωνικής και οργανωσιακής αλλαγής. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία υψηλού επιπέδου στελεχιακού δυναμικού, επιστημόνων εξειδικευμένων στην πρακτική χρήση ενός

ευρέος φάσματος θεωριών και μεθόδων Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης, προκειμένου να εφαρμόζουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να ενισχύουν την προσαρμοστική ανθεκτικότητα οργανισμών και επιχειρήσεων.

Το Πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης είναι το ενάμισι (1 ½ ) ακαδημαϊκό έτος και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι 90 ECTS. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Ελληνική.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης,

αναφέρθηκε στα νέα καινοτόμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής, «Καλλιέργειες υπό Κάλυψη – Υδροπονία» σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και «Γεωργία Ακριβείας» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το «Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, «Ιατρική Ακριβείας» σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και «Επιδημιολογία» με τη συνεργασία συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο Πατρών

ανέδειξε την εργαστηριακή διάσταση της Σχολής αλλά και τις σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες των μελών ΔΕΠ της,

παρουσίασε τις σημαντικές ερευνητικές υποδομές που αναπτύσσονται στη Σχολή με την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή θερμοκηπίου για ερευνητικούς σκοπούς στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης του ΕΑΠ στην Πάτρα.

Τέλος ενημέρωσε για την επικείμενη ημερίδα της Σχολής στις 22/3 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που θα διεξαχθεί στο νέο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος στην Πάτρα.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Εμμανουήλ Κουτούζης,

ανέδειξε την πρωτοπορία της Σχολής, που είναι και πρωτοπορία του Ιδρύματος, στην Ανοικτή Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση αλλά και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, καθώς τα περισσότερα από τα στελέχη που πρωτοστάτησαν στα πεδία αυτό ήταν μέλη της Σχολής και θεμελίωσαν το επιστημονικά αυτά πεδία στη χώρα,

παρουσίασε τα εμβληματικά και πρωτοποριακά για την εποχή τους, όπως τα χαρακτήρισε, προπτυχιακά προγράμματα σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό»,

αλλά και τα νέα πρωτοποριακά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής, όπως «Επικοινωνία της Επιστήμης», «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες», «Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία», «Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία», «Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές», προγράμματα σε θεματικά πεδία τα οποία πολύ δύσκολα θα βρει κανείς σε άλλα πανεπιστήμια.

Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ένα από τα νέα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που σχεδιάζει η Σχολή σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στην «Ψυχολογία-Συμβουλευτική», το οποίο θα υποβληθεί σύντομα για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, αναφέρθηκε συνοπτικά:

στην Ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου,

στην επιτυχή πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Ποιότητας του Πανεπιστημίου αλλά και των πέντε από τα οκτώ Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (τα υπόλοιπα τρία είναι και αυτά σε διαδικασία πιστοποίησης) από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με πολύ ψηλές βαθμολογίες,

στην πολύ ψηλή θέση που έχει το ΕΑΠ μεταξύ των Ανοικτών Πανεπιστημίων, καθώς οι κατατάξεις όλων των διεθνών Οργανισμών τοποθετούν το ΕΑΠ στην πρώτη 5άδα σε παγκόσμιο επίπεδο,

στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Ιδρύματος με την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος απόκτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας ερευνητικού εξοπλισμού ύψους περίπου 8 εκ. ευρώ που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα χρηματοδότησης (με εσωτερική χρηματοδότηση) ανάπτυξης του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ,

στην ανάπτυξη νέων κτιριακών υποδομών του Ιδρύματος, όπου εκτός από την αγορά των δύο κτιρίων σε Πάτρα και Αθήνα που ανέφερε ο Πρόεδρος, προγραμματίζεται η κατασκευή δύο νέων κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ στην Πάτρα, με την ολοκλήρωση των οποίων το ίδρυμα θα διαθέτει ένα νέο μεγάλο αμφιθέατρο 450 θέσεων, αρκετές μικρότερες αίθουσες, και ξενώνες για τη φιλοξενία προσκεκλημένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποκτώντας έτσι τις υποδομές για τη λειτουργία ενός σημαντικού συνεδριακού κέντρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια (για τα μεγέθη της χώρας) για περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες,

στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η διοίκηση στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Καραμάνης, αναφέρθηκε

στην αναδιοργάνωση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο, αφού ανέλαβε εδώ και δύο χρόνια τη διαχείριση του συνόλου των εσόδων του Πανεπιστημίου

στον εξορθολογισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΕΑΠ, στοιχείο κομβικό για την επιβίωση του Ιδρύματος το οποίο είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο είχε μπει σε συνεχόμενες αρνητικές οικονομικά χρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό έλλειμμα την περίοδο 2016-2019 συνολικά 15 εκ. ευρώ, κατάσταση που ανατράπηκε τα τελευταία δύο χρόνια όπου το ετήσιο έλλειμμα από 5 εκ. ευρώ περίπου το 2019, περιορίστηκε σε 1,5 εκ. το 2020 και σε 100 χιλιάδες ευρώ το 2021, δημιουργώντας την προοπτική να επανέλθει το Ίδρυμα σε θετικές οικονομικά χρήσεις από το 2022,

στο νέο οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών που σε συνδυασμό με τον ανωτέρω εξορθολογισμό εγγυάται τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών, παλαιών και νέων,

στην επαναδημιουργία μετά από πολλά χρόνια του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου και του Δικτύου Αποφοίτων, με στόχο να φέρει σε άμεση επαφή τους φοιτητές και τους απόφοιτους του Ιδρύματος με την αγορά εργασίας,

στη δημιουργία και λειτουργία για πρώτη φορά στο ΕΑΠ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), το οποίο ήδη μέσα στους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας έχει ιδρύσει 37 Σύντομα Προγράμματα Σπουδών Δια Βίου Μάθησης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, έχοντας ανοιχτεί και σε νέα επιστημονικά πεδία τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν αναπτυχθεί στο ΕΑΠ, όπως αυτό των Επιστημών Υγείας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............