Ο Δήμος Μαλεβιζίου «ζωντανεύει» τη Φάμπρικα Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

02 Φεβρουαρίου 2022

Ο Δήμος Μαλεβιζίου «ζωντανεύει» τη Φάμπρικα Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι

 «Σύμβολο για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική του Μαλεβιζίου. Η Φάμπρικα της οικογένειας του θρυλικού ήρωα των κρητικών επαναστάσεων οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι είναι ένα ζωντανό τεκμήριο ιστορίας. Πλέον θα αποδοθεί σε κατοίκους και επισκέπτες. Πώς; Με τη νέα χρηματοδότηση 114.200,00€ που πετύχαμε μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ / ΕΣΠΑ! Κουβαλά αιώνες ζωής, έχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό της εξοπλισμό. 


Ένα πραγματικό κειμήλιο όχι μόνο για το Κεραμούτσι, αλλά για όλο το Μαλεβίζι που είχαμε θέσει στόχο να αποκαταστήσουμε! Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να ωριμάσουν οι απαραίτητες μελέτες που οδήγησαν σε αυτήν την πολύ σημαντική χρηματοδότηση.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, έπειτα από το πράσινο φως για χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης της παλαιάς Φάμπρικας στο Κεραμούτσι με 114.200,00€ από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Πλέον, με τη νέα χρηματοδότηση που πέτυχε ο Δήμος Μαλεβιζίου η Φάμπρικα θα αποκατασταθεί πλήρως, θα ενισχυθεί, θα καταστεί αντισεισμικά ασφαλής και θα αποδώσει προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, προκειμένου να γίνει επισκέψιμη, αλλά και να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

Η Φάμπρικα Κοκκινίδη βρίσκεται στον οικιστικό πυρήνα του οικισμού Κεραμούτσι της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς φάμπρικας της προβιομηχανικής εποχής της Κρήτης για το άλεσμα του ελαιοκάρπου και την παραγωγή του ελαιολάδου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μέσα σε αυτήν διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιολάδου με την παραδοσιακή μέθοδο. Η παραδοσιακή φάμπρικα αποτελεί κατάλοιπο της ζωντανής ιστορίας του Μαλεβιζίου, αλλά και της Κρήτης, καθώς μαζί με την όμορη οικία, ανήκε στην περιουσία του σπουδαίου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο αποκτά βαρύνουσα σημασία στην κατεύθυνση ανάδειξης της τοπικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............