Εορτάζει Σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου Η Παναγία Αρκουδιώτισσα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

02 Φεβρουαρίου 2022

Εορτάζει Σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου Η Παναγία Αρκουδιώτισσα

 arkoudospilios1


Η Σπηλιά της Αρκούδας ή της Παναγίας Αρκουδιώτισσας βρίσκεται στο μονοπάτι από το Γουβερνέτο για το Καθολικό. 
Ένα παρεκκλήσι που είναι μέσα στη σπηλιά είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Κοντά στην είσοδο της σπηλιάς βρίσκονται ένας γκρίζος σταλαγμίτης με μορφή αρκούδας και μια μικρή λιμνούλα μπροστά του. 

arkoudospilios

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η Παναγία έκανε την αρκούδα πέτρινη όταν αυτή πήγε να πιεί το νερό του μοναχού. 

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα η σπηλιά ήταν ιερό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα.Το σπήλαιο ήταν λατρευτικό από την αρχαιότητα. 
Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ανάγλυφες επιγραφές με τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Μάλιστα εκεί λατρεύονταν η πελασγική Αρκουδοθεά Άρτεμη κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μόνο που την θέση της, στην γιορτή της, στο Ακρωτήρι στις 2 Φεβρουαρίου, έχει πάρει η Παναγία η Αρκουδιώτισσα.

arkoudospilios3

 Έτσι ονομάζεται και το εκκλησάκι που υπάρχει στην είσοδο του σπηλαίου. Ακριβώς για τον λόγο ότι υπάρχει αυτός σταλαγμίτης σε σχήμα αρκούδας είναι και ο λόγος που εκεί λάτρευαν την Αρκουδοθεά Άρτεμη. Είναι πολύ γνωστό άλλωστε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες όταν εντόπιζαν σε σπήλαια σχηματισμούς που είχαν μορφές θεοτήτων ζώων προσώπων κλπ. τα χρησιμοποιούσαν ως βωμούς η αντικείμενα λατρείας. 

Το σπήλαιο είναι μια παλαιά κοίτη ποταμού που σήμερα βέβαια έχει πάψει να υφίσταται και αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα αρχικά με αρκετό αλλά ταλαιπωρημένο στολισμό και μαυρισμένη από τις φωτιές οροφή. 

Υπάρχει ένας μικρότερος δεύτερος θάλαμος από όπου εισχωρεί κάποιος μέσα από ένα πολύ στενό πέρασμα. Μετά τον θάλαμο αυτό υπάρχει και άλλη συνέχεια στο σπήλαιο αλλά το στένωμα είναι πολύ μικρό σε πλάτος και δεν μπορεί να εισχωρήσει ανθρώπινο σώμα.










www.xania.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............