Κούλες Φόδελε ή Κάστελος Κεφάλα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιανουαρίου 2022

Κούλες Φόδελε ή Κάστελος Κεφάλα

 

Μικρό Οθωμανικό φρούριο σε ύψωμα, στη θέση Κεφάλας δυτικά του Φόδελε . Σκοπός του η εποπτεία και ο έλεγχος του κόλπου του Φόδελε και της διόδου προς την ενδοχώρα. Κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1867 ή το 1868, όπως οι περισσότεροι κουλέδες στην Κρήτη.



Διακρίνονται ερείπια από κτίσματα που ήταν κολλητά με τον κυρίως κουλέ, η κάτοψη του οποίου ήταν ορθογώνιο διαστάσεων 15✖9μ. περίπου (τυποποιημένο μέγεθος των μικρομεσαίων κουλέδων).

Γύρω από το Φόδελε σώζονται άλλοι δύο κουλέδες: στη θέση Κοπροκεφάλα ή Κελιά και ο «Κόκκινος πύργος».

Οι Τούρκοι επεδίωξαν να ελέγξουν στενά την περιοχή του Φόδελε επειδή το μικρό λιμάνι ήταν σημείο που προσέγγιζαν τα ελληνικά πλοία μεταφέροντας εθελοντές και πολεμοφόδια για τους επαναστάτες. Από τον όρμο υπάρχουν δύο ορεινά περάσματα προς την ενδοχώρα. Ο στρατιωτικός διοικητής της Κρήτης Χουσεΐν Αυνή πασάς έχτισε εδώ τρεις κουλέδες στα υψώματα γύρω από το Φόδελε για να ελέγξει τόσο τον όρμο όσο και για να εμποδίσει την επικοινωνία με τις νότιες περιοχές.

O συγκεκριμένος κουλές ήταν πιο δυτικά από τους άλλους δύο και είχε πιο άμεση εποπτεία του όρμου, ενώ έλεγχε και το δυτικό πέρασμα.

Πηγές

Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ - Κίνηση ενεργών πολιτών Μαλεβιζίου: 2η συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων στο Φόδελε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............