Ο Πύργος Χαλέπας ή Πύργος των Ουζούνηδων ή των Ζούνηδων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιανουαρίου 2022

Ο Πύργος Χαλέπας ή Πύργος των Ουζούνηδων ή των Ζούνηδων

 Απομεινάρι Οθωμανικής πυργοκατοικίας στην περιοχή Χαλέπα των Χανίων.


Ο πύργος βρίσκεται σε μικρό αδιέξοδο-παράδρομο της οδού Ακρωτηρίου (που οδηγεί από τα Χανιά στο Ακρωτήρι) στο ύψος των εργατικών κατοικιών. Το επάνω μέρος του πύργου είναι ορατό και από την οδό Ακρωτηρίου.

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλέπας ήταν παλιά η αριστοκρατική συνοικία των Χανίων με πολλά αρχοντόσπιτα από τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο πύργος κτίστηκε περί τον 18ο αιώνα και στην ουσία ήταν έπαυλη που υπήρξε κατοικία του Τούρκου Αγά Ζούνη ή Ουζούνη. Αν κρίνουμε από μια παλιά φωτογραφία (βλ. παραπάνω), το κτίριο πρέπει να ήταν εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής.


Τα απομεινάρια του πύργου έχουν ενσωματωθεί σε νεώτερες κατοικίες. Ό,τι σώθηκε πρέπει μάλλον να οφείλεται στο μεράκι των ιδιοκτητών.

Ο πύργος περιβαλλόταν από εξωτερικό περίβολο, είχε πύλη με καταπέλτη και τέσσερις ενετικού τύπου σκοπιές (γκουαρντιόλες) από τις οποίες σώζονται οι δύο. Είχε επίσης πολεμίστρες και καταχύστρα (!). Το οχυρωματικά αυτά στοιχεία υπήρχαν ίσως περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους και ενδεχομένως σε απομίμηση παλαιότερων ενετικών επαύλεων. 

Ανεξάρτητα από τον πιθανολογούμενο διακοσμητικό χαρακτήρα των οχυρώσεων, ο πύργος είχε στην πράξη αμυντικό ρόλο. Στα γεγονότα του 1897, εδώ είχαν οχυρωθεί Τούρκοι που απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις των επαναστατών.


Μεγάλο μέρος του πύργου καταστράφηκε από βομβαρδισμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............