«Απόγνωση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους των Χανίων λόγω της μη ένταξής τους στο Ταμείο Ανεργίας» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Δεκεμβρίου 2021

«Απόγνωση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους των Χανίων λόγω της μη ένταξής τους στο Ταμείο Ανεργίας»

 Σύμφωνα με ενημέρωση από ξενοδοχοϋπάλληλους της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της πόλης. Αφορμή όλου αυτού αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω της «πανδημίας», πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν δούλεψαν πέρσι, καθώς, πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, με αποτέλεσμα, φέτος να μη συμπληρώνουν τα ανάλογα ένσημα για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. 


Όπως αναφέρουν, τα απαιτούμενα ένσημα για το επίδομα ανεργίας είναι 85, με αρκετούς, όμως, από αυτούς να υπολείπονται του ορίου, αφού, πέρσι, κάποια ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου. Ως εκ τούτου, πολλοί εργαζόμενοι δεν επαναπροσλήφθηκαν και έτσι, έμειναν εκτός Ταμείου Ανεργίας. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητά από την Κυβέρνηση να ενσκήψει στο πρόβλημά τους και να κατεβάσει το όριο των σχετικών ενσήμων στα 50. 


Ο κόσμος, όπως λένε, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, αναφορικά με την επιβίωση και την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του. Τα προβλήματα, όμως, δεν φαίνεται να σταματούν εδώ για την ευπαθή αυτή ομάδα. Εργαζόμενοι, που πέρσι μπήκαν σε μονομερείς αναστολές, δεν έχουν δει, ακόμα, χρήματα στους λογαριασμούς τους. Δυστυχώς, εδώ και 1,5 χρόνο, δεν έχουν περαστεί, ακόμα, όλα τα ένσημα των μονομερών αναστολών. 


Έχουν μπει μόνο οι μήνες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, με αποτέλεσμα, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, αλλά και εργαζόμενοι με αναρρωτικές άδειες να μην έχουν λάβει τις πληρωμές – επιδόματα που δικαιούνται. Όπως, χαρακτηριστικά λένε, από την στιγμή που όλα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει «χαρτούρα», είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι σχετικές πληρωμές.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν προβληματισμό και περίσκεψη στους εργαζόμενους του τουρισμού στα Χανιά. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι για δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού την ερχόμενη σεζόν, λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας που βίωσαν φέτος το καλοκαίρι. Κάποιοι εργαζόμενοι δεν θα αντέξουν την πίεση και αναμένεται ότι ή θα αλλάξουν επάγγελμα ή θα φύγουν από το νησί. 


Ο νευραλγικός χώρος του τουρισμού, «η βαριά βιομηχανία» της πατρίδας μας, όπως λένε, απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και χάραξη μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής. Η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τον τομέα του τουρισμού και να τον εξελίξει, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας όσους μοχθούν για αυτόν. Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 1355 Ημερομ. Κατάθεσης: 19/11/2021

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να βοηθήσετε την ευπαθή ομάδα των ξενοδοχοϋπαλλήλων;

2. Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, στην αναθεώρηση του κατώτατου ορίου ενσήμων, από τα 85 στα 50, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την λήψη του Επιδόματος Ανεργίας;

3. Για ποιους λόγους δεν έχουν περαστεί, ακόμα, όλα τα ένσημα των μονομερών αναστολών, με αποτέλεσμα, γυναίκες σε εγκυμοσύνη αλλά και εργαζόμενοι με αναρρωτικές άδειες να μην έχουν λάβει τις πληρωμές – επιδόματα που δικαιούνται;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα λόγω της πανδημίας, το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ζημίας στην οικονομία και ειδικότερα, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, καθώς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές. Ωστόσο, αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω σχετική Ερώτηση, αρμόδιος φορέας να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............