Παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το βιβλίο-ντοκουμέντο του Βλαντιμίρ Αρσένιεβ «Ντερσού Ουζαλά». - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Δεκεμβρίου 2021

Παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το βιβλίο-ντοκουμέντο του Βλαντιμίρ Αρσένιεβ «Ντερσού Ουζαλά».

 Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας των Εκδόσεων Ραδάμανθυς παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., στον πολυχώρο Ραδάμανθυς (Ξέπαπα 7), το βιβλίο-ντοκουμέντο του Βλαντιμίρ Αρσένιεβ «Ντερσού Ουζαλά». Για το βιβλίο*  θα μιλήσει ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας. Θα διαβάσει αποσπάσματα ο ηθοποιός Κώστας Μπενιουδάκης, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί η ομώνυμη πολυβραβευμένη ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα.



Στον χώρο θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου με προσφορές για τις γιορτές.

Ο Βλαντιμίρ Αρσένιεβ γεννήθηκε στις 10/9/1872. Κατά τη δεκαετία 1900-1910 ανέλαβε, ως αξιωματικός του Ρωσικού στρατού, την έρευνα και χαρτογράφηση μιας τεράστιας σε έκταση παρθένας περιοχής της Ρωσικής Άπω Ανατολής. Στη διάρκεια αυτής της αποστολής θα γνωρίσει έναν ιθαγενή κυνηγό, τον Ντερσού Ουζαλά, με τον οποίο θα δεθεί με βαθιά φιλία.  Ο Ντερσού έχει ζήσει ολόκληρη τη ζωή του στη τάιγκα και μυεί τον Αρσένιεβ στα μυστικά της. Παράλληλα και «προφητικά», ο Ντερσού του μεταδίδει την αγωνία και την ανησυχία του για την εισβολή του «πολιτισμού» σε αυτές τις παρθένες περιοχές, με τα τραγικά επακόλουθα για τους ιθαγενείς και το φυσικό περιβάλλον. Ο Ασρένιεβ χτυπά από τότε τις καμπάνες προειδοποιώντας για την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Ο Ντερσού του δείχνει έμπρακτα πώς όλα στη φύση συνδέονται.Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1921-1923 αλλά είχε υποστεί τις συνέπειες της σοβιετικής λογοκρισίας, με στόχο αναφορές σε θρησκευτικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα. ο ίδιος ο συγγραφέας και τα μέλη της οικογένειάς του είχαν διωχθεί από το σοβιετικό καθεστώς. Παρόλα αυτά, οι δύο φίλοι έγιναν θρύλος στην περιοχή όπου έγινε η συνάντησή τους, και οι κάτοικοι έδωσαν τα ονόματα του Ντερσού και του Αρσένιεβ σε ορόσημα της περιοχής, σε βουνά και ποταμούς.Ο Ακίρα Κουροσάβα, σκηνοθετεί με αξεπέραστη μαεστρία, και μας μεταφέρει την εμπειρία του αληθινού ημερολογίου που κρατούσε ο Ρώσος αξιωματικός, καθώς το φιλμ γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εξωτερικούς χώρους στην ρωσική Άπω Ανατολή. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1976, το Χρυσό Βραβείο και το Βραβείο FIPRESCI στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, και μια σειρά από άλλα βραβεία. Έκοψε 20,4 εκατομμύρια εισιτήρια στη Σοβιετική Ένωση και εισέπραξε 1,2 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: ekd.radamanthys@gmail.com
Εναλλακτικά στείλτε sms στο 6983 091058
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............