«Ανοιχτά Πανιά 2021»: “Streaming” – Μουσική performance, στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Δεκεμβρίου 2021

«Ανοιχτά Πανιά 2021»: “Streaming” – Μουσική performance, στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων

 Και κάπως έτσι, ολοκληρώνουμε για φέτος τα «Ανοιχτά Πανιά». Από τον Ιούλιο του 2021 έως σήμερα, τα Χανιά υποδέχτηκαν τον Πολιτισμό. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, έκαναν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.


Τα Χανιά τους προηγούμενους μήνες κατακλύστηκαν από θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία, νέα μέσα-ψηφιακές τέχνες, παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ) ως την Πλατεία της Σπλάντζιας, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, από το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Ρωσικό Στρατώνα κ.ά., φιλοξένησαν ξεχωριστές  καλλιτεχνικές δράσεις.

Και το φινάλε για τη φετινή χρονιά, με την ελπίδα για μία ακόμα μεγαλύτερη διοργάνωση, στα «Ανοιχτά Πανιά 2022», έρχονται με την 15η και τελευταία δράση:

«Streaming» της ομάδας Ραφή και Akoo-o 

Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων

Μουσική performance, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021, 18:30 & 20:30,
Είσοδος ελεύθερη

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, 16 & 17, 18 Δεκεμβρίου 2021, Δωρεάν συμμετοχή


Streaming 


Η Ομάδα Ραφή συμπράττει με τους Ventus Ensemble, την εικαστικό Σοφία Βλαζάκη και την κολεκτίβα sound design Αkoo-o, για να αναβιώσει τη μοναδική ιστορία του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, μέσα από τη διττή του διαδρομή: O Οθωμανικός Τεκές Δερβίσηδων και Μεβλεβήδων που γίνεται Ορφανοτροφείο Αρρένων, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Ετερόκλητες μουσικές συμπράξεις  συνομιλούν με την ξεχωριστή μουσική παρακαταθήκη του και την περίφημη Φιλαρμονική του. Ηχητικοί περίπατοι με τη χρήση νέας τεχνολογίας, ζωντανή μουσική in situ, εκπαιδευτικά προγράμματα/εργαστήρια σχεδιασμένα με αφετηρία το κτίριο και τους ανθρώπους του, πυροδοτούν αναμνήσεις αλλά και  επαναδιαπραγματεύονται τον τρόπο που αφουγκράζεται η σύγχρονη χανιώτικη κοινωνία τον συναρπαστικό αυτό χώρο. Η τοπική κοινότητα τροφοδοτεί την ερευνητική διαδικασία, συνδημιουργώντας με τους καλλιτέχνες. 

Το ηχητικό αποτέλεσμα της παράστασης θα γεωτοποθετηθεί πάνω στο χάρτη της περιοχής μέσω της πλατφόρμας Echoes.xyz, της σημαντικότερης ηχητικής πλατφόρμας παγκοσμίως, προσκαλώντας, με αυτόν τον τρόπο, μελλοντικές πολιτιστικές συνομιλίες.

Ένας τόπος μνήμης εξομολογείται ο ίδιος στο κοινό την ιστορία του, ανοίγοντας τις πόρτες του και χρησιμοποιώντας ως όχημα τη δύναμη της μουσικής και του sound design για να ζωντανέψει μια συναρπαστική διαδρομή.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Επιμέλεια – Οργάνωση παραγωγής: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Έρευνα – Δημιουργική ομάδα: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Ventus Ensemble,  Ομάδα Ακοο-ο, Σοφία Βλαζάκη, Χάρης Λαμπράκης

Sound design – Hχητικός περίπατος: Ντάνα Παπαχρήστου & Γιώργος Σαμαντάς

Εικαστική επιμέλεια: Σοφία Βλαζάκη

Ενορχήστρωση: Μιχάλης Παρασκάκης

Συμμετέχουν: Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος), Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο) 

Ημερομηνίες και ώρες performance: Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, 18:30 & 20:30

Διάρκεια performance: 35 λεπτά, χωρίς διάλλειμα

Τόπος διεξαγωγής performance: Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, Αποκορώνου 166


Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:30: https://forms.gle/eopaRyrP6HG5C7Kp7

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:30: https://forms.gle/1gGtDtpADCWj41ff9 

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:30:  https://forms.gle/aRPHWoN3gCtfapYB7

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 20:30https://forms.gle/fMvKin4CaC8oFfzT6

*Για να παρακολουθήσει κάποιος τον ηχητικό περίπατο, θα πρέπει να έχει μαζί του smartphone και ακουστικά (hands free).

*Η προσέλευση στον χώρο θα γίνεται:

     α)            για τους ενήλικες και άτομα άνω των 12 ετών, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών,

      β)            για παιδιά 4-11 ετών, με δήλωση self-test του τελευταίου 24ώρου.

 

Η χρήση μάσκας στην εκδήλωση είναι υποχρεωτική για όλους.

 

Παράλληλες δράσεις / Εκπαιδευτικά Προγράμματα: 

-2ήμερο εργαστήριο ακουστικού περιπάτου

Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ένα εργαστήριο περιήγησης, ενεργητικής ακρόασης, επιτόπιας ηχογράφησης και ανταλλαγής ιστοριών για το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων.

Ένα εργαστήριο σύνθεσης ακουστικών περιπάτων με τη χρήση τεχνολογίας διεντοπισμού (GPS).

Την πρώτη μέρα οι akoo-o θα ενορχηστρώσουν μια περιήγηση και ασκήσεις ενεργητικής ακρόασης στο χώρο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, θα παρέχουν τις βασικές αρχές της επιτόπιας ηχογράφησης και θα ακολουθήσει συζήτηση για τις μνήμες που συνδέονται με τον τόπο. Τη δεύτερη μέρα θα μοιραστούν τα εργαλεία τους για τη σύνθεση του ακουστικού περιπάτου (μέσω της πλατφόρμας echoes.xyz) που θα αποτελέσει μέρος της τελικής δράσης.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από την ομάδα akoo-o (Ντάνα Παπαχρήστου & Γιώργος Σαμαντάς).

Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέες, εφήβους και έφηβες, φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται για τον ήχο, τον περίπατο και τις νέες τεχνολογίες, ως καλλιτεχνικά εργαλεία.

Ημερομηνίες εργαστηρίου: Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου

Ώρες εργαστηρίου: 17:00-20:00

Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, Αποκορώνου 166

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσηςhttps://form.jotform.com/213431395079357

*Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη και τις 2 ημέρες του.

 

-Εργαστήριο μουσικής «Φυσώντας ιστορίες»

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Τα πνευστά μας ταξιδεύουν στον κόσμο! Η jazz, η έθνικ, η παραδοσιακή, η κλασική μουσική, ξεδιπλώνονται μπροστά μας μέσα από διαφορετικά πνευστά όργανα όπως το νέυ, το κλαρίνο, το σαξόφωνο και τη δεξιοτεχνία των σημαντικότερων ελλήνων σολίστ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ιδιαιτερότητα του κάθε οργάνου, να συνθέσουν μελωδικές ιστορίες με τους ερμηνευτές, να συμμετέχουν δημιουργικά στους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που θα οδηγήσουν σε νέα έργα φτιαγμένα ειδικά για το συγκεκριμένο εργαστήριο.

Ένα εργαστήριο για όλες τις ηλικίες.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιήσουν μέλη του Ventus Ensemble:

Guido de Flaviis – σαξόφωνο, Σπύρος Τζέκος – κλαρινέτο, Χάρης Λαμπράκης – νέυ.

Ημερομηνία εργαστηρίου: Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Ώρες: 11:00-14:00

Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, Αποκορώνου 166

Δωρεάν συμμετοχή  με κράτηση θέσηςhttps://form.jotform.com/213431944106348

*Η συμμετοχή στα εργαστήρια για τους ενήλικες και άτομα άνω των 12 ετών γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών. Η συμμετοχή για παιδιά 4-11 ετών γίνεται με δήλωση self-test του τελευταίου 24ώρου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. 

 

Σύντομα βιογραφικά:

Η Ομάδα Mουσικού Θεάτρου Ραφή ιδρύθηκε το 2012 από τις μουσικούς Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο της οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής κ.ά. Έχει επιμεληθεί αφιερώματα πάνω στη λογοτεχνία και το λυρικό τραγούδι στο χώρο τέχνης  Μπαγκλαντές, στο Θέατρο Πόρτα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Έχει οργανώσει  εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ηλικιωμένους σε συνεργασία με τους Δήμους Λήμνου και  Τήνου. Συμμετείχε με εισήγηση στη διημερίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ”Ελληνική Οπερέτα: αναβίωση, συμβίωση, επιβίωση”. Το καλοκαίρι του 2021 εγκαινίασε στη Λήμνο το Kournos Music Festival, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό, επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που με κεντρικό άξονα την τέχνη του τραγουδιού επιθυμεί να συνομιλήσει με τους κατοίκους του νησιού, μέσα από πολυθεματικές καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι Akoo-o είναι μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών που χρησιμοποιούν τον ήχο και την κινητικότητα ως εκφραστικά και ερευνητικά μέσα. Ξεκινώντας από διαφορετικά πεδία -όπως οι εικαστικές τέχνες, οι πολιτισμικές σπουδές, η μουσικολογία, η ανθρωπολογία, η λογοτεχνία, η μουσική/ηχητική σύνθεση και επιτέλεση- μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για τον ήχο ως πολιτισμική ύλη που υπερβαίνει τα αυστηρά όρια των πεδίων μας. Την ίδια στιγμή βλέπουμε το περπάτημα ως μια πολιτισμική και καλλιτεχνική πρακτική, ικανή να ανοίξει νέους δρόμους στα θεωρητικά μας όρια και να μας οδηγήσει σε συναντήσεις με άλλα πλαίσια αναφοράς. Η δουλειά μας βασίζεται στην έρευνα και ενσωματώνει τη συνθήκη της συνεργατικότητας στην καλλιτεχνική μας προσέγγιση, μέσα από εργαστήρια και άλλες δράσεις. Από την αρχή της γνωριμίας μας το 2013 έχουμε δουλέψει σε κοινά εγχειρήματα και έχουμε εμπλακεί σε συζητήσεις σχετικές με κοινά μας ενδιαφέροντα όπως ο ήχος, η χαρτογράφηση, η περιπατολογία, η σχέση μεταξύ των τεχνών, η τεχνολογική διαμεσολάβηση και η πόλη.

Η Σοφία Βλαζάκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1978. Από το 1996 ως το 2000 σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουαλίας (Cardiff School of Art and Design). 

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Σχέδιο (2002- MA Fine Art; Drawing- University of the Arts/ Wimbledon), την Εικονογράφηση (2003- MA Illustration: Authorial Practice- Falmouth School of Art) και το Καλλιτεχνικό Βιβλίο (2004- MA Book Arts- University of the Arts London/  Camberwell). Το 2003 με την υποτροφία ‘Ferdynand Sweig Scholarship’ πραγματοποίησε έρευνα στο Καλλιτεχνικό Βιβλίο στο Τόκιο. Από το 2004 εικονογραφεί βιβλία και από το 2005 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην Τ. Ε. Ι. Αθήνας). Έχει πάρει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κροατία, τη Μ. Βρετανία, την Ν. Κορέα και τη Νέα Υόρκη. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στα Χανιά.

Ο Μιχάλης Παρασκάκης, γεννημένος  στην Αθήνα, σπούδασε αρχικά Γραφικές Τέχνες, παράλληλα με τη μουσική. Αργότερα αφοσιώθηκε στη μουσική, σπουδάζοντας σύνθεση, κλασικό και μεσαιωνικό-αναγεννησιακό τραγούδι στη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης. Από το 2019 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πάνω στην έρευνα και σύνθεση του μουσικού θεάτρου.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Νέα Υόρκη, Βιέννη, Γκρατς, Παρίσι, Γάνδη, Άμστερνταμ, Χάγη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. από σημαντικούς ερμηνευτές όπως Klangforum Wien, ASKO\Schönberg Ensemble κ.α. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τη Στέγη Ωνάση και την Εθνική Λυρική Σκηνή και σημαντικούς καλλιτέχνες όπως DissonArt Ensemble, Ομάδα Ραφή, Φοίβο Συμεωνίδη, Ζωή Χατζηαντωνίου, Μάνο Βαβαδάκη, κ.α.

Είναι συνιδρυτής του μουσικού συνόλου ΤΕΤΤΤΙΞ, με το οποίο δημιουργούν παραστάσεις-θεάματα με επίκεντρο τη Σύγχρονη και Νέα μουσική.

Το Ventus Ensemble ιδρύθηκε το 2012 ως σύνολο χάλκινων-ξύλινων πνευστών, πιάνου, κρουστών και ηλεκτρονικών μέσων. Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με θεσμούς όπως το ΚΟΘ Underground (της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης). Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» συμμετείχε στην οργάνωση και την καλλιτεχνική διεύθυνση της 12ης και της 13ης Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας. Τον Μάιο του 2016, το Ventus Ensemble έκανε την πρώτη του ηχογράφηση, με το έργο “Circular Argument” του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου, που κυκλοφόρησε από την Decca Classics.

Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μουσική σε νεαρή ηλικία, ενώ αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συνεργαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό με σπουδαίους μουσικούς, συνθέτες, αρχιμουσικούς, καθώς και με πολυάριθμα σύνολα από διαφορετικά είδη μουσικής όπως παραδοσιακή, τζαζ, world, σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη. 


Ως μουσικός και συνθέτης έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές μουσικές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία, ενώ έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει νέυ και θεωρία της ανατολικής μουσικής σε σεμινάρια και masterclasses.


«Ανοιχτά Πανιά 2021»: “Streaming” – Μουσική performance, στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............