Η Κρήτη Ως Πηγή Έμπνευσης Για Τους Καλλιτέχνες Της Γενιάς Του 1930 - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Σεπτεμβρίου 2020

Η Κρήτη Ως Πηγή Έμπνευσης Για Τους Καλλιτέχνες Της Γενιάς Του 1930

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης διοργανώνει διάλεξη με την Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, δρ. Ιστορίας της Τέχνης, επιστημονικής συνεργάτιδος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: «Οι απαρχές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο πνεύμα του «Βενιζελισμού» και η Κρήτη ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες της Γενιάς του 1930».
 
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (αίθουσα του 1ου ορόφου), τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, στις 19:30.

hkrhth%2Bphgh%2Bempneyshs_450x225

 
Η διάλεξη επιχειρεί να αναδείξει τη συμβολή του Βενιζέλου στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της συμπόρευσής της με τα Ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα του Μοντερνισμού.
 
Θα γίνει αναφορά στην «Ομάδα Τέχνη» (1917 - 19) και στην έμπρακτη συμπαράσταση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων στους νεωτεριστές καλλιτέχνες της Ομάδας, στις εκθέσεις τους σε Ελλάδα και Παρίσι.
 
Επίσης, η διάλεξη αποσκοπεί να παρουσιάσει έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων της Γενιάς του Μεσοπολέμου (Εγγονόπουλος, Θεόφιλος, Τσαρούχης, Γουναρόπουλος, Στέρης, Παρθένης, Κόντογλου) με θεματική εμπνευσμένη από την Κρήτη, τον πολιτισμό και την ιστορία της.
 
Ειδικότερα, οι μύθοι της Κρήτης, η Κρητική Λογοτεχνία και το θέατρο, η λαϊκή παράδοση, η κρητική παραδοσιακή ενδυμασία, καθώς και η ηγετική πολιτική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου, απετέλεσαν πηγή έμπνευσης για την περίφημη «Καλλιτεχνική Γενιά του 1930».
 
Μετά την ομιλία της κ. Κουρουτάκη θα επακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
 
Την εκδήλωση θα συντονίζει η Μαριάννα Καβρουλάκη, ανεξάρτητη ερευνήτρια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............