Το Οροπέδιο Λιβάδι 9 χιλιόμετρα δυτικά του Κρουσώνα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

18 Δεκεμβρίου 2021

Το Οροπέδιο Λιβάδι 9 χιλιόμετρα δυτικά του Κρουσώνα


 A4

Το Οροπέδιο Λιβάδι βρίσκεται 9km δυτικά του Κρουσώνα και 35km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στις ανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη. Είναι ένα πανέμορφο μέρος για να επισκεφτεί κάποιος ειδικά την άνοιξη, όταν οι 300.000 αχλαδιές και μηλιές είναι ανθισμένες. Το καταπράσινο ήρεμο οροπέδιο με φόντο τις γυμνές κορφές του Ψηλορείτη, αποτελούν ένα μοναδικό τοπίο.

A1

Η πρόσβαση στο οροπέδιο γίνεται μέσω βατού χωματόδρομου από τον Κρουσώνα, ο οποίος διέρχεται παράλληλα με το φαράγγι του Κρουσσώνα (της Γαϊδουροράχης), ενώ υπάρχει και αντίστοιχη σήμανση. Το Λιβάδι έχει γνωρίσει μια πρωτόγνωρη περίοδο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κρουσανιώτες ιδιοκτήτες της γης έχουν κτίσει πολλές αγροτουριστικές μονάδες, οι οποίες γεμίζουν με κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι.

A2

Μην περιμένετε να δείτε κάποιο λιβάδι, καθώς όπως αναφέρουν οι ντόπιοι, το οροπέδιο παίρνει το όνομα του από ένα πανέμορφο λιβάδι με γρασίδι που υπήρχε παλαιότερα, αλλά καταστράφηκε εντελώς μετά από τις άστοχες παρεμβάσεις των ντόπιων. Επίσης, σε πολλά σημεία τα νερά λιμνιάζουν και με υπόγεια ποτάμια (χώνους) φτάνουν μέσω του σπηλαίου του Σάρχου στις πηγές του Αλμυρού ποταμού.

A3

Κάτι που προκαλεί εντύπωση είναι οι πολλές εκκλησίες που έχουν κτίσει η ντόπιοι, με παλαιότερη την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με την απίστευτη θέα στο Ηράκλειο, γνωστή κι ως η βεράντα της Κρήτης. Άλλες εκκλησιές που θα δείτε είναι ο Άγιος Μεθόδιος, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Φωκάς και Γεώργιος, ο Άγιος Ονούφριος, ο Άγιος Μανώλης και Ελευθέριος, το πετρόκτιστο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας με τα ψηλά δέντρα, και η Αγία Άννα.

A5

Από το Οροπέδιο διέρχεται ένας χωματόδρομος που καταλήγει στην αρχαία Ζώμινθο και στη συνέχεια διασταυρώνεται με τον δρόμο που συνδέει τα Ανώγεια με το Οροπέδιο της Νίδας. Έτσι, μια εναλλακτική διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να ανέβει στον Ψηλορείτη είναι μέσω του Λιβαδίου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............