Τα MINI BUS του Δήμου Ηρακλείου στις «100 καλύτερες ιστορίες αειφορίας» παγκοσμίως για το 2022 - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Οκτωβρίου 2022

Τα MINI BUS του Δήμου Ηρακλείου στις «100 καλύτερες ιστορίες αειφορίας» παγκοσμίως για το 2022

 Μια σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε η πόλη του Ηρακλείου, η οποία εντάχθηκε στη λίστα με τις «100 καλύτερες ιστορίες αειφορίας» για το 2022 στον ετήσιο διαγωνισμό “Green Destinations Top 100 Stories Competition” . Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος βραβεύει τις 100 καλύτερες πρακτικές αειφορίας και αφορά σε προορισμούς από ολόκληρο τον κόσμο.



Το Green Destinations είναι ένας διεθνής οργανισμός για την ανάπτυξη και την αναγνώριση βιώσιμων τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων. Έχει έδρα την Ολλανδία και υποστηρίζει περισσότερους από 200 προορισμούς και 50 τουριστικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες προκειμένου να προσφέρουν υπεύθυνο τουρισμό με βάση τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές βιώσιμων πρακτικών και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του τριήμερου ετήσιου συνεδρίου του Green Destinations, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, με πάνελ, ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια, γύρω από τον αειφόρο τουρισμό, συνδέοντας επαγγελματίες του τουρισμού, προορισμούς, tourist boards και διεθνείς φορείς

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στα βραβεία ήταν οι υποψήφιοι να πληρούν σε σημαντικό βαθμό τα 15 βασικά κριτήρια αειφορίας του Προτύπου του Green Destinations, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), καθώς και να παρέχουν εκτενείς πληροφορίες για τον προορισμό και τις προσπάθειες τους στην κατεύθυνση της αειφορίας προς όφελος των επισκεπτών, των τοπικών κοινωνιών και ίδιου του προορισμού. Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 προορισμοί από περισσότερες από 40 χώρες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από την ομάδα του Green Destinations και ειδικούς του αειφόρου τουρισμού.

Το Ηράκλειο βραβεύτηκε κυρίως για την ανάπτυξη 3 ελεύθερων κυκλικών λεωφορειακών γραμμών (MINI BUS), η μία εκ των οποίων είναι ηλεκτρική. Η συμμετοχή ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την AXSIOS Ltd, η οποία εκπροσωπεί το Green Destinations στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς σημειώνει τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο στον κρίσιμο τομέα της ενεργειακής πολιτικής με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη των τριών γραμμών mini bus και η απομάκρυνση των I.X. από το κέντρο της πόλης αποτελούν βήματα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαστε ικανοποιημένοι που αναγνωρίζονται και διεθνώς».

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης τόνισε από την πλευρά του : «H βράβευση αποτελεί αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας που κάνει η Δημοτική Αρχή αλλά και οι φορείς της πόλης για ένα Ηράκλειο με αειφόρο προσανατολισμό. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πόλη που να σέβεται το περιβάλλον και τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους παρέχοντας παράλληλα υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Πρόσφατα το Ηράκλειο ήταν η πρώτη πόλη της χώρας «με εξαιρετικές επιδόσεις» ως Αειφόρος Τουριστικός προορισμός, σύμφωνα με τα κριτήρια Αειφορίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC). Στα σχέδια μας είναι να προχωρήσουμε και στην πιστοποίηση του προορισμού από το GSTC. Δεν είναι εύκολο αλλά με μεθοδική δουλειά και συνεργασία μπορούμε να το πετύχουμε».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), κ. Μηνάς Παπαδάκης, δηλώνει: «H διεθνής αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται να καταστεί το Ηράκλειο ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός, μ’ ένα λιμάνι με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα μας χαροποιεί και μας δημιουργεί αυξημένο αίσθημα ευθύνης για να προσπαθήσουμε ακόμα πιο συστηματικά και πιο συνεργατικά με το Δήμο και τους φορείς της πόλης προς αυτή την κατεύθυνση».

«Είμαστε ευτυχείς που το Ηράκλειο κατάφερε να βραβευθεί και να μπει στη λίστα των 100 καλύτερων ιστοριών αειφορίας προορισμών, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που έχουν εφαρμοστεί στην πόλη. Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να αναγνωρίσει τέτοιες δράσεις, βραβεύοντας την πόλη του Ηρακλείου για τις προσπάθειές της με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και της εμπειρίας των επισκεπτών. Συγχαρητήρια στην πόλη του Ηρακλείου για αυτήν την διάκριση και ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματα του στην πορεία του ως ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός μέχρι και την πιστοποίηση του» δήλωσε ο Διευθυντής Αειφορίας της AXSIOS, Ηλίας Κουτσαυτίκης.

Περισσότερα σχετικά με το διαγωνισμό και τη λίστα των νικητών μπορείτε να τους βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............