Πώς θα ξεχειμωνιάσουμε;
Η αλήθεια είναι ότι ανησυχούμε, όπως και όλοι οι κάτοικοι της χώρας. Τι θα γίνει όταν έρθει το κρύο; Ποιο θα είναι το κόστος για να διατηρήσουμε τα σπίτια μας σχετικά ζεστά; Αναρωτιόμαστε πώς θα είναι ο χειμώνας που έρχεται, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, και με ποιες συνέπειες θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε.
Γιατί τέτοια επιμονή;
Παρά την ενεργειακή και κλιματική κρίση, οι πολιτικές στη χώρα συνεχίζουν να ευνοούν το αέριο και τα ορυκτά καύσιμα αντί για τη στροφή στην εξοικονόμηση και την καθαρή ενέργεια. Σπαταλάμε χρήματα σε επενδύσεις που σε λίγα χρόνια θα είναι αχρείαστες, αφού για να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους πρέπει να μειώσουμε όλες τις εκπομπές αερίων – όχι μόνο το CO2 -, δηλαδή και τις εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από το ορυκτό αέριο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!
“Μήπως εννοούσατε”…στροφή σε εξοικονόμηση και ΑΠΕ”;
Με τον χειμώνα να πλησιάζει, την ανησυχία των πολιτών για τη θέρμανσή τους να αυξάνεται, την ενεργειακή κρίση να μην υποχωρεί και τις τιμές του αερίου να παραμένουν στα ύψη, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ξεκίνησε μία εκστρατεία με στόχο τη σωστή ενημέρωση των πολιτών γύρω από το ορυκτό αέριο και την απομυθοποίησή του ως μία καθαρή και συμφέρουσα λύση για την ενέργεια.
Εδώ και αρκετούς μήνες, το αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των ειδήσεων. Πόσα όμως είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για αυτό; Είναι ξεκάθαρο για παράδειγμα ότι το ορυκτό αέριο δεν είναι “φυσικό”, είναι προϊόν εξόρυξης, είναι ορυκτό καύσιμο και η τιμή του ορίζεται από τις αγορές; Με την καμπάνια “Μήπως εννοούσατε… “, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace έρχεται να λύσει όλες τις παρεξηγήσεις γύρω από το “φυσικό” αέριο, να διαλύσει τον μύθο της οικονομικής, καθαρής πηγής ενέργειας και να φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές λύσεις γύρω από την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας.
Για την καμπάνια της Greenpeace σχεδιάστηκε μια εντελώς φρέσκια εικαστική ταυτότητα, ενώ η επικοινωνία “έτρεξε” αποκλειστικά online, με έντονη παρουσία στα επίσημα website, Facebook & Instagram accounts της οργάνωσης. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν η τοποθέτηση που εντοπίσαμε από μεγάλα Social Media accounts στο ζήτημα, και η συζήτηση που ξεκίνησε, στην οποία η οργάνωση συμμετείχε μέσω του monitoring που έκανε, σχολιάζοντας και αλληλεπιδρώντας με τα accounts αυτά. Μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν: το Thank you, Next των 677 χιλιάδων μελών, τον Τοίχο της Υστερίας, τον δημοφιλή καθηγητή χημείας Mr. Chem και τη σελίδα “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ”. Το παραπάνω σύνολο δράσεων συνέβαλε στο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό γύρω από τη σκληρή αλήθεια σχετικά με το ορυκτό αέριο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη διάδοση του μηνύματος για στροφή στην καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση.
Οι πραγματικές λύσεις για το ενεργειακό ζήτημα, την αυτονομία μας και την τσέπη μας που ματώνει, βρίσκονται αλλού, είναι εύκολες και φθηνές: απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ουσιαστική επένδυση σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, με κίνητρα για τους πολίτες, και στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, που μπορούν να εφαρμοστούν με κοινωνικά δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο.
Γι’ αυτό, μαζί λέμε #ΑντίοΟρυκτόΑέριο!
Δεν είναι “φυσικό”, είναι ορυκτό και πανάκριβο. Η τιμή του ορυκτού αερίου, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών μας, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή βασικών αγαθών, είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις αρχές του 2021. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Γιατί όχι το ορυκτό αέριο
Το αέριο, αν και προωθείται ως “καθαρό” και “συμφέρον”, μας κρατά εξαρτημένους από αλυσίδες εφοδιασμού και γεωπολιτικά παιχνίδια.
- Το “φυσικό” αέριο είναι ορυκτό καύσιμο
- Πόσο “πράσινο” είναι το αέριο; Καθόλου!
- Ως χρηματιστηριακό προϊόν, είναι μια ασταθής και ακριβή πηγή ενέργειας
- Οι εξορύξεις αερίου είναι ψεύτικη λύση στην ενεργειακή κρίση: οι εταιρείες μπορούν να εξάγουν και να πουλήσουν το αέριο όπου θέλουν
- Πυροδοτεί πολέμους και δεν εγγυάται την ενεργειακή μας ασφάλεια
- Είναι βλαβερό για την υγεία μας
Αντί η κάθε κυβέρνηση να επενδύει δισεκατομμύρια σε κάτι που τελικά εξυπηρετεί μόνο τα λόμπι και τις εταιρείες, βοηθώντας τους να βγάζουν τεράστια κέρδη στην πλάτη μας, οι επενδύσεις οφείλουν να κατευθυνθούν σε ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Οι τεχνολογίες αυτές είναι ώριμες, φθηνότερες και προσφέρουν πραγματική λύση. Τα επιχειρήματα για το αντίθετο είναι απλά “πράσινο ξέπλυμα” με στόχο να μην αλλάξει τίποτα.
Πώς όμως κάτι τοξικό, που ματώνει την τσέπη μας, προωθείται ακόμα ως η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ενεργειακή μας αυτονομία; Μήπως υπάρχουν καλύτερες, φθηνότερες, καθαρότερες λύσεις, που μας κάνουν πραγματικά ανεξάρτητους; Ναι, υπάρχουν!
Επίκεντρο οι πολίτες
Οι εναλλακτικές λύσεις για την ενέργειά μας υπάρχουν, ακόμα κι αν δεν είναι οι τέλειες. Είναι όμως ό,τι καλύτερο έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν με κοινωνικά δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο και έχουν δυνατότητες να αναπτυχθούν όλο και περισσότερο, λόγω της τεχνολογικής προόδου. Ο χρόνος μας τελειώνει. Όσο το λέμε, τόσο χάνουμε περισσότερο από αυτόν. Όσο κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, τότε μόνο κερδίζουμε. Στήριξέ μας για να το πετύχουμε!
Υπάρχουν επιλογές ακόμα πιο εύκολες και φθηνές για εμάς τους πολίτες, που ταυτόχρονα είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος να έχουμε ενεργειακή ανεξαρτησία!
- Εξηλεκτρισμός της θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού, ιδανικά με αντλίες θερμότητας
- Συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα για συλλογική ιδιοκατανάλωση
- Αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκό
- Ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σε κτίριο χαμηλών ως μηδενικών εκπομπών
- Μετακινήσεις με κοινόχρηστα μέσα ή μέσα μηδενικού αποτυπώματος, όπως ποδήλατο και περπάτημα
Τα παραπάνω δημιουργούν ένα ενεργειακά ασφαλές σύστημα για τα νοικοκυριά και το περιβάλλον. Κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς θυσίες και η ενέργεια που χρειαζόμαστε προέρχεται από καθαρές πηγές.
Η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης δίνει λύση στα τρέχοντα προβλήματα, κάτι που δεν ισχύει για το ορυκτό αέριο. Το κράτος θα μπορούσε να δώσει επιδοτήσεις και κίνητρα προς αυτές τις κατευθύνσεις, αντί να συντηρεί την παρουσία των ορυκτών καυσίμων στα σπίτια μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου