Τραχηλίτιδα Μάθε για τη φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Οκτωβρίου 2022

Τραχηλίτιδα Μάθε για τη φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας

Η τραχηλίτιδα είναι μία φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να είναι απόρροια λοίμωξης ή τραυματισμού στην περιοχή. Αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Μπορεί να είναι είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου. Η μετάδοσή της γίνεται από τον ένα σεξουαλικό σύντροφο στον άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής



ις περισσότερες φορές η τραχηλίτιδα είναι ασυμπτωματική. Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα αυτά σχετίζονται με τον ιό ή το μικρόβιο που ευθύνεται. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι συνήθως η ερυθρότητα, το αίσθημα κνησμού, τα αυξημένα κολπικά υγρά, η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής και το χρόνιο πυελικό άλγος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η αιμορραγία εκτός περιόδου ή μετά από σεξουαλική επαφή και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).

Τα αίτια μπορεί να είναι είτε μικροβιακά είτε ιογενή είτε μετατραυματικά. Τα μικρόβια που μπορεί να ευθύνονται είναι το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η γονόρροια, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Οι ιοί που συνήθως ευθύνονται είναι ο HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και ο έρπης γεννητικών οργάνων.

Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο τραυματισμός κατά τον τοκετό ή η αλλεργία σε συγκεκριμένα σπερματοκτόνα ή στο λάτεξ του προφυλακτικού, καθώς και τραυματισμός ή φλεγμονή λόγω της χρήσης ταμπόν ή κολπικού διαφράγματος. Επίσης, τραχηλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και ενθέματα όπως ο πεσσός της μήτρας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης μήτρας.


Για να γίνει η διάγνωση της τραχηλίτιδας πρέπει να γίνει μακροσκοπική κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γυναικολόγος. Κατά την εξέταση ο γιατρός θα σου κάνει τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Επίσης, αν χρειαστεί μπορεί να γίνει και κολποσκόπηση για να ελεγχθεί η έκταση της βλάβης.

Κατά την επίσκεψη ο γιατρός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σου, καθώς επίσης θα σε ρωτήσει και για το σεξουαλικό σου παρελθόν (τον αριθμό των σεξουαλικών σου συντρόφων, αν χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, τι είδους αντισύλληψη χρησιμοποιείς).

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Αν πρόκειται για τραχηλίτιδα λόγω τραυματισμού κατά τον τοκετό, τότε δεν απαιτείται κάποια αντιμετώπιση. Αν πρόκειται για κάποια λοίμωξη ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε απαιτείται θεραπεία του νοσήματος αυτού. Αν είναι μικροβιακής αιτιολογίας, τότε χορηγούνται φάρμακα από το στόμα όπως τα αντιβιοτικά ή κολπικά υπόθετα. Αν πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σε αρχικό στάδιο απαιτείται απλή παρακολούθηση, ενώ αν προχωρήσει θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία όπως η αφαίρεση με ηλεκτροδιαθερμία ή χειρουργική μέθοδος με laser. Για τον έρπητα γεννητικών οργάνων θα χρειαστεί να ληφθούν αντιιικά φάρμακα.

Στις περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων απαιτείται να λάβει θεραπευτική αγωγή και ο σύντροφός σου. Για όσο διάστημα λαμβάνετε αγωγή συνιστάται να απέχετε από σεξουαλικές επαφές.

Η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι διαφορετική σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου και να μη λάβεις κάποιο φάρμακο χωρίς την έγκρισή του.

https://www.doctoranytime.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............