Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Χερσονήσου για το έργο «Βιοκλιματική και Αισθητική Αναβάθμιση του Παλαιού Οικισμού των Μαλίων» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

19 Αυγούστου 2022

Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Χερσονήσου για το έργο «Βιοκλιματική και Αισθητική Αναβάθμιση του Παλαιού Οικισμού των Μαλίων»

 Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Χερσονήσου για το έργο «Βιοκλιματική και Αισθητική Αναβάθμιση του Παλαιού Οικισμού των Μαλίων» -

 Σέγκος : Νέα ένταξη έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση οραματικών παρεμβάσεων με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρόταση του Δήμου Χερσονήσου για το έργο «Βιοκλιματική και Αισθητική Αναβάθμιση του Παλαιού Οικισμού των Μαλίων», συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση εμβληματικού χαρακτήρα με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός αστικού συνόλου με σύγχρονες υποδομές που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα με την ανάπτυξη δικτύου περιπάτου και ποδηλατόδρομων.

Με την έγκριση της πρότασης και την εξασφάλιση των πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

«Πρόκειται για οραματικές παρεμβάσεις με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τα Μάλια», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και πρόσθεσε : «Η υλοποίηση των έργων θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή με παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, ανάδειξης της τοπικής

αρχιτεκτονικής και στοιχεία βιοκλιματικού χαρακτήρα και βιώσιμης κινητικότητας. Τα έργα θα συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, με την δυνατότητα χρήσης ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου, με απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση καθώς και την δυνατότητα σωματικής άσκησης μέσω περπατήματος και ποδηλασίας. Παράλληλα, θέτει θεμέλια οικονομικής και τουριστικής ευημερίας αλλά και ανάπτυξης».

Ο παλαιός οικισμός των Μαλίων προκρίθηκε για ένταξη στο συγκεκριμένο έργο καθώς πληρούσε τις σχετικές προδιαγραφές έχοντας ήδη υλοποιηθεί παρεμβάσεις υπογειοποίησης δικτύων και τοπογραφικής αποτύπωσης. Με αυτά τα δεδομένα, και με την άρτια σύνταξη του φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις ένταξης και χρηματοδότησης του έργου.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η προτεινόμενη Πράξη με τίτλο «Βιοκλιματική και Αισθητική αναβάθμιση παλαιού οικισμού Μαλίων» αφορά σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης του παλαιού οικισμού Μαλίων.

Αναλυτικότερα περιλαμβάνει παρεμβάσεις εμβληματικού χαρακτήρα, ήτοι την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του οικισμού καθώς και σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις που αφορούν στην δημιουργία δικτύου ήπιας μετακίνησης για πεζούς και ποδηλάτες, μέσω της δημιουργίας χαμηλής ταχύτητας οδόστρωμα, οριοθέτηση παρόδιας στάθμευσης κ.α.

Ταυτόχρονα η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει παρεμβάσεις με βιοκλιματικό χαρακτήρα και έξυπνες εφαρμογές που ενισχύουν την βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα του δημόσιου χώρου, μέσω της εγκατάστασης συστημάτων παρακολούθησης, μετρήσεων και διαχείρισης, αποκομιδής απορριμμάτων, ενεργειακής κατανάλωσης, όμβριων, οριοθέτησης παρόδιας στάθμευσης, εγκατάστασης σημείων φόρτισης Η/Ο, εγκατάστασης σταθμών κοινόχρηστων οχημάτων (ποδήλατα) κτλ.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψει ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύνολο που εκτείνεται σε όλο το συνεκτικό τμήμα της παλαιάς πόλης των Μαλίων.

Οι παρεμβάσεις προάγουν και ενισχύουν την αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Χερσονήσου καθώς ενισχύουν την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλουν συνολικά στην προαγωγή του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος.

Παράλληλα, θα εισάγουν νέες, σύγχρονες τεχνολογίες για την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............