Η ολονύκτια Αγρυπνία στη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ιερά Μονή Καψά Σητείας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Αυγούστου 2022

Η ολονύκτια Αγρυπνία στη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ιερά Μονή Καψά Σητείας.

 Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2022 στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, ανακαινιστού και κτήτορος της Μονής.

Το απόγευμα τελέσθηκαν οι Ακολουθίες του Μικρού Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Όσιο Ιωσήφ στον ιερό χώρο του σπηλαίου ασκήσεώς του, πάνω στην κόψη του επιβλητικού φαραγγιού των Περβολακίων, και στη συνέχεια το Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στις 10:30΄ η ώρα το βράδυ στο βοτσαλωτό προαύλιο του Καθολικού της Μονής ξεκίνησε η Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και της Λιτής, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την αγιορειτική τάξη και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους. Στη συνέχεια ο Σεβ. χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε εντός του Καθολικού την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Kύριλλος κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας μίλησε για την πολυκύμαντη ζωή και τον οσιακό βίο και τα ασκητικά παλαίσματα του Αγίου Ιωσήφ στο τότε Μονύδριο του Καψά, το οποίο κατέστησε σημαντικό μοναστικό κέντρο και τόπο προσέλκυσης πολλών πιστών, και το κτηριακό συγκρότημα που ανήγειρε σήμερα δεσπόζει σαν αετοφωλιά πάνω από το απέραντο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. 

Ο Σεβ. αφού αναφέρθηκε σε θαυματουργικές και ιαματικές επεμβάσεις του αγίου με τη δύναμη της προσευχής και την χάρη του Θεού, μίλησε για την οσιακή κοίμηση του κατά την ημέρα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, γεγονός που μαρτυρεί, όπως σημείωσε, ότι ο Όσιος Ιωσήφ είχε μεταμορφώσει τη ζωή του και είχε γίνει και ο ίδιος μέτοχος τη χάριτος του Μεταμορφωθέντος Κυρίου. 

Επίσης, έκανε λόγο για τη μεγάλη ευλογία της Τιμίας Κάρας και του τάφου του Οσίου για την τοπική Εκκλησία και την Ιερά Μονή Καψά, όπου βρίσκεται ο τάφος και είναι αποθησαυρισμένα τα Ιερά Λείψανα του, και ευχήθηκε καρδιακά ο Όσιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης ο Θαυματουργός να πρεσβεύει διηνεκώς στον Μεταμορφωθέντα Κύριο μας Ιησού Χριστό για όλους τους τιμώντας τη μνήμη και τους ευλαβείς και πιστούς προσκυνητές της Ιεράς Μονής που εκείνος ανακαίνισε και ανοικοδόμησε.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο εκ των Αδελφών της Μονής Παν/τος Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Κατά την αγρυπνία έψαλε πολυμελής χορός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη, ενώ συναγρύπνησαν και συμπροσευχήθηκαν πιστοί προσκυνητές της Μονής κυρίως από τις περιοχές της Σητείας και της Ιεράπετρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............