Τιμή βενζίνης: Πότε θα πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ/λίτρο στην Ελλάδα; - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Αυγούστου 2022

Τιμή βενζίνης: Πότε θα πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ/λίτρο στην Ελλάδα;

 Σημαντική αποκλιμάκωση αναμένεται να σημειωθεί την προσεχή εβδομάδα στις τιμές στην αντλία, εν μέσω έντονων ανησυχιών για μία νέα ύφεση.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου, στην τιμή της βενζίνης, παρέχοντας μικρή ανάσα στα νοικοκυριά τα οποία έχουν χτυπηθεί από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.


Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων του Δελτίου Επισκόπησης Τιμών Υγρών Καυσίμων, από τα 2,430 ευρώ που κόστιζε το ένα λίτρο αμόλυβδης στις 17 Ιουνίου, την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, η τιμή διολίσθησε στα 2,141 ευρώ.

Στην Αθήνα, μάλιστα, η τιμή της 95άρας στην αντλία έχει υποχωρήσει στα 2,099 ευρώ, ενώ μόνο λίγα δεν είναι τα πρατήρια όπου προσφέρουν την αμόλυβδη κάτω από τα 2,0 ευρώ/λίτρο. - Μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Θα υπάρχει μεγαλύτερη μείωση στις τιμές;

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ο φόβος για την επάρκεια του φυσικού αερίου, αλλά και η αστάθεια που παρατηρείται στην Ταϊβάν έχουν ενισχύσει την ανησυχία για μία νέα ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».

Ειδικότερα, οι φόβοι για μία νέα ύφεση, αποτυπώθηκαν και στα χθεσινά (4/8) συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Σεπτεμβρίου) του αμερικανικού αργού που έπεσαν στα 88 δολάρια το βαρέλι, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Brent που διολίσθησε στα 93,58 δολάρια το βαρέλι.

Οι ανωτέρω εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τους Έλληνες καταναλωτές, μιας και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση – ενδεχομένως και κάτω από 2,0 ευρώ σε πανελλήνιο επίπεδο στην αμόλυβδη, ενώ τα φθηνότερα πρατήρια θα πέσουν μετά από καιρό κάτω από τα 1,9 ευρώ ανά λίτρο.

Περαιτέρω ανακούφιση θα προσφέρει και το Fuel Pass 2 που έχει ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται κατά χιλιάδες.

Πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι δεν προβλέπεται πτώση στα προ-πολεμικά επίπεδα, κάτι το οποίο – εν μέρει – οφείλεται στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διαφαινόμενη πτώση στις τιμές των καυσίμων δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό στους καταναλωτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα τίθενται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με το φαινόμενο της νοθείας στα καύσιμα, επαπειλούμενοι από τις μεγάλες οικονομικές επιβαρύνεις, λόγω των βλαβών που ενδέχεται να προκληθούν από το κακής ποιότητας καύσιμο.

https://www.carandmotor.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............