Μύσωνας, Ενός Από Τους Επτά Σοφούς Της Αρχαιότητας. Με Πιθανή Καταγωγή Την Αρχαία Ητεία - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

27 Αυγούστου 2022

Μύσωνας, Ενός Από Τους Επτά Σοφούς Της Αρχαιότητας. Με Πιθανή Καταγωγή Την Αρχαία Ητεία

 cebccf8dcf83cf89cebd


Ο Μύσωνας ο Χηνεύς (αρχ.: Μύσων ὁ Χηνεύς) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, γεννημένος στις Χηνές της Οίτης.Ήταν σύγχρονος του Σόλωνα και ο Πλάτωνας τον θεωρούσε έναν από τους επτά σοφούς, αντί του ΠεριάνδρουΟ Ιππώναξ το αποκάλεσε σωφρονέστατον πάντων τῶν ανδρῶν. Πέθανε σε ηλικία 97 χρονών
 Ο Μύσωνας ο γιος του Στρύμωνα, όπως λέει ο Σωσικράτης βασισμένος σε πληροφορία του Έρμιππου, γεννήθηκε στη Χήνα, ένα χωριό της Οίτης ή της Λακωνίας. Απαριθμείται μεταξύ των Επτά Σοφών. Κάποιος λέει ότι, όταν ο Ανάχαρσις ρώτησε αν υπήρχε κάποιος άλλος σοφότερος από τον ίδιο, η Πυθία είπε αυτά που είπαμε στην βιογραφία του Θαλή σχετικά με τον Χίλωνα:
Στη Χήνα της Οίτης γεννήθηκε, λέω, κάποιος Μύσωνας,

που ᾿χει μυαλό σοφότερο πολύ απ᾽ το δικό σου.

cebccf8dcf83cf89cebd


Διερευνώντας με πολλή προσοχή το πράγμα ο Ανάχαρσης πήγε στο χωριό και βρήκε τον Μύσωνα να προσαρμόζει, καλοκαίρι καιρό, την χειρολαβή στο αλέτρι του· του είπε λοιπόν: «Μα, Μύσωνα, η εποχή δεν είναι ακόμη για αλέτρι». «Και βέβαια είναι», είπε εκείνος, «η κατάλληλη εποχή να το επισκευάσω». 
Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο χρησμός έλεγε: «Κάποιος Ητείος λέω», και όλοι έψαχναν να βρουν τί σήμαινε αυτό το Ητείος. Ο Παρμενίδης λέει ότι ήταν ένας δήμος της Λακωνίας, από τον οποίο καταγόταν ο Μύσωνας. Ο Σωσικράτης, πάλι, στις Διαδοχές του λέει ότι ο Μύσωνας από την πλευρά του πατέρα του ήταν Ητείος, από την πλευρά όμως της μητέρας του Χηνέας· ενώ ο Ευθύφρονας, ο γιος του Ηρακλείδη από τον Πόντο, λέει πως ήταν από την Κρήτη, γιατί η Ητεία είναι μια πόλη της Κρήτης. 
Ο Αναξίλαος, τέλος, λέει πως ήταν από την Αρκαδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............