Επιστολή Προς τον κ. Περιφερειάρχη
Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, με τη στήριξη ή την ανοχή των τοπικών κρατικών αρχών και υπηρεσιών, στα πλαίσια της παρέμβασης κεντρικού και τοπικού κράτους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, σχεδόν όλες οι παραλίες της Κρήτης, έχουν υποστεί εκτεταμένες καταπατήσεις και άλλες αυθαιρεσίες, από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Οι αλλοιώσεις του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος είναι τεράστιες, ενώ σε πολλές περιοχές έχει εντελώς καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα του κάθε πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.
Ακραίο παράδειγμα, στο οποίο επικεντρώνεται η παρούσα επερώτηση, είναι η περιοχή της Μιλάτου με τη μεγαλύτερη καταπάτηση (ανάμεσα σε άλλες) από την πλευρά της εταιρίας «Crete Provence AE» και του ξενοδοχείου «MINOS IMPERIAL».
Αφού προηγήθηκε πλήθος εγγράφων μεταξύ της εταιρείας από τη μία και των Υπουργείων, της Αποκεντρωμένης, του Δήμου Αγίου Νικολάου από την άλλη, τελικά, με μια αυθαίρετη ρουσφετολογικού χαρακτήρα απόφαση του 2014 από τον τότε Γ.Γ της Αποκεντρωμένης, νομιμοποιήθηκαν όλες οι αυθαιρεσίες των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων της εταιρίας «Crete Provence AE» και του ξενοδοχείου «MINOS IMPERIAL».
Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ο παραλιακός δρόμος Μιλάτου – Σισσίου, μετατρέποντας τη Μίλατο σε έναν περίκλειστο παραθαλάσιο οικισμό που η μετακίνηση από και προς τον όμορο οικισμό του Σισίου, σημαίνει απίστευτη ταλαιπωρία με διαδρομή περίπου 15΄ με 20΄. Η κατάργηση του δρόμου έδωσε «αέρα στα πανιά» του ξενοδόχου για ακόμη μεγαλύτερες εγκληματικές παρανομίες, καταστρέφοντας όλη την περιοχή, σκάβοντας και ισοπεδώνοντας την πλαγιά του βουνού, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η ξενοδοχειακή μονάδα, μπαζώνοντας και κάνοντας παράνομες παρεμβάσεις μέσα στη θάλασσα (!!!) με τη δημιουργία τεχνητών κολπίσκων, μεταφέροντας και τοποθετώντας υλικά που δεν είναι συμβατά με το περιβάλλον της περιοχής και της χώρας μας (π.χ. άμμο τροπική που αλλάζει άρδην το τοπίο). Με λίγα λόγια λειτουργώντας ως «κράτος εν κράτει» και με ευθύνη και ανοχή όλων των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών (Λιμενικό, Τ.Π.Δ., Αποκεντρωμένη, υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, κ.λπ.).
Η καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή της Μιλάτου είναι διαχρονική, είναι πρωτίστως περιβαλλοντική, με σοβαρές συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και το εισόδημά τους. Για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, εμποδίζει ντόπιους και επισκέπτες να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής και να έχουν το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην παραλία. Επιπλέον, προκαλεί απίστευτα μεγάλη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών μεταξύ Μιλάτου και Σισίου, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να είναι καταστροφική, χρόνια τώρα, για την επιβίωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό, των μικρών εμπόρων, επαγγελματιών εστίασης και μικροκαταλλυματιών, πολύ περισσότερο σήμερα με την οικονομική κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο.
Παρόλο, που η ρουσφετολογικού χαρακτήρα απόφαση που πήρε η Αποκεντρωμένη το 2014 αμφισβητήθηκε από τον «Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μιλάτου», από κατοίκους της περιοχής, υπηρεσίες και από το δήμο Αγίου Νικολάου, το θέμα κρίθηκε στο Εφετείο το 2017 (επισυνάπτεται).
Η απόφαση του Εφετείου αναγνωρίζει τις καταπατήσεις, διατάσσει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών και την αποκατάσταση της περιοχής και του δρόμου στην προ των αλλοιώσεων κατάσταση.
Μετά την απόφαση του Εφετείου το 2017, η διοίκηση – σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο –δεν έκανε τίποτα για την εφαρμογή της, στηρίζοντας έμπρακτα την επιχειρηματική αυθαιρεσία.
Οι ευθύνες για το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μίλατο βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια, συντέλεσαν -ως ηθικοί αυτουργοί- στο σημερινό αποκρουστικό αποτέλεσμα, ενώ ενίσχυσαν το νομικό – θεσμικό περιβαλλοντοκτόνο πλαίσιο από τότε μέχρι σήμερα.
Η περίπτωση της Μιλάτου δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας της «ανάπτυξης» που είναι ανάπτυξη για τους λίγους, που χτίζεται στις πλάτες των πολλών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, στα πλαίσια ενός συστήματος που μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου δεν δίνει δεκάρα για το περιβάλλον, για την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Στο όνομα του «τουριστικού θαύματος», που στηρίζεται στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζόμενων και οδηγεί σε αφανισμό τους αυτοαπασχολούμενους- μικροεπαγγελματίες στον Τουρισμό, το περιβάλλον υποβαθμίζεται, θυσιάζονται οι ανάγκες του λαού, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Με βάση τα παραπάνω γεγονότα στη Μίλατο, θεωρούμε ότι πρέπει :
► Να δοθούν εξηγήσεις από όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο) γιατί μέχρι τώρα αποσιωπούν τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες της συγκεκριμένης τουριστικής επιχείρησης.
► Να εφαρμοστεί, με ευθύνη κάθε αρμόδιου κρατικού οργάνου, η απόφαση του Εφετείου για την περίπτωση του ξενοδοχείου «MINOS IMPERIAL» στη Μίλατο. Να αποκατασταθεί το τοπίο στην αρχική του κατάσταση, να κατεδαφιστούν όλα τα παράνομα έργα και κατασκευές και να υλοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για την κατασκευή του παραλιακού δρόμου που συνδέει Μίλατο – Σίσι και την απόδοσή του για τις λαϊκές ανάγκες.
► Να συγκροτηθεί επιτροπή στα πλαίσια της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της περιφέρειας που θα συγκεντρώσει και θα φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο μέχρι το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου (σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο) συνολική εικόνα σε όλη την Κρήτη για τις καταπατήσεις από τους ομίλους του τουρισμού χώρων σε αιγιαλούς και παραλίες και για τους όποιους περιορισμούς στην ελεύθερη πρόσβαση του πληθυσμού προς τη θάλασσα. Στη βάση αυτή να συζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ -ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου