Τίμησαν τον τοπικό ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Αντώνιο Γιαμαλάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιουνίου 2022

Τίμησαν τον τοπικό ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Αντώνιο Γιαμαλάκη

     Tον τοπικό ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Αντώνιο Γιαμαλάκη, ο οποίος αγωνίστηκε με αυτοθυσία κατά των Γερμανών, τίμησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου (ΔΟΠΑΠ).


    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία πλήθους κόσμου και συγγενών του τοπικού ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 19 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Αντώνιος Γιαμαλάκης 1920-1944.

    Για τη ζωή και τη δράση του Αντωνίου Γιαμαλάκη, μίλησε η Φιλόλογος- Καθηγήτρια, Σοφία Λαμπράκη – Ξυλούρη, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, Γιώργος Καλογεράκης.

    Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης ανέφερε: «Ο Αντώνιος Γιαμαλάκης υπηρέτησε τις αξίες της Ελευθερίας, της Τιμής και της Αξιοπρέπειας, τις οποίες πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και στις νεότερες γενιές του τόπου μας. Θυσίασε τη ζωή του για τη λευτεριά της πατρίδας μας και στη μνήμη του, τιμάμε το ακατάβλητο φρόνημα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλτρουισμό και ανθρωπιά. Πρότυπο ελεύθερου ανθρώπου,  αγνού πατριώτη και αντιστασιακού, έδωσε τον δικό του αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του Ναζισμού και του Φασισμού. 

Είναι ένας από τους δεκάδες πατριώτες από την περιοχή μας που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Αγώνα και θυσιάστηκαν για αυτόν, με τον ίδιο τον Αντώνη Γιαμαλάκη να καταφέρνει να αφήσει έντονο το αποτύπωμα του στην Ιστορία… Η ζωή και η δράση του Αντωνίου Γιαμαλάκη, ο οποίος συνελήφθη, βασανίστηκε σκληρά και καταδικάστηκε σε θάνατο το πρωινό της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 1944, περνώντας στην αιωνιότητα, μας εμπνέουν ακόμα και σήμερα. 

    Η προτομή αυτού του παλικαριού που στολίζει την πλατεία του Αρκαλοχωρίου, αποτελεί πυξίδα για το πρότυπο του ελεύθερου ανθρώπου, την απροσμέτρητη λευτεριά της κρητικής ψυχής  και τους ‘αγώνες που πρέπει με θάρρος να δίνονται».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............