Αναβιώνει η «Παραδοσιακή Στράτα» από τον Δήμο Χανίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιουνίου 2022

Αναβιώνει η «Παραδοσιακή Στράτα» από τον Δήμο Χανίων

 Η αναβίωση της «Παραδοσιακής Στράτας», το παραδοσιακό μουσικοχορευτικό δρώμενο, στους δρόμους των Χανίων, ανακοινώθηκε από τον Δήμο Χανίων, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.


Ομάδες από παραδοσιακούς συλλόγους του τόπου μας, με τη συνοδεία μουσικών παραδοσιακών οργάνων και καλλιτεχνών, θα περιδιαβαίνουν το παραλιακό τμήμα του Ενετικού λιμανιού, αναβιώνοντας με μουσική και τραγούδι το παραδοσιακό έθιμο, για όλες τις Τρίτες του καλοκαιριού.

Οι ομάδες με παραδοσιακές φορεσιές, κέφι και κρητική ζωντάνια, θα ξεκινάνε το απόγευμα από το Νεώριο Μώρο και με τραγούδια και μουσικές, θα διασχίζουν όλο το Ενετικό λιμάνι και θα καταλήγουν στην πλατεία Αθηναγόρα (Μητρόπολη) στην οδό Χάληδων κι εκεί θα εκτυλίσσεται το ιδιαίτερο πρόγραμμα που θα ‘χει ετοιμάσει ο εκάστοτε συμμετέχων Σύλλογος.

Τη Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, ο οποίος είχε και τη σύλληψη της ιδέας, ενώ παρών ήταν, εκ μέρους του πρώτου συλλόγου που συμμετέχει στη «Στράτα», ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Χανίων «ο Ψηλορείτης», Κωνσταντίνος Μπούτζουκας.

Ο κ. Ψαρουδάκης επισήμανε πως σκοπός της δράσης είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των Χανίων, μέσω της παράδοσης, της ενδυματολογικής παραδοσιακής κουλτούρας και των μοναδικών μουσικοχορευτικών και φωνητικών ικανοτήτων των μελών των συλλόγων, δημιουργώντας βιωματικές εμπειρίες και αναμνήσεις ζωής στον επισκέπτη.

«Στόχος μας στον Δήμο Χανίων, είναι ο επισκέπτης, αλλά και οι κάτοικοι, να γνωρίζουν ότι σε μια σταθερή και επαναλαμβανόμενη συχνότητα, κάθε Τρίτη, θα μπορεί να παρακολουθεί μια ανοιχτή σκηνή, από την πλούσια παράδοση μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Με τη σειρά του ο κ. Μπούτζουκας ανέφερε πως «είναι μεγάλη μας χαρά ξεκινάμε την αναβίωση της “Στράτας”, συμμετέχοντας έτσι στην πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων. Αύριο δύο ομάδες θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από το Νεώριο Μώρο και από το Φρούριο Φιρκά, με τραγούδια, μαντινάδες και χαρά, θα συναντηθούν στη μέση και θα καταλήξουμε όλοι μαζί στην πλατεία της Μητρόπολης».

Η «Παραδοσιακή Στράτα» ξεκινάει αύριο, Τρίτη 21/06/2022 στις 19:30, από το Νεώριο Μώρο και θα διεξάγεται κάθε Τρίτη απόγευμα, καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............