«Τεράστιο πρόβλημα για τους αλιείς της Κρήτης η ύπαρξη λαγοκέφαλων» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Απριλίου 2022

«Τεράστιο πρόβλημα για τους αλιείς της Κρήτης η ύπαρξη λαγοκέφαλων»

 Οι αλιείς της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται. Η ύπαρξη λαγοκέφαλων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς πρωτοεμφανίσθηκαν στις θάλασσες της Ανατολικής Κρήτης το 2001, όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά το 2008. Πλέον η αλιεία λαγοκέφαλων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, με τον αριθμό των αλιευμένων ψαριών να κυμαίνεται μεταξύ σαράντα και πενήντα ανά ψαριά. 


Επιπλέον, εξαιτίας της συνήθειας που έχουν οι λαγοκέφαλοι να προσεγγίζουν και να τρώνε τα εγκλωβισμένα ψάρια που βρίσκονται μέσα στα δίχτυα, εφόσον πρώτα τα σκίσουν, μεγάλο μέρος της αλιείας χάνεται, ο εξοπλισμός των αλιέων καταστρέφεται και οι αλιείς δέχονται μεγάλο οικονομικό πλήγμα. 


Η καταστροφή του εξοπλισμού των αλιέων είναι της τάξης των αρκετών χιλιάδων ευρώ, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή του, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς, λογίζεται σαν νεκρός χρόνος, κατά τον οποίο οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα οι οικονομικές απώλειες των αλιέων να αυξάνονται δραματικά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου οι αλιείς της Κρήτης να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υφίστανται στις ποσότητες αλιεύματος, καθώς και στον εξοπλισμό αλιείας τους, εξαιτίας της ύπαρξης μεγάλου πληθυσμού λαγοκέφαλων, ούτως ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με οικονομικό μαρασμό;

2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθούν μελέτες σχετικές με την αντιμετώπιση του φαινομένου ύπαρξης μεγάλων πληθυσμών λαγοκέφαλων στις θάλασσες τις Κρήτης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μείωση του πληθυσμού τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............