21 χρόνια από την Παγκόσμια Χάρτα των Πράσινων: ακόμη πιο επίκαιρη σήμερα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2022

21 χρόνια από την Παγκόσμια Χάρτα των Πράσινων: ακόμη πιο επίκαιρη σήμερα

 Σε επανέκδοση της Παγκόσμιας Χάρτας των Πράσινων (Charter of the Global Greens) στα ελληνικά, με αφορμή τα 21 χρόνια από την επίσημη υιοθέτησή της, στις 16 Απριλίου 2001, προχώρησε το νέο κόμμα των Πράσινων.


Η Παγκόσμια Χάρτα κωδικοποιεί τις κοινές αξίες του παγκόσμιου Πράσινου κινήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη θέσπιση οικολογικών και κοινωνικών ορίων απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Υπερβαίνοντας το αδιέξοδο δίλημμα ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και την επιστροφή της περιχαράκωσης σε εθνικά κράτη, οι Πράσινοι καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για μια άλλη πορεία παγκόσμιας συνεργασίας, στηριγμένης σε βάσεις βιωσιμότητας, ισοτιμίας και δικαιοσύνης.

Στις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν από την 1η Παγκόσμια Συνάντηση των Πράσινων, στην Καμπέρα της Αυστραλίας το 2001, όπου υιοθετήθηκε η Χάρτα, οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει εντυπωσιακά τις προτάσεις της. Ενδεικτικά μόνο:

· Η πανδημία ανέδειξε καθαρά τα αδιέξοδα της συγκέντρωσης της παγκόσμιας παραγωγής πολλών κλάδων σε μια χούφτα χώρες, με κύριο κριτήριο το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

· Η μαζική μεταφορά θέσεων εργασίας στις νεοβιομηχανικές χώρες, για συμπίεση του μισθολογικού κόστους και χαλαρότερους κανόνες για το περιβάλλον, οδηγεί σε εκτεταμένη κοινωνική ανασφάλεια στη Δύση και τροφοδοτεί στον υπόλοιπο κόσμο την ανάδυση «αυταρχικών δημοκρατιών», που στηρίζονται στον εθνικισμό και αδιαφορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή Ρωσία του Πούτιν είναι μια μόνο από αυτές.

Ολόκληρο το κείμενο της Παγκόσμιας Χάρτας, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα των Πράσινων, στο https://prasinoi.eu/wp-content/uploads/2022/04/Prasinoi-Charter-of-the-Global-Greens-EL-2022.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............