Η «επιτελικότητα» της Ν.Δ. θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

23 Μαρτίου 2022

Η «επιτελικότητα» της Ν.Δ. θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

 Για μια ακόμη φορά αναδεικνύει τον κίνδυνο εκταμίευσης δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λόγω της «επιτελικότητας» της ΝΔ, o αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών,  με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 42 ακόμη Βουλευτών.


«Οι καθυστερήσεις στην διαδικασία εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετατοπίζει με τη σειρά της και την περίοδο διοχέτευσης αυτών των πόρων στην πραγματική οικονομία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Που οφείλεται η καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Πότε αναμένεται να καταβληθεί τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη δόση; Σε ποιες διορθωτικές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να μην παρατηρούνται αυτές οι καθυστερήσεις; Ο υπεύθυνος Υπουργός οφείλει εξηγήσεις και δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε, μέχρι να πληροφορηθούν οι πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Ελλάδα ζήτησε για την περίοδο 2021-2026 κεφάλαια ύψους ποσού 30,5 δισ ευρώ εκ των οποίων 18,1 δισ επιχορηγήσεις και 12,4 δισ δάνεια. Ωστόσο, από δημοσίευμα στο τύπο «Euroactiv» πληροφορούμαστε τις επιφυλάξεις και τους φόβους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την «επιτελικότητα» της Κυβέρνησης που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση των δόσεων. Πιο αναλυτικά, η εκταμίευση της πρώτης δόσης επιχορήγησης 1.718,14 εκ. ευρώ και δανείου 1.845,49 εκ. ευρώ αναμένονταν να ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2021. Αντίστοιχα, στον προϋπολογισμό του 2021 η Κυβέρνηση υπολόγιζε δαπάνες (εισροή δηλαδή στην οικονομία) 2,6 δισ ευρώ και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, 7 μήνες μετά, το ποσό αυτό ανήλθε στο 1,6 δισ ευρώ. Τώρα, στον προϋπολογισμό του 2022 το ποσό ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ,  2 δισ λιγότερα συγκριτικά με την αρχική πρόβλεψη. Η εκταμίευση βέβαια που καταγράφει αυτή τη στιγμή το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η εξαιρετικά χαμηλή των 150 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς το πώς θα διασφαλιστεί ότι το 2022 οι δαπάνες θα εκτοξευθούν στα 3,2 δισ ευρώ. Ήδη, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 επεσήμανε ότι «η έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η διασφάλιση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα σχετικά κεφάλαια στην ιδιωτική οικονομία» είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση του κυβερνητικού σεναρίου αύξησης των επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............