Γιώργη Σηφάκη: Με μαντινάδες σας μιλώ… - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Μαρτίου 2022

Γιώργη Σηφάκη: Με μαντινάδες σας μιλώ…

Του ΚΩΣΤΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ*

Ο Γιώργης Σηφάκης ή Σιμισακογιώργης έχει έμφυτο το χάρισμα του έμμετρου - ποιητικού κρητικού λόγου. Που σημαίνει ότι μπορεί να εκφράζεται δυνατά και μοναδικά και να αναβλύζουν τα πηγαία συναισθήματά του, μέσα από τις γνήσιες, αυθεντικές και όμορφες μαντινάδες του, που κοσμούν για μια δεκαετία καθημερινά μόνιμη στήλη στην Εφημερίδα «Ρεθεμνιώτικα Νέα».
Τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες της δεκαπεντασύλλαβης ομοιοκατάληκτης κρητικής μαντινάδας και αποδίδεται σε κάθε μαντινάδα του πλήρες και εμπεριστατωμένο νόημα, με λέξεις ευρηματικές που ο ίδιος εύστοχα έχει πλάσει.
Είναι ευρηματικός, εύστοχος, δημιουργικός συναισθηματικός αλλά και έντονα δηκτικός πολλές φορές όταν πρόκειται να καυτηριάσει και να σατιρίσει τα κακώς κείμενα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

me%2Bmantin%2Bsifakis_450x225

Ο αναγνώστης της Εφημερίδας αποζημιώνεται και με το παραπάνω διαβάζοντας και μόνο, τις πάντα εύστοχες και πανέξυπνες μαντινάδες του Σιμισακογιώργη.
Στην μακρόχρονη ποιητική του διαδρομή, αποτελεί για την πόλη του Ρεθύμνου, σήμα κατατεθέν, σηματοδοτώντας την συνέχεια της πνευματικής παράδοσή της.
Οι μαντινάδες του αποτελούν άρωμα σκέψης του και σε ταξιδεύουν στα δικά του ακριβά και απάτητα μονοπάτια της γνήσιας κρητικής ψυχής του, της τρυφερής σκέψης και άποψης πού έχει για όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Οι μαντινάδες του κάθε φορά πρωτότυπες και όμορφες είναι μια προσφορά κι ένας θαυμασμός παράλληλα στις αξίες της ζωής! Και ως τέτοιες μας τις προσφέρει απλόχερα τώρα σε ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή.
Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες έχει συμπεριλάβει αντιπροσωπευτικό δείγμα της πληθώρας των στιχουργημάτων του που αποτελείται από μαντινάδες, ρίμες και τραγούδια που έχουν μελοποιηθεί.

Αναφέρονται στην αγάπη, στον έρωτα, στην αφοσίωση, στην πίστη, στη φιλία, στην περηφάνια, στη λεβεντιά, στην εμπιστοσύνη, στη ντομπροσύνη, στην χαρά, στο γέλιο, στον πόνο, στη λύπη, στο χορό, στο τραγούδι, στην μουσική, στην μοναξιά, στη στοργή, στο σεβασμό, στη θρησκεία, στην οικογένεια, στο πατριωτισμό στην Εθνική αξιοπρέπεια κι όλα αυτά σε ένα καθημερινό όμορφο ποιητικό περίπατο.
Ο αυθεντικός τρόπος που εκφράζεται ο Κρητικός με τον έμμετρο λόγο, προσφέροντάς μας τα βαθειά του συναισθήματα που τα βιώνει δυνατά, είναι το αποτέλεσμα της στάσης ζωής και καθημερινής φιλοσοφικής εξάσκησης της συλλογιστικής του.
Φαίνεται από τους στίχους του, ότι ο Σιμισακογιώργης μάζευε από τα βιώματά του και τις γονικές καταβολές του από τα παιδικά του χρόνια, πολύτιμα και αυθεντικά στοιχεία της κρητικής παράδοσης. Αυτά μάς προσφέρει σαν καλοδουλεμένο κόσμημα, με τις δικές του μοναδικές πνευματικές εμπνεύσεις και ηθικές δυνάμεις, σε έμμετρο ατόφιο χρυσάφι.

Στις μαντινάδες του βιβλίου, δεν συνοψίζονται απλά οι σκέψεις ενός ποιητή μαντιναδολόγου, αλλά και η σύμφυτη ρυθμική τονικότητα της κρητικής γλώσσας. 
Είναι μια πρόσκληση και ταυτόχρονα μια φωτεινή παρουσίαση, μια εξωτερίκευση των μυστικών δημιουργικών δυνάμεών του και της αισθητικής βίωσης του ποιητή μέσα στην γνήσια κρητική παράδοση που την νοιώθει σαν βασικό άξονα ζωής με τα ήθη και τα έθιμά της, με τις ψυχικές εξάρσεις και ανατάσεις της, με τις ανατροπές της και προσταγές της και με τους κανόνες της.
Ο Γιώργης Σηφάκης διεκδικεί επάξια τίτλους βαθυστόχαστου ποιητή και όχι απλά μαντιναδολόγου.
Το πλούσιο ποιητικό έργο του είναι σεβαστό και πολύτιμο, ενώ το ποιητικό του ακόντιο υπερακοντίζει πολλούς άλλους καταξιωμένους παλαιούς και σύγχρονους ποιητές και μαντιναδόγους.
Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί όποιος ενδιαφέρεται από το βιβλιοπωλείο «Κλαψινάκης» και από τον ίδιο τον δημιουργό.

* Ο Κωστής Ι.Γ. Καλλέργης (Κ.Ι.Γ.Κ) είναι δικηγόρος, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............